1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođači sportskih automobila se polako okreću električnim modelima
Proizvođači sportskih automobila se polako okreću električnim modelima
0

Proizvođači sportskih automobila se polako okreću električnim modelima

183
0
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija donosi nove nivoe kada je reč o performansama.

Sasvim je logično da oni koji proizvode vrlo skupe automobile gledaju ka EV tehnologiji. Električni četvorotočkaši nosi i višu cenu zbog skupocenih baterija. Osim toga, baterijska vozila u stanju su da pruže fenomenalne performanse.

Ujedno, tu je i pritisak flotne emisije štetnih gasova. Ponudom električnih modela odnosno njihovom prodajom, proizvođači izbegavaju ogromne finansijske penale koje je pripremila EU za sve one koji prekrše ove emisione norme.

Britanski Lotus je deo Geely grupacije i preći će među EV brendove u narednim godinama. Evija, električni hiperautomobil ove marke stići će uskoro na tržište i predstavljaće uzor za sve buduće modele Lotusa. Britanci rade i na stvaranju nove platforme za električna vozila.

Ta arhitektura biće deo saradnje i sa francuskim proizvođačem Alpine. Francuzi će iskoristiti ovu platformu za bazu naslednika modela A110. Pored toga, Alpine će u svom portfoliju imati i jedan automobil iz B segmenta, kao i kompaktni krosover, i oba će biti utemeljena na CMF-EV osnovi Renault-Nissan alijanse.

Ni Ferrari nije ostao imun na čari električnih modela. Proizvođač iz Maranela trebalo bi da ponudi svoj EV 2025. godine, ali za sada nema naznaka o tome kakav bi to automobil mogao da bude.

I Aston Martin je posvećen elektrifikaciji. Tobijas Moers, prvi čovek Aston Martina koji je na tu poziciju došao sa čelnog mesta Mercedesovog AMG odeljenja, najavio je da će taj proizvođač koristiti modularnu platformu za plasiranje novih električnih modela.

Prvi sportski električni automobil Aston Martina stići će 2025. godine. Britanci navodno planiraju i EV izdanje SUV modela DBX.

I Maserati će uskoro uplivati u električne vode. Očekuje se da model MC20 dobije i baterijsku varijantu, a do 2025. godine svi automobili italijanskog “trozupca” imaće u ponudi i EV verziju.

Još jedan proizvođač sa Apeninskog poluostrva spreman je da prihvati novu tehnologiju sa električnim vozilima. Lamborghini će 2025. godine plasirati svoj prvi EV model. Još nije poznato koji će to model biti, ali postoji glasina da će biti reč o GT-u u kombinaciji sedišta 2+2.

Porsche je već krenuo putem elektrifikacije. Njegov Taycan za sada beleži vrlo dobre prodajne rezultate, a nemačka marka planira i nove varijante ovog vozila. Naredni električni automobil Porschea trebalo bi da bude Macan naredne generacije.

Najstariji automobilski magazin na svetu, britanski Autocar, nedavno je otkrio da Porsche planira da uđe u D segment, kako bi nametnuo rivala za Teslin Model 3. Takav automobil trebalo bi da bude u bliskim odnosima sa Audijevim A4 e-tronom, odnosno električnim izdanjem budućeg modela A4.

Sigurno je da će u narednim godinama biti još više performantnih i sportskih vozila iz EV segmenta. Sve to govori o drastičnim promenama u automobilskoj industriji koje se dešavaju brže nego što se to očekivalo.

AutoRepublika 

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments