1. Home
  2. Vesti
  3. Američko tržište automobila u padu, General Motors vraća Toyotu gde joj je mesto
Američko tržište automobila u padu, General Motors vraća Toyotu gde joj je mesto
20

Američko tržište automobila u padu, General Motors vraća Toyotu gde joj je mesto

565
20
Podelite sa prijateljima:

Analitičari očekuju da vide i zvaničan podatak o padu prodaje na tržištu novih automobila Sjedinjenih Američkih Država u 2022. godini, što je uslovljeno nedostatkom osnovnih inputa u proizvodnji vozila, a što je teže palo azijskim brendovima koji posluju u Americi, od onih sa sedištem u Detroitu, pri čemu jasno mislimo na kompanije General Motors Co i Ford Motor Co.

Predviđanja idu u smeru realizacije oko 13,9 miliona prodatih primeraka što je za 8% manje od ostvarenja iz 2021. i za 20% lošije u odnosu na rekordnu 2016. godinu. Podatke je izneo industrijski konsultant, kompanija Cox Automotive.

Nedostatak inputa za proizvodnju, koji je doveo i do rasta troškova materijala, podebljan stalnom nestašicom elektronskih komponenti, tokom cele 2022. godine je mučio mnoge proizvođače. Upravo su problemi u lancima snabdevanja držali cene automobila i kamiona visokim, pa čak i kada se situacija nešto popravila u drugom polugodištu upravo završene godine.

Među velikim paćenicima usled opisanih eventualija se našla i Toyota Motor Corp. Problemi su naveli upravu japanske kompanije da revidira proizvodne prognoze i stremljenja, što se desilo u novembru. Sve to će dovesti do situacije da na američkom tržištu, status lidera u pogledu obima prodaje novih automobila, ponovo nakon jednogodišnje pauze, pripadne lokalnom divu General Motorsu. Pretprošla godina je bila prva nakon 1931. u kojoj je neko na američkom tržištu preuzeo primat od General Motorsa, izneli su i Cox Automotive, ali i TrueCar.

Iz ove persepktive deluje da će prodaja GM-a u 2022. porasti za nekih 2,3%, dok se očekuje da rezultati Toyote oslabe za 9%, navod Cox Automotive. Oba proizvođača će u javnosti izaći s konkretnim ciframa o prodaji u kasnijem delu dana. Neki posmatrači i analitičari primećuju da rast cena vozila koji diktiraju proizvođači kreira dodatne inflatorne pritiske i rast kamatnih stopa, što će se sve odraziti na prodajne rezultate ove godine.

„Očekujemo da i u 2023. ostane visok nivo rizika i neizvesnosti na više tržišta, što bi sve moglo da vodi ka recesiji,“ kazao je Džef Šuster, predsednik odeljka za globalne prognoze unutar firme LMC Automotive.

Proizvođači vozila će biti prinuđeni da podstiču kupce na akciju, što je trend koji je nakratko zamro tokom pandemije kada su automobilski brendovi imali muke da podmire tražnju, navodi TrueCar.

AutoRepublika

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Janko

Što je babi milo to joj se i snilo 😄 da nešto vrede ne bi moralo da se udruže 15 polu-mrtvih firmi da ne propadnu svi zajedno…al, ajde, nek je sa srećom

moron

Ne znam kako je u USA, ali, od početka korone, Toyota je u Evropi naduvala cene kao malo ko.

TheStig

Gledaš li ti druge cjenovnike druže Morone? 😀

kikiriki

Koreanci pojeftnili, sad su još jeftiniji

TheStig

Na tvoju žalost koreanci melju ostatak autoindustrije haha. Sjedi plači 😀

moron

Povremeno pogledam. Razne.

TheStig

Kako li si ustanovio onda da su samo cijene kod Toyote otišle u nebo? Pa procentualno gledano više je Dacia poskupila. VW da ne spominjemo. Peugeot isto za podsmjeh. Traže onolike pare za skule koje prave.

kikiriki

Koji auto kupiti da nije Japan – Koreja, da nije benzinac – hibrid, da nije skupoceni i da je klase Golf?

TheStig

Možda na otpad da odeš? Golf 4 neki za tebe je premija 😀

kikiriki

Probaj de ga ti. Svršio bi odma, bio bi seks bez kontaktni posle koreanca

TheStig

Možda da sebi platiš neku dopunsku nastavu? Nepismeni stvoru 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

Pa, sada se kod nas nude Škoda vozila sa starim 1,4 TSI od 150.
Mislio sam da je greška, ali, pročitah da su mnoge firme to nedavno kupile kao flotna vozila i da su u pitanju vozila koja su bila namenjena za Afriku, a završila su kod nas.
Kažu, ko je imao sreće, dobio je sa AT8, jer su upareni sa Aisin A8.

Ako su bila za Afriku, siguran sam da će ta vozila da dobro greju zimi 😊

kikiriki

Samo dizel dolazi u obzir, napisao gore. Što jeftiniji što prostiji, ne treba Asin, nego šalt hebla isključivo. Prosto, običan dizel auto

moron

Uh, bilo bi logično da onda kažem da uzmeš neki VW. Škodu.
Ali, Juče pričam sa direktorem jedne firme (koga znam od 2006. ) i koja ima dosta dostavnih vozila ( a pokriva Srbiju, BIH, Madjarsku i Bugarsku ) i kaže da su se preporodili od kada su napustili VW Cady i prešli na Pežo Rifter.
Kaže da sa njihovim dizelima skoro da uopšte nemaju „izgubljenih dana“.
No, tu verovatno pravila nema.

kikiriki

Koliko je para Skoda dizel da nije Fabija i ne bi džip?

kikiriki

Ima li gde šta takvo na lageru ili da se čeka 2-3 meseca?

Renault Terminator

Renault Megane 4.Perfektan auto.

kikiriki

Kolko je para i kolko se čeka? Najprostiji dizel

Renault Terminator

Najeftiniji dizel je 23590e.1.5dCi 115ks.

Renault Terminator

Koliko se čeka i dali se čeka to ne znam.