1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Toyota Prius nudi zaštitu katalizatora od krađe
Nova Toyota Prius nudi zaštitu katalizatora od krađe
1

Nova Toyota Prius nudi zaštitu katalizatora od krađe

429
1
Podelite sa prijateljima:

Nova Toyota Prius predstavljena je jesenas, a u Evropi je početak prodaje zakazan za sledeće proleće. Ovaj model se potpuno promenio, i u njemu nema ni traga generacije koja se još uvek prodaje.

Peta generacija ovog čuvenog modela ne samo da ima sportski i aerodinamičniji dizajn, već i značajno tehnološko unapređenje. Japanci će Evropljanima ponuditi novi Prius isključivo sa verzijom PHEV, priključnim hibridom sa više od 200 KS kombinovane snage i baterijom nove generacije, sa većim kapacitetom koji omogućava čisto električni domet do 75 kilometara, što je skoro na nivou premijum modela, što ga čini veoma atraktivnom opcijom u svojoj kategoriji.

Ali među novitetima, kojih ima mnogo, nudi se detalj koji su otkrile neke francuske kolege među opcijama koje su predložene u konfiguratoru Toyote u Americi. U pitanju je zaštitna ploča od 5052 aluminijuma odličnog kvaliteta koja u potpunosti obavija katalizator, sprečavajući da bude ukraden. Na drugoj strani Atlantika nudi se za približnu cenu od 130 evra, bez montaže.

Toyota zna da je ova komponenta veoma skupa, da njena krađa nanosi veoma značajnu štetu džepu vlasnika i da je Prius bio omiljeni model pljačkaša tokom prošle 2021. godine u Francuskoj. Ono što ga čini tako interesantnim su retki i veoma skupi plemeniti metali unutra – platina, rodijum i paladijum, koji su potrebni za prečišćavanje izduvnih gasova.

To je ono što je učinilo katalizatore veoma poželjnim komadom među lopovima za kasniju prodaju na crnom tržištu. Sada se postavlja pitanje da li će ovaj štitnik biti standardan na evropskom modelu, čak i ako će biti dostupan, ili je to samo nešto za tržište Severne Amerike.

AutoRepublika

(429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prma onome što sam još davno čitao na sajtu Toyota.co.uk, Toyota je i ranije nudila zaštitu katalizatora, ali, radilo se o naknadnoj ugradnji i cena je bila jedno 2-3 puta veća od ove iz predmetnog članka.

Sve u svemu, od mene BRAVO za Toyotu i za ovo rešenje.