1. Home
  2. Vesti
  3. Karijera Renaulta 4 se završila pre tačno trideset godina (i jedan dan)
Karijera Renaulta 4 se završila pre tačno trideset godina (i jedan dan)
7

Karijera Renaulta 4 se završila pre tačno trideset godina (i jedan dan)

2.79K
7
Podelite sa prijateljima:

Renault 4L nestao je sa scene u Francuskoj jedne novogodišnje noći. Bilo je to u zoru 1993. godine. Sa svojom 31-godišnjom karijerom u Francuskoj, R4 je jedan od onih modela iz tog doba koji su se decenijama proizvodili. U to vreme, redakcija L’Argusa odala je počast ovom velikanu automobilske industrije i osvrnula se na njegovu izuzetnu karijeru.

Do ovih informacija kolege su došle tako što su uronili u arhive. U svom članku od 3. decembra 1992. novinar Silvain Taragnat pripoveda o višestrukim životima modela, koji je ubijen dolaskom obaveznog katalitičkog konvertora 1. januara 1993. godine. U znak pohvale poslednjoj specijalnoj seriji pod nazivom „Bye-bye“, on je naslovio svoj rad „zbogom prijatelju, voleli smo te“.

Kaže da je kada je lansiran 1961. R4 privukao sve poglede. „Samo smo je videli“, objašnjava on i pomalo ironično dodaje, „Marsovac ne bi napravio veću gužvu“. On detaljno opisuje interesovanje koje je izazvao model jednostavnom činjenicom da je namenjen „većini“ za razliku od elitnijeg Citroena DS.

„To je bilo za mnoga domaćinstva obećanje novog života, ispunjenje sna“, piše on. R4 ne zavodi svojim dizajnom. Štaviše, novinar opisuje linije kao „bezobrazne“, sa snažnim evokacijom kvadratnih karakteristika Land Rovera Defendera.

S druge strane, njegova udobnost i praktičnost su njegove dve glavne prednosti. Sveukupno u Francuskoj, R4 će biti prodat u više od 8 miliona primeraka.

Zbog toga su poslednjih 1.000 proizvedenih jedinica bile verzije sa motorima od 1.108 kubika sa natpisom „Bye-bye“. Za razliku od klasične ograničene serije koja počinje brojem 1, Renault je učinio suprotno. Prvi primerak je stoga bio krajnji proizvod. Sada prelazi u tiho penzionisanje u kolekciji Renault Classic.

Godina 1992. je označila kraj 4L i dolazak još jednog inovativnog gradskog automobila – Twinga. „Još jedan revolucionarni Renault“ priznaje Taragnat, ali ublažava svoje primedbe. „Malo je verovatno da će imati tako dobru karijeru kao R4“, piše novinar, koji to objašnjava činjenicom „da je stari skakavac iz Bilankura (napomena: R4) imao genijalnost za jednostavnost“.

Za kraj, dodali bismo i link gde je Tomasović obradio istoriju Renaulta 4.

AutoRepublika

(2786)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nestanak Renoa 4 je jedna od najvecih gluposti ovog velikog proizvodjaca! Tacno je da su se vremenom promenili tehnicki zahtevi za gradnju automobila (pasivna bezbednost, poprecni motor, itd.) ali to uopste nije bila prepreka da se cetvorka dalje proizvodi po novom receptu! Ovih dana dolazi sledeca glupost istog proizvodjaca – elektricna cetvorka u SUV formi, koja sa predhodnom nema vise nikakve veze osim laznog imena! Moj komentar za uvodni clanak

„Po čemu ćemo mi iz redakcije AutoRepublike pamtiti automobilsku 2022“

napisacu „po gomili gluposti proizvodjaca, politicara i zelenih!“

moron

Veoma si lepo ovo rekao. Čista suština.

Neko sa strane

‘Automobilizam dostupan ljudima sa niskim primanjima, a posebno poljoprivrednicima i drugim ljudima u ruralnim oblastima, za koje je automobil bio isto toliko radno sredstvo kao i lični prevoz. U francuskim selima putna mreža je bila loša – brzina nije bila uslov već udobna vožnja na neravnom terenu, karoserija prilagodjena za nošenje tereta, a ekonomičnost i jednostavnost rada bili su neki od ključnih faktora.’

Reno danas ima čitavu paletu vozila koja se prave po istim postulatima kao nekadasnji R4 – zovu se Dačije.

Matija

Uvodna definicija je super! U Dacijinom programu ne vidim ni jedan model slican cetvorki.

Renault Terminator

Ford,Cadilac i južnokorejsko smeće Hyundai žele da uđu u F1 2026 godine.Bivši šef Renaulta F1 Team-a Cyril Abiteboul je navodno pred dolaskom u Hyundai gdje bi bio šef njihovog sportskog odeljenja.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Neko iz mase

I?

Renault Terminator

E onda je mrmot umotao čokoladu u celofan…