1. Home
  2. Vesti
  3. Ponuda Renaulta u Srbiji preživela WLTP šamar
Ponuda Renaulta u Srbiji preživela WLTP šamar
21

Ponuda Renaulta u Srbiji preživela WLTP šamar

961
21
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana je ovlašćeni uvoznik vozila marke Renault objavio nove specifikacije vozila u ponudi. Cenovnik je na snazi od 1. oktobra a uvidom u isti, ustanovili smo da je došlo do izmena u pogledu pogonskih sklopova koji se nude za pojedine modele unutar game francuskog proizvođača.

Kao verovatna posledica primene WLTP protokola, hedžbek i krosover predstavnik Renaulta u B segmentu, Clio i Captur uskraćeni su za snažnije verzije, odnosno više ih u Srbiji nije moguće kupiti sa implementiranim pogonskim grupama: 1,5 DCi (110 konjskih snaga) i 1,2 TCe (120 konjskih snaga).

Benzinski motor je već ranije bio viđen za zamenu novom jedinicom 1,3 TCe, ali isključenje pomenute dizel opcije, svakako predstavlja iznenađenje, posebno imajući u vidu da se verzija istog agregata nudi u Meganu, uz isporuku 115 konjskih snaga.

To nas dovodi i do činjenice da je i kompaktni hedžbek uskraćen za opciju korišćenja jedinice od 1,6 litara (130 “konja”). Možda malo iznenađenje predstavlja saznanje da francuski rival Golfu, barem za sada, neće biti u ponudi ni sa DCi jedinicom zapremine 1,75 litara.

Na ovaj način, ponuda Renaulta postaje znatno osiromašena i manje konkurentna u odnosu na pandane iz PSA grupe, koje je moguće naručiti uz osetno brojniju “konjicu” ispod poklopca motora. Ovo se može tumačiti lokalnim odrazom činjenice da je PSA grupa, u svetskim razmerama, na najbolji mogući način dočekala 1. septembar i uvođenje novih standarda.

Kao i u svakodnevnom životu, i u harmoniji sa poslovicom “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, primena WLTP-a se na suprotan način odrazila na model Espace, koji je sada, umesto (zbog izduvnih gasova inkriminisanog 1,6 DCi motora) dobio potentniju jedinicu od dva litra, uz isporuku do 200 konjskih snaga.

Još da dodamo da rukovodstvo Renault grupe, još uvek nije odlučilo o sudbini Scenic familije, koja je pogođena zbog opšteg, globalnog pada tražnje u segmentu.

AutoRepublika

(961)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dosta toga se rekomponovalo sa novim eko standardima … Samo je pitanje da li su ovo privremene rekompozicije ili trajnija stanja. Mislim da će to brzo da se menja. Unapredi.
Svi su „dobili po nosu“. Npr, 308 je ostao bez 2,0 HDI ( u svakoj varijanti ). a 3008 je ostao bez 2,0 HDI 150. Tamo gde je i ostao 2,0 HDI (sa 163 ili 177 ks), nema ga sa MT. Navodim samo kao primer.

moron

A Espace je npr. profitirao od WLTP-a i ukidanja 1,6 DCI, jer je dobio novi 2,0 DCI (sa 160 i 200 ks).
Praktično 1,75 DCI je (snagom) uskočio „na mesto“ 1,6 DCI (nije baš ista snaga, ali, „tu je“ ), ali, uz samo malo manji obrtni moment.

Mad Max

Prosto je neverovatno da je WLTP preživeo stari dobri 1,5 DCI. Krenuo je u nove pobede sada sa Adblue.
Da li ko računa u troškove goriva i Adblue, obzirom da u savremenim dizelima ima dobru potrošnju, tog razvodnjenog veštačkog djubriva….

moron

Ispade da je 1,6 DCI relativno kratko živeo … A da 1,5 DCI spada u kategoriju večnih …

moron

Mene je krajem proleća jedan diler ubedjivao da je poslednji tren da se kupi dizel koji još uvek troši relativno malo Ad Blue aditiva, a „da će novi dizel“ ( sada već aktuelni 1,5 HDI 130), da navodno troši oko 18 litara na svakih 5.000 km …

Dušan

Dobar diler. Mogo je da te ubeđuje i za Reno, koji nije koristio AdBlue.

moron

Rekao bih da „poslednji voz“ za kupovinu „razumnog dizela“ iz kuće Reno ( koji nije „opterećen“ sa SCR sistemom ) prolazi sa onim „zaostalim primercima“ koji se još uvek nalaze kod naših dilera. Ima ih (kod renoa) baš dosta na oglasima (a ima i na sajtu renoa ponuda lagerskih vozila).
Tako da mislim da se sa „savremenim“ dizelom otišlo u tri majčine (u smislu korisničkog zadovoljstva), dok me pojava ovih novh 1,33 benzinaca zaista raduje, ali se i nadam da njihov „FAP“ neće praviti probleme. Generalno, „FAP“ benzinaca ne bi trebalo da ima „probleme“ koje ima DPF kod dizela.

Dušan

dCi bez SCR sistema se još uvek mogu poručiti za modele Clio, Captur i Koleos. Reno ih je na vreme homologovao na Euro 6c. 😉 Nema brige za njih do idućeg septembra.

moron

Primetio sam da Koleos ima i dalje sa tim starim 2,0 DCI sa 177ks. I nije mi bilo jasno kako.
I kod Dačije se dosta promenilo. Ali ne baš za sve modele na isti način kao kod Renoa.

Dušan

Reno čini čuda sa dizel motorima. 😀
Kod Koleosa su izgleda taj stari 2.0 dCi uspeli da prilagode WLTP standardu samo u kombinaciji sa CVT/X-Tronic menjačem. Verziju sa ručnim menjačem ne vidim.

moron

Čudno. Dacia Sandero je zadržala 1,0 SCe sa 75 ks i 97 Nm, dok je Clio (kao zamenu) dobio 0,9 TCe sa 75 ks i 120 Nm. Ali zato sada najjeftniji clio sa 75 ks i sa klimom košta dosta jakih 11.300. A za TCe 90 treba najmanje 12.500.

Dušan

Najjeftiniji Clio sa klimom košta 10290 € (Life + paket Cool).

moron

Sunce Ti, pa iz ponude čkode u Srbistanu je nestala i oktavia RS TDI … Ostao samo benzinac.
Nema ni „obične“ oktavie TDI 185 4X4 …

Mad Max

Računam da oni koji ne budu imali dizel, će pući kao bas. Za nekih godinu – dve dok prođe ova agonija. A prvi na spisku je VW. Ipak kupci nisu takve ovce……

Renault Terminator

Za sve to je kriv iskljucivo VW.Sijeme im se zatrlo…Da nema VW dizeli bi danas bio sasvim ok.

Rajko

Ovi nisu dobili šamar već tešku ćušku. Ugasili skroz.

Dušan

O da, kako ne. Svi Renoi umesto 1.6 dCi su dobili 1.75 dCi. Kod Scenica i Talismana menja čak i 1.5 dCi. Talisman i Espace dobili 2.0 dCi.

Rajko

Grešiš.Vidiš li negde Kađar i taj novi dci ili sa pogonom na sve točkove?Megan i novi dci?Zbog gubitka ranijih motora clio i captur ostali i bez ranijih menjača.Ostali su su bez pola ponude.

Dušan

Kađar dobija novi 1.75 dCi kad izađe facelift model. Megan treba isto uskoro da ga dobije.
Clio i Captur su ionako na zalasku karijere. Imaju te motore koje imaju. Dizeli Euro 6c su bez AdBlue aditiva i mogu da se nude do sledećeg septembra. Benzinac 1.2 16v u Cliu je zamenjen sa 0.9 TCe 75, što je bolje. Sledeće generacije će biti u fullu.

Mad Max

Rajkooo čoveče, pa VW grupa je praktično ostala bez dizelaaaaaa. A benzinci im kašlju…… Renault je savremena „giga mega“ za VW. Rade i za Mercedes, ne zaboravi. A kad se mogao VW porediti sa Mercedesom???