1. Home
  2. Vesti
  3. Sunovrat Tesle po više osnova
Sunovrat Tesle po više osnova
8

Sunovrat Tesle po više osnova

664
8
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija američkog proizvođača električnih automobila, kompanije Tesla je od početka 2022. pa do prekjuče za oko 70% niža, pa je ta činjenica bila zanimljiva brojnim analitičarima. Ali, malo koji se osvrnuo na to da su pre godinu dana, sume za koje se prodavala i kupovala akcija pomenutog emitenta bila apsurdno visoka, zapravo višestruko uvećana.

Pretpostavljamo da se najveći deo razloga tekućeg sunovrata dešava upravo iz pomenutog razloga, ali stručnjaci najpre ukazuju na nepoverenje akcionara i ulagača na berzi, uslovljeno činjenicom da je Ilon Mask preuzeo Twitter, zbog čega će mu pažnja u budućnosti biti rasuta, odnosno neće biti usmerena ka Tesli.

Ali, nije sva muka američke firme utemeljena u dešavanjima i trendovima koji vladaju na berzi. Tesla je u poznu jesen bila prinuđena da koriguje i cene svojih gotovih proizvoda, o čemu je izvestio nemački poslovni list Wirtschaftswoche.

Tako su pojeftinili neki od modela Tesle, sve u želji da se pruži dodatni impuls na strani tražnje. Kao primer možemo navesti sniženje cena u Kini, gde su Model 3 i Model Y (oba sa zadnjim pogonom) pojeftinila za 6 odnosno 9%, redom. U Americi su cene ova dva vozila išle na dole za 7,5 hiljada dolara, dok je popularni Model 3 na tlu Starog kontinenta pristupačniji za 3 hiljade evra.

Ne treba biti previše mudar pa shvatiti da su kupci počeli da gube volju da pazare Tesline automobile, i to kao za đavola, u momentima kada je američki proizvođač uspeo da da sve od sebe, i da značajno uveća proizvodne kapacitete, piše direktor Centra za automobilska istraživanja iz Duizburga, čuveni Ferdinand Dudenhofer. Sada je firma prinuđena da snižava cene kako bi obezbedila željene stope rasta obima prodaje.

Nažalost, ovo nije kraj izazova za Teslu, jer Dudenhofer vidi da raste pritisak na kompaniju i u tekućoj godini, što će pogoršati najavljeno ukidanje ili barem smanjenje podsticaja za kupovinu električnih vozila, pri čemu se ističu okolnosti u Nemačkoj koja je svakako značajno tržište ove robe. Zato će američka, ali i druge firme sa sličnim proizvodnim programom i ambicijama, biti konačno prisiljene da se ravnaju spram tržišta i potreba kupaca.

AutoRepublika

(664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Uzeo je on lovu na vrijeme, rasprodaće i ostale akcije a onda nek se brine neko drugi…

s mile

Da li je neko malo više upoznat sa ovim konceptom

„NanoFlowCell QUANTiNO Twentyfive je električni auto bez baterija“

interesantno, a meni je dizajn Odličan

Matija

Da, meni nije promakao. Ovo je vec cetvrti ili peti prototip, predhodni su bili velike limuzine. Trik se sastoji u sledecem: umesto da se baterija puni strujom u nju se sipa tecni elektrolit koji je vec „pod naponom“ tako da u bateriji odmah pocinje proizvodnja struje. Baterija je relativno mala a kolicina elektrolita diktira radijus kretanja. Prednost u odnosu na cisto baterijski pogon: brzo punjenje slicno benzincima i dizelima, mala tezina baterije i elektrolita ali je potreban veliki tank za elektrolit. Quantino je mali sportski auto a treba mu tank od 150 litara. Ideja nije losa ali nikako da krene… Pročitaj više »

Zoca

Teze od automobila da stvore elektronsku napravu,dokle god je na tockovima to je mehanicka sprava.

Matija

Vrednost Teslinih akcija oduvek je bila ocenjena kao „mehur“. Jednom sam nasao objasnjenje nekog americkog eksperta kako nastaje ovaj fenomen: radi se o fiktivnoj vrednosti firme baziranoj na potencijalu „sta bi bilo kad bi bilo“ – za mene vrlo neubedljivo ali za berzanske spekulante vrlo realno! Konacno se Teslin mehur izduvao, videcemo da li ce uspeti da se oporavi. Sta je razlog ovog dogadjaja? Pre svega manipulacije sa Twiterom. Drugo, strucni mediji su prepuni izvestaja o brutalnom odnosu Elona prema svojim zaposlenima. Trece, strucni mediji su prepuni izvestaja o manipulaciji Tesle sa vec prodatim automobilima. Cetvrto, „autopilot“ se pokazao kao… Pročitaj više »

BB

Biće da je Ilarion Maskovič trebao unijeti u Twitter WC šolju i vodokotlić umjesto umivaonika 😜

moron

Neće „Tesla“ propasti. Šanse nema.

s mile

Musk je maher za deonice, digao ih je na max, prodao, kupio tvitter, sada ih možda namerno obara, pa ih ponovo otkupi za male pare, i opet u krug, dizanje hajpa oko Tesle. A svakako će prodati teslu, samo da opet digne vrednost, i utopi deonice po dobroj ceni.

Deset godina prave automobile, cenim da su nešto naučili u međuvremenu