1. Home
  2. Vesti
  3. Neverovatno: Kineska marka napušta domaće tržište zarad izvoznih?
Neverovatno: Kineska marka napušta domaće tržište zarad izvoznih?
5

Neverovatno: Kineska marka napušta domaće tržište zarad izvoznih?

800
5
Podelite sa prijateljima:

Novoosnovana kineska kompanija angažovana u razvoju i proizvodnji električnih automobila Aiways je zaživela od 2017. godine i u procesu je uspona. Međutim, nakon smene izvršnog direktora koja se dogodila u ranijem delu ove nedelje, stižu najave novog rukovodstva da bi kompanija sreću mogla potražiti najpre na izvoznim tržištima.

Preduzeće Aiways je osnovao Fu Kijang (ili Samjuel Fu), bivši šef firme po imenu Volvo Cars China, kao i izvršni rukovodilac u kompanijama Mercedes-Benz, Škoda i FAW-VW. Startap je na mestu glavnog inženjera angažovao bivšeg konstruktora superautomobila Rolanda Gumperta. Prvi model Aiwaysa je bio U5 koji nastupa kao krosover srednje veličine s pogonom na prednjoj osovini. Lansiran je 2018. godine, dok je prošle godine debitovao i kupeoliki SUV nazvan U6. Mehanički posmatrano, dva krosovera su blizanci.

Sedište Aiwaysa se nalazi u Šangaju, dok je fabrika podignuta u gradu po imenu Šangrao (provincija Đijangči), dok je evropska divizija usidrena u Minhenu i nosi ime Aiways Automobile Europe GmbH. Tu je smešten i razvojni centar. Marka je penetrirala evropsko tržište 2020. godine, ali ni ovde, a ni u Kini, brend nije bio uspešan. Prodaja se merila  u stotinama, najviše hiljadama vozila godišnje, a nisu dostupni podaci o prodaji koji bi nam omogućili veću preciznost u iznošenju činjenica.

Aiways je tokom prošle godine već dva puta menjao šefa kompanije, da bi treća sreća došla u oblik Huga Žua, dok je osnivač firme i dalje predsednik društva. Prethodnik novog direktora, Čang Jang je anije radio u Niju i pokušao je da popularizuje Aiways u Kini, gde lokalne marke kradu ogromne komade tržišta od evropskih, američkih i japanskih brendova. Naravno, i korejske marke pate u Kini usled progresa domaćih tvoraca automobila.

Nažalost, finansijske poteškoće su onemogućile bivšeg rukovodioca da u život sprovede zamisli, pa je od februara krenula finansijska kriza s nemogućnošću da se isplate zarade, a fabrika radi na neredovnim osnovama, a sve je praćeno i drugim signalima potpunog finansijskog kolapsa.

U julu je, međutim, kompanija dobila neimenovanog novog investitora, a novi izvršni direktor je verovatno njegov izbor. U svežem saopštenju za javnost nemačke kancelarije Aiwaysa se kaže da će se kompanija „smanjiti“ i ojačati poslovanje u inostranstvu. Rad u Kini će se za sada nastaviti, ali samo na nivou korisničke podrške, novih investicija i, po svemu sudeći, novih modela iz Aiwaysa neće biti.

Sve u svemu, deluje da se Aiways u ovom trenutku resetuje a šta će se u budućnosti dešavati, još uvek nije najjasnije. Svakako se nastavlja s prodajom krosovera nazvanih Aiways U5 i U6 i njihove cene u Nemačkoj se za prvonavedeni kreć od 37.569 evra, dok U6 startuje od 45.500 evra.

AutoRepublika

(800)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Baš puno firmi za proizvodnju EV, kako uspevaju. Nije samo baterija, ima tu još puno komponenti. Da li kupuju sa tržišta, pa uklapaju, ili prave sopstvene.

Čudo jedno, ko zna koja od njih će preovladati, novi Tesla, ili sl.

Dolazi period sličan onoj u mobilnoj telefoniji, kada su Nokia, Sony, Erricson, i masa drugih nestale …izgubile tržišnu trku.

Ko može da zna gde će neki današnji brendovi biti za 10-15 godina….

BB

Kupuju veš mašine i iz njih vade čipove 😜

Branko

Ovo je samo prikaz potpune zbrke u poslovnoj strategiji i najava bankrota. Od koneskih marki mi se najozbiljniji čini MG (SAIC). Pri tom Volvo ne računam, jer za sada se još uvijek dio veći proizvodnje odvija u EU. SAIC je kupio već britanski brend i gura uglavnom električna vozila u EU, a tehnološki su tu vrlo jaki. Uz to, privlačenje pažnje prepisuju od Tesle i Rimca: lansiraš model sa besmisleno jakim ubrzanjem i novinari ga već zovu Audi killer.

BB

U BiH ga radi Guma Auto, inače zastupnik Renault, Nissan, Dacia, nedavno uveli i MG. Reklamiraju ga na sva zvona.
Sad vidim da je KiA napravila verziju solodno opremljen Sportage automatik sa 180 konja za 55800 KM, sad su sličnom cjenovnom rangu kao MG (za obični HS)… Dakle konkurencija počela…

Pošto ti voziš auto sa „plugovima“, da nisi probavao MG eHS? Tvoj sud o tome bi nam bio značajan… 😉

Branko

Nisam eHS, ali jesam HS. Mislio sam čak da je motor Mitsubishi-jev 1.5 turbo iz Eclipse Cross benzinca (licenca), ali nije; kažu mi da je u pitanju GM. Navodno se takav ugrađivao u Opel Insignia-u. Skroz drugačije se ponaša nego Mitsubishi (lošije) i više troši. Btw, upravo vozim ženi MG4 iz Njemačke; to je čisti BEV. Imam osjećaj da su kod njih MG4 i Marvel R skroz druga klasa u odnosu na benzince. Daleko bolji ovjes i završna obrada. Zato sam i nagovorio ženu na MG4.