1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen osvežen krosover DS 3
Predstavljen osvežen krosover DS 3
5

Predstavljen osvežen krosover DS 3

220
5
Podelite sa prijateljima:

Krosover srednje veličine po imenu DS 7 je izgubio sufiks Crossback prilikom predstavljanja restilizovane verzije, dok je sada ista sudbina snašla i osveženi kompakt iste marke s povišenim odstojanjem od tla. Od debija modela DS 3 je prošlo oko četiri godine, i od tada do danas se ovaj 4.118 milimetara dugi krosover zvao DS 3 Crossback, što je bilo nužno usled postojanja i heča s troje vrata, onog koji je nazvan DS 3.

Ispostavlja se da je sadašnji zahvat zatezanja bora bio veoma lake prirode, mada je električna verzija dobila najviše novih pojedinosti.

Levo je ono što je bilo, a desno ono što je postalo.

Stilske izmene su uglavnom pogodile njušku novajlije. Nov je odbojnik, rešetka hladnjaka je postala šira, dok su i golemi očnjaci u LED tehnologiji dobili dualno obličje i (i dalje) služe kao pokazivači pravca.

Forma i punjenje (tehnologija) prednjih svetlosnih grupa su promenjeni, pa se uz doplatu (uostalom kao i ranije) dobijaju laserski farovi, od kojih svaki pruža po tri diode koje su izdeljene u petanest segmenata.

Na zadnjici atraktivnog i izdignutog kompakta je izmenje samo dekor između signalnih grupa, uz opasku da se naziv DS Automobiles šepuri na središnjoj lajsni. Dizajn točkova je inoviran a naplaci nude prečnik od 17 ili 18 cola. Revidirana je i paleta boja za karoseriju pa je uključena i koloritna šema svetlo crvene boje. Dobila je ime, po Jeleni Karleuši 🙂 pa se tako zove Diva Red.

Nov je i sistem kamera za pun nadzor nad zbivanjima oko vozila s uvećanom rezolucijom. Elektronske napravice su razasute oko vozila celom širinom i dužinom.

Pored inovirane liste materijala korišćenih u završnoj obradi, najprimetnija promena u kabini se tiči različitog obruča upravljača s pufnastijim kracima na kojima je više tastera no ranije. Bazični multimedijalni sistem koji po dijagonali meri sedam inča više nije u opticaju, a od sada će vozila biti opremljena onim od 10,3 cola. Taj je ranije bio na listi opcionala.

Dalje, operativni sistem DS Iris System je profitirao tako što je dobio moderniji interfejs i mogućnost glasovne kontrole. Na najprestižnijoj verziji nazvanoj Opera, sedišta su obložena kožom tipa nappa.

Asortiman benzinskih i dizel verzija je osiromašen, pa ih više nije kvintet, već pričamo o triju. Osveženi DS 3 se nudi s motorom 1.2 PureTech. Znamo, u pitanju je tubobenzinski trocilindraš koji razvija 100 konjskih snaga. Oslanja se na ručni menjač, dok verzija sa 130 „grla“ nudi i osmostepeni automatik. Turbodiuzel 1.5 BlueHDi (130 ks) se kombinuje samo s automatskom transmisijom.

Na kraju ovog segmenta, možemo da zaključimo da kod dostupnih pogonskih sklopova nije bilo tehničkih promena u odnosu na eru pre zatezanja bora.

Ali, električni DS 3 E-Tense je postao više napredan. Snaga elektromotora je uvećana sa 136 na 156 „konja“, iako je obrtni moment ostao isti 260 Nm. Kapacitet trakcione baterije je uvećan sa 50 na 54 kWh. Ta činjenica, ukrštena s podatkom da je smanjena potrošnja goriva, omogućava ovom krosoveru da se pohvali autonomijom koja više je u rasponu od 340 do 402 kilometara prema uzansama određenim u protokolu WLTP.

SUV je opremljen punjačem tipa AC od 11 kW, dok je konstruisan i za brzi (DC) punjač od 100 kW.

Već je moguće poručiti osveženi DS 3, ako ste rezident Starog kontinenta. Benzinska verzija se može dobiti za najmanje 30.100 evra, dok se za električnu iska minimalno 41.700 evra. Sve modifikacije lepe „trojke“ se proizvode u Francuskoj.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan the Great

Honda HR-V mnogo podseća na DS 3

moron

Uh, mogli ste i Rušku Jakić u priču ubaciti …

Matija

DS 3 E-Tense po velicini priblizno je jednak VW Polo: L x B x H = 4118 x 1802 x 1534 mm. Za ovako mali auto traziti 40.000 evra je glupa drskost! „Glupa“ jer ce ova cena sahraniti auto vec u startu! Vrtoglavi rast cena sahranice kompletan trend e-vozila i to znatno pre 2035 godine!

Milan Grozdanović

tolko traze i za eC4 i elektricnu corsu i 208

Iznogud Časni

Daj Bože.