1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Amerikanci kažu da se „najviše isplati kupiti 10 godina staru Impalu iz Chevroleta“
Amerikanci kažu da se „najviše isplati kupiti 10 godina staru Impalu iz Chevroleta“

Amerikanci kažu da se „najviše isplati kupiti 10 godina staru Impalu iz Chevroleta“

1.34K
6
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da su se cene novih automobila otele kontroli. Nedostatak kompjuterskih čipova i generalni problemi sa dobavljačima još od epidemije virusa korone su rezultirali da javnost biva primorana da plati značajno veće cene nego što je navikla u prošlosti.

Alternativa je naravno kupiti polovnjaka, ali čak ni tu sve nije crno-belo kao što zvuči na prvi pogled. Istina, takvi četvorotočkaši jesu jeftiniji, ali istovremeno ne znate ko je radio održavanje i servisiranje pre vas i da li je uopšte rađeno. Takođe više nema ni fabričke garancije, pa bez obzira što kupac sve proveri pre kupovine, polovnjak može brzo da postane noćna mora.

Američki sajt iSeeCars je nedavno analizirao iskustva kupaca i zaključio da se finansijski najviše isplati kupiti desetak godina star model Chevrolet Impala. Oni su do ovog zaključka došli tako što su u obzir uzeli kupovnu cenu, troškove održavanja i plairani živoni vek na osnovu iskustva iz prošlosti. iSeeCars kaže da je analizirao više od milion vozila prodatih na američkom tržištu u 21. veku.

Njihov zaključak je onaj da desetak godina stara Impala može da se kupi za 9.706 dolara i pri tom će preći još 111.996 milja (179.194 km) pre nego što bude zrela za penziju. Kada znamo da Amerikanci u proseku prelaze oko 24 hiljade kilometara godišnje, dolazimo do zaključka da desetak godina stara Impala već ima 240 hiljada kilometara na satu kada je kupite i da će dana kada završi pod presom imati približno 420 hiljada kilometara.

Pa kako je onda moguće da se na vrhu liste nađe automobil o kome javnost nije imala visoko mišljenje čak i kada je bio novi? Razloga ima nekoliko, a sve započinje sa dosta proizvedenih primeraka. Osma generacija Impale se proizvodila od 2006. do 2013. godine i u tom periodu fabriku je napustilo više od 1,7 miliona primeraka.

Impala se takođe mogla pohvaliti sa čuvenom serijom General Motorsovih V6 motora radne zapremine 3,5, 3,6 i 3,9 litara koji su poznati kao neki od najpouzdanijih agregata u istoriji kompanije. Menjači su takođe bez greške, barem po pitanju kvaliteta, pa na kraju dana imamo automobil dosadnog stila i niske završne izrade na račun enterijera, ali sa proverenom mehanikom koja može dugo da traje.

Čak i ako se nešto pokvari, dostupnost delova je velika i to po veoma pristupačnim cenama.

Drugo mesto na listi ovog izvora je zauzela takodje deset godina stara Toyota Prius. Od ovog modela se očekuje da će nadživeti Impalu, ali takođe ima veću kupovnu cenu kao polovnjak.

„Bronzana“ medalja je pripala Hondi Civic, a pratili su je Honda Fit (u ostatku sveta poznatiji pod imenom Jazz), Toyota Camry, Ford Fusion i Dodge Caravan.

AutoRepublika

(1335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Gornja pricica je vrlo interesantna, kupovina novog automobila postaje iz dana u dan sve skuplja avantura – kupovna cena je sve veca a troskovi odrzavanja i popravki zbog sve komplikovanije elektronike vrtoglavo rastu. Nepouzdanost takodje. Medjutim ovaj Sevrolet interesantan je iz jednog sasvim drugog razloga – skinite emblem Sevroleta a zatim se upitajte sta ste dobili? Jedan absolutni anonimus, auto bez karaktera i licnih obelezja koja treba da vam vec na prvi pogled kazu koja je marka u pitanju! Ovo je dokaz koliko nisko je americki dizajn pao u poslednjih 30 godina! Novi klinci na menadzerskim mestima americkih proizvodjaca resili… Pročitaj više »

Yankee

Ova generacija Impale je napravljena uglavnom za flotnu prodaju. Masovno su prodavani pandurima, taksistima, rent-a-car agencijama i slicno. Cilj je bio napraviti sto veci auto sa sto manjom cenom, prakticno je bio cilj napraviti malo moderniji Ford Crown Victoria. Secam se kada je ta generacija debitovala, dobijao si full-size auto, sa V6 motorom, automatskim menjacem i solidnom opremom za manje novca nego bazna Toyota Yaris. Istina, plastika unutra je delovala kao da je reciklirana sa starih Boeing aviona, ali ko je mogao da predje preko toga dobijao je prakticno moderni Model T koji ce ga sluziti dugo godina za malo… Pročitaj više »

moron

„Secam se kada je ta generacija debitovala, dobijao si full-size auto, sa V6 motorom, automatskim menjacem i solidnom opremom za manje novca nego bazna Toyota Yaris. “

Da li je ovo moguće ?

Yankee

Popusti na Impalu su bili toliko veliki da si bukvalno mogao da je dobijes za sicu. Impala je bila do tada jako jeftina za proizvodnju tako da su i na tako niskim cenama pravili profit.
Jos jedan auto iz tog perioda koji su bukvalno mogao da dobijes za sicu je bio 4. generacija Ford Taurus. Isto su ih masovno proizvodili za flotnu prodaju i prodavali po ogromnim popustima.

comment image

moron

Neverovatno.

Yankee

Bilo nekada dosta takvih jeftinih auta, tehnickih zastarelih jer su davno razvijeni, ali posto je njihov razvoj odavno otplacen prodavali su se po veoma niskim cenama. Danas ih nazalost vise nema…