1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Lamborghini Calà
Zanimljivost dana: Lamborghini Calà

Zanimljivost dana: Lamborghini Calà

278
6
Podelite sa prijateljima:

Za jedan brend sa dugačkom istorijom i tradicijom, koji je tokom svoje istorije debitovao toliko specijalnih automobila, možda će vas iznenaditi kada vam kažemo da je Lamborghini menjao vlasnike kao „prljave čarape“. Konkretnije, bilo ih je čak osam tokom manje od šest decenija postojanja i svaki od njih, sa izuzetkom onog poslednjeg, morao je da ulaže velike sume novca da bi se povukao posle rekordnih gubitaka.

U periodu od 1987. do 1994. godine to je bio Chrysler, a u tom periodu se rodila ideja o jednom konceptu o kojem se priča do današnjeg dana. Njegovo ime je Calà i u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo ga sagledati u kratkim crtama.

Od svog zvaničnog nastanka 1963. godine, Lamborghini se koncentrisao na dva modela. Jedan od njih je bio onaj koji se smatrao pod ulogom „halo“, to jest predstavljao je sam vrh ponude po stilu, performansama i naravno ceni.

Prvi takav model ovog italijanskog brenda je bio Miura, a kasnije ga je nadmašio Countach. A onda 1970. godine, u ponudu je učvšćen i model Urraco sa V8 motorom da bi Lamborghini konkurisao sličnim vozilima od strane Ferrarija i Maseratija. Zamenio ga je Silhouette devet godina kasnije, a početkom osamdesetih godina smo videli i Jalpu.

U vreme svoje do tada najveće slave, kompanija je planirala da u potpunosti osveži ponudu. Project 132 će doneti novi Diablo kao zamenu za Countacha dok je manji modeli pod kodnim imenom P140 planiran kao naslednik Jalpe. Dizajnirao ga je čuveni Marcelo Gandini i o njemu smo ranije pisali kao jednu od tema zanimljivosti dana.

P140 nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, ali je doneo jednu novinu koja će se pokazati veoma značajnom za celokupni brend. Naime, pokretao ga je novi centralno postavljeni 4,0-litarski motor sa deset cilindara sa 365 konjskih snaga.

Prvi prototip je kompletiran 1987. godine baš u vreme kada je vlasništvo nad Lamborghinijem preuzeo Chrysler i postojali su realni planovi za serijsku proizvodnju sve dok rat na Bliskom Istoku nije povećao cene naftne na tržištu. Jalpa je nestala sa tržišta 1988. godine, terenac LM002 četiri godine kasnije, pa je Lamborghini ušao u 1994. godinu samo sa modelom Diablo u ponudi.

Iste godine firma MegaTech je postala novi vlasnik italijanskog proizvođača vozila i sa njim dobila tehničke planove o nasledniku spomenutog P140. Iako je njegov stil definitivno pokazivao godine, mehanika je još uvek bila izuzetno moderna do te mere da je MegaTech zaposlio čuvenu firmu ItalDesign da osveži dizajn.

Za posao se postarao legendarni Đorđeto Đuđaro i dopao ga je veoma težak posao. Kao što smo spomenuli, većinu Lamborghinija kroz istoriju je dizajnirao Gandini za Bertone, pa je Đuđara dopao zadatak da moderizuje delo svog velikog rivala. Ne možemo reći da će budući model Calà postati remek delo, ali je svakako bio poseban i za svoj period relativno privlačan.

Đuđaro će kasnije reći da je za inspiraciju koristio legendrnu Miuru i zatim „ispravio“ sve ono šta mu se ne dopada, sa ciljem da pruži modernije linije. Calà je imao i krov koji bi se po želji mogao skinuti i postaviti iza sedišta. Pohvale je dobio i enterijer na osnovu dizajna i skupocenih materijala. Pokretao ga je identičan V10 motor, ali ovaj put sa 395 „konja“. Spomenućemo da je dobio ime po lokalnoj reči u severnoj Italiji koja znači „Pogledaj“. Da, zaista je postojao neki Lamborghini sa imenom bez asocijacije na bikove.

Calà je zvanično debitovao na Salonu automobila u Ženevi 1995. godine sa veoma pozitivnom reakcijom publike. Koncept je bio potpuno funkcionalan i mnogi automobilski mediji su imali prilike da ga testiraju. Sve je bilo spremno za serijsku proizvodnju dok MegaTech nije upao u finsijsku krizu, zbog čega je bio primoran da proda Lamborghini nemačkom Volkswagenu 1998. godine.

Ovi su analizirali koncept, ali su odlučili da krenu u nekom drugom pravcu. Kao rezultat je nastao čuveni Gallardo koji je imao mnogo više sličnosti sa Calàom nego što na prvi pogled deluje. Ne samo što je zadržao njegov V10 motor, već je ItalDesignu ponovo poveren posao dizajna. Konkretnije, za njega se postarao Đorđetov sin Fabricio i otvoreno je priznao da je koristio ideje svog legendarnog oca. Calà je ostala u rukama Lamborghinija i danas se nalazi u njegovom muzeju.

Iako nije ugledao serijsku proizvodnju, ovaj koncept je jako bitan za italijanski brend. Kao što znamo, Gallardo će kasnije postati najprodavaniji Lamborghini u istoriji sve dok ne stigne terenac Urus, a njegova istorija vuče poreklo od ideja nastalih od strane Chryslera. Ako zbog ničega drugog, Calà zaslužuje svoje mesto u istoriji baš zbog ovog podatka.

Zoran Tomasović

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Dobar dizajn za to vrijeme. Šteta što nije ušao u proizvodnju.

Matija

Devedesete godine su bile pogubne za auto-dizajn – automobili su postajali sve vise zaobljeni i bezlicni, kao jaja u korpi! To se vidi i na dizajnu Cale – nigde ni jedne ostre ivice koja bi naglasila njegov karakter! Zadnja svetla kao da poticu sa Forda Mondeo?! Sa ovako mekim formama dizajn Lamborginija se udaljio od radikalnosti Kauntaca i tako godinama gubio kupce! U cemu je tajna uspeha VW? Njegovi stratezi i dizajneri shvatili su duh Kauntaca i forsirali ga do maksimuma, iz generacije u generaciju.

s mile

ukratko, lošija verzija Countacha

Renault Terminator

Neki dan sam gledao film Lamborghini..bezveze.Očekivao sam više od filma koji nosi takvo ime.

s mile

saglasan u potpunosti

Matija

U pravu si, film je mogao da bude sadrzajniji u pogledu tehnike. Sasvim drugi nivo imaju dokumentarci o tome kako se Lamborgini danas proizvodi!