1. Home
  2. Istorija
  3. Deset godina Volkswagenove arhitekture MQB
Deset godina Volkswagenove arhitekture MQB
10

Deset godina Volkswagenove arhitekture MQB

640
10
Podelite sa prijateljima:

Mada bi alternativni naslov mogao glasiti kako su Švabe usavršile “umetnost” prepakivanja automobila?!

Jedna platforma, a više desetina vozila… Zvuči kao odličan recept u biznis smislu, jer se na taj način doprinosi značajnoj uštedi vremena i finansijskih sredstava prilikom razvoja novih modela.

Sada već daleke 2012. godine Volkswagen grupa uvela je na tržište MQB arhitekturu. U pitanju je modularna osnova za moderne četvorotočkaše, a Nemci su je kroz godine usavršavanja doveli do toga da je u stanju da kroz MQB A0 varijantu “podrži” i automobile iz subkompaktne klase, a mogla je da bude i osnova za Passat koji je smešten u D segmentu.

Ulrih Hakenberg, nekadašnji rukovodilac razvojnog odeljenja Audija, svojevremeno je nazvao MQB platformu “strateškim oružjem”. Suštinski, plasman ove arhitekture omogućio je Volkswagen grupaciji da plasira čitav niz automobila uz minimalne troškove razvoja.

Verovali li ne, ali do današnjeg dana na ovoj osnovi bazirano je gotovo pedeset automobila. Preciznije rečeno čak 43 modela koristi(la) su do sada platformu MQB. Kompletan spisak iznosimo u listi ispod:

  1. Audi A3 (mk3)
  2. VW Golf 7
  3. Seat Ibiza
  4. Seat Arona
  5. Škoda Kodiaq
  6. Cupra Formentor
  7. VW Jetta
  8. Jetta VS5
  9. Audi TT
  10. Seat Leon
  11. Škoda Kamiq
  12. Škoda Fabia (mk4)
  13. VW Polo
  14. VW Virtus
  15. Audi A3 (mk4)
  16. Škoda Octavia
  17. Seat Ateca
  18. Audi A1
  19. Audi Q2
  20. VW Multivan
  21. VW T-Roc
  22. VW Golf 8
  23. Jetta VS7
  24. Škoda Kushaq
  25. VW Taigun
  26. VW Passat
  27. VW Arteon
  28. VW Viloran
  29. Audi Q3
  30. Škoda Scala
  31. VW Talagon
  32. VW Lamando
  33. Škoda Slavia
  34. VW Tiguan
  35. VW Tayron
  36. VW Atlas
  37. Škoda Superb
  38. VW Bora
  39. VW Lavida
  40. VW Taos
  41. VW Taigo
  42. VW Touran
  43. VW Caddy

Naravno, ovo je spisak koji će se u narednim godinama dodatno uvećati, jer iako je Volkswagen grupacija snažno krenula ka elektrifikaciji, još uvek nisu spremni da se oproste od svoje dosadašnje zlatne koke u vidu MQB platforme.

Pokušali su da u Volksagenu da imitiraju pristup sa stvaranjem MQB arhitekture koja nudi modularnost EV četvorotočkašima, no do sada ovi nisu imali ni približan uspeh kao njihovi tradicionalni parnjaci sa termičkim motorima.

Zanimljivo je da je Volkswagen MQB platformu prilagodio nizu pogonskih sklopova, od tradicionalnih benzinskih i dizela agregata, pa preko metana i plug-in hibrida sve do potpuno električnog automobila. Često se smetne sa uma činjenica da je Golf 7 imao EV izdanje i da je ono bilo bazirano upravo na prerađenoj MQB osnovi.

No, Volkswagen je rešio da se okrene električnim vozilima, stoga su u oktobru prošle godine potvrdili da će dalje usavršavanje pomenute platforme prepustiti Škodi čiji je cilj da nosi barjak grupacije na tržištima u razvoju.

Škoda će predvoditi napore VW grupe na narastajućim tržištima – pre svega u Rusiji, Africi, jugoistočnom delu Azije, kao i u Latinskoj Americi. Uprava nemačkog giganta veruje da će u narednih deset godina prodaja SUS vozila u pomenutim regionima porasti za 58% te da će dostići 7,5 miliona automobila na godišnjem planu. Nakon toga, očekuju da bi 2035/2036. ukupno moglo biti registrovano oko 8,5 miliona četvorotočkaša godišnje…

Lekcija za ostale…

Naravno, nakon što je gigant iz Volfzburga demonstrirao kakav se profit može steći prostim prepakivanjem modela i upotrebom jedne baze za desetine vozila, i ostali su krenuli tim putem.

Čini se da su najviše ili najbolje naučili u nekadašnjoj PSA grupaciji, odnosno današnjem Stellantisu. CMP platforma već sada je u upotrebi kod niza modela Citroena, Peugeota, Opela, DS-a, a uskoro će se proširiti i na druge brendove u Stellantisu.

To je jasan dokaz koliko je MQB platforma promenila savremenu automobilsku industriju. Samo je jedno pitanje ostalo bez odgovora… Da li je promena bila na bolje ili na gore?

Đorđe Platiša

(640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Sećam se najave MQB platforme, reklama da je univerzalna, revolucionarna. Naravno, ekonomična, tj štedi u razvoju.

Pitao sam se, da li je VW prvi u razvoju univerzalnih platformi, ili je samo dobro izreklamirao.

Ima puno slučajeva gde su nemci uveli nesto sto je vec praksa kod drugih, aki uz dobru reklamu, ispadne da su oni prvi u tome….

Iznogud Časni

https://www.motorionline.com/alfa-romeo-giulia-ecco-cosa-sappiamo-del-restyling-render/
Ova žuta, to je arhitektura. Napokon, ružni farovi su uklonjeni.

BB

Ma questa gialla mi sembra che fosse Giulietta e non Giulia 😜
Ma e’ bella communque…

Iznogud Časni

Hmmm, otkud sad pa to?! Ali da ovako izgleda, pa to bi išlo ko halva.

Matija

Desetinama godina ranije Ameri su vec imali svoje principe platformi: jedna sasija sa osovinama i motorom a odozgo karoserija kakvu god hoces! Neke sasije nisu se menjale nekoliko desetina godina! Na tome su zaradili bogatstvo. Sa uvodjenjem samonosecih presovanih karoserija, unifikacija je postala „malo“ komplikovanija. Uveden je pojam „fleksibilna platforma“ sto znaci da se ubacivanjem novih presovanih delova mogu menjati dimenzije, duzina i sirina.

DUDE

I pored toga sto prepakuju jednu te istu platformu 50 puta, non-stop podizu cene svojih modela, tako da prosecnom kupcu postaju nedostupni.
Resice to Kinezi za par godina, BYD ce uskoro proizvoditi celih 300.000 automobila mesecno, pa neka se Evropa misli.

moron

43 modela na istoj platformi ???
Pa, bravo za njih …
Kao i od svih ušteda proizvodjača, najveću korist od toga su imali kupci, ali, „malo sutra“.

Iznogud Časni

Pa sve je napravljeno da fabrika zaradi, otkad to govorim. Eto 42 muda pod bubrege! Pa ti kupi VW. Nije ni bmw cvijeće, sve isti kuki. Kartel.

Bungi

„Bravo“ za fabriku, ona je zaradila ogroman profit a šta kupac dobija time.?Ukratko rečeno, šarenu lažu.Kad se pojavio ne baš proslavljeni Golf 5-e generacije, nedugo zatim, svjetlost dana je ugledao i Pasat, isti taj automobil ,iste mehanike, razvučenog međuosovinskog rastojanja u formi limuzine sa malo luksuznijom unutrašnjošću.Razlika u cijeni koštanja ta dva modela je ogromna!U Mikroekonomiji je ova pojava poznata kao „trećestepena diskriminacija cijena“.Upakuj jedan te isti proizvod u različito pakovanje, marketinški ga predstavi kao nešto luksuznije, drugačije i prodaj različitim kategorija potrošača po kupovnoj moći.Narodski rečeno „budalama“.Tako VW, jedno te isto auto prodaje kao Polo,Golf i Pasat i „šiša… Pročitaj više »

Iznogud Časni

43 komada istih auta, a kupac misli da je to „novi“ model. Gdje su sad pisači komentara tipa prepakovani kompas, a? 43! Uočiti da je golf 7= golf 8, promijene blago dizajn plastike unutra, ubace umjesto fizičkih tipki tablet i kažu evo, novi model. Ovako napamet nek je golf 7 bio 8 godina na tržištu i 8 će još isti toliko.m, znači 16 godina isti model prodaju i onda se pitaš otkud im milijarde. I kad imaju toliko, dolazi im neka privatna firmica iz USA da im sjebe posao, zaradu, milijarde i oni to puštaju, a do juče su palili… Pročitaj više »