1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Proizvođači automobila dobijaju prve baterije u čvrstom stanju od QuantumScape-a
Proizvođači automobila dobijaju prve baterije u čvrstom stanju od QuantumScape-a

Proizvođači automobila dobijaju prve baterije u čvrstom stanju od QuantumScape-a

1.12K
5
Podelite sa prijateljima:

QuantumScape Corporation, tehnološka kompanija u industriji baterija, objavila je da je poslala svoj prvi prototip 24-slojnih litijum-metalnih baterijskih ćelija proizvođačima automobilske opreme (OEM) na procenu.

Ove prototipske ćelije, poznate kao uzorci A0, relevantne su za različite aplikacije, uključujući automobilsku i potrošačku elektroniku. Svaki od 24 sloja koji čine ove prototipove sastoji se od separatora čvrstog stanja, katode i in-situ formirane litijum metalne anode.

„Iako nas ova prekretnica približava našem krajnjem cilju, još je dug put do toga da ova tehnologija postane komercijalni proizvod“

Isporuka ovih čvrstih baterija predstavlja važan korak ka komercijalizaciji ove tehnologije. Kao rezultat toga, proizvođači automobila mogu započeti proces testiranja i pružiti informacije o performansama ćelija.

Međutim, QuantumScape ima još mnogo posla pre nego što ovu tehnologiju izbaci na tržište. Njihovi budući izazovi uključuju poboljšanje kvaliteta, doslednosti i performansi njihovih proizvodnih procesa.

Tu su još neka poboljšanja proizvoda. Na primer, veći kapacitet punjenja katode i veća efikasnost pakovanja. Kompanija očekuje poboljšanja na ovim frontovima u narednim generacijama uzoraka A, B i C u narednim godinama.

„Ponosan sam na naš tim zbog truda i odlučnosti uloženih u postizanje ove prekretnice, posebno u svetlu izazova sa kojima smo se susreli ove godine,“ rekao je Jagdip Sing, izvršni direktor i suosnivač QuantumScape-a.

„Iako nas ova prekretnica približava našem krajnjem cilju, ima još mnogo toga da se uradi pre nego što ova tehnologija postane komercijalni proizvod, a mi sada skrećemo pažnju na ovaj važan posao“, priznao je on.

Pored isporuke A0 uzoraka, QuantumScape je ove godine postigao još jedan važan cilj: izgradnju ćelija u novom formatu ćelija.

Ovaj novi format je hibrid između prizmatičnih i džepnih ćelija dizajniranih da podrže jednoosno širenje i kontrakciju metala litijuma tokom punjenja i pražnjenja.

Kompanija planira da bude domaćin virtuelnog događaja 2023. kako bi podelila više informacija o ovom inovativnom novom ćelijskom formatu.

QuantumScape je osnovan 2010. godine. Njihov cilj je da transformišu skladište energije pomoću baterija sledeće generacije dizajnirane da omoguće veću gustinu energije, brže punjenje i veću bezbednost.

Čvrste baterije imaju neke važne prednosti u poređenju sa tradicionalnim baterijama. Ove baterije ne pate od očvršćavanja litijumove soli, što povećava njihovu izdržljivost i smanjuje rizik od pregrevanja.

Pored toga, imaju veću gustinu energije i mogu da skladište do tri puta više energije u poređenju sa tradicionalnim baterijama, što smanjuje vreme punjenja. Konačno, sa čvrstim elektrolitom, manje je verovatno da će se poluprovodničke baterije zapaliti u slučaju nesreće.

AutoRepublika

(1123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Po meni, mnogo je vaznije eliminisati litijum i skupe metale iz baterija, nego juriti za solid-state baterijom.
NaCl baterije koje pravi kineski Byd bice game changer. Baterija iz morske soli.
2023. na trziste stize mali gradski auto BYD Seagull sa ovakvom baterijom, kostace svega desetak hiljada eur.

Matija

Po mom misljenju najvaznije je eliminisati bateriju kao dominantno sredstvo „ciste“ mobilnosti. Bateriju prihvatam samo kao pomocno sredstvo i to samo za mala vozila jer je to konstruktivno posmatrano najjednostavniji pogon.

Matija

Ovaj dijagram prikazuje kolicinu energije u jednom kilogramu materije: – vodonik ima 33 kWh po kilogramu, u gorivnoj celiji moze da se iskoristi 60% njegove energije. – Benzin i dizel imaju 12 kWh po kilogramu, u gorivnom motoru moze da se iskoristi oko 40% njihove energije. – Baterije razne vrste jos nisu dosle ni do 0,5 kWh po kilogramu. Ceo dijagram iz gornjeg teksta nalazi se u malom kvadraticu sasvim dole levo! Dijagram sasvim jasno pokazuje razliku izmedu ENERGETSKE EFIKASNOSTI i EFIKASNOSTI U EKSPLOATACIJI. Moje misljenje je da baterija ima tehnickog i ekonomskog smisla samo kod malih gradskih vozila jer… Pročitaj više »

Tomislav

Koliko sam citao, za po gradu struja iz baterija, na otvorenom, vodonik, za proizvodnju vodonika je takodje potrebna struja, znaci samo je razlika u skladistenju.

Matija

Mnogo je prakticnije nositi vodonik. Baterija je konstruktivno jednostavniji nacin pogona. Gorivna celija je komplikovana i skuplja ali zato u eksploataciji daleko efikasnija. Zato: mali baterijski po gradu, gorivne celije za dugoprugase. Vuci siti a koze na broju! 🙂