1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Dacia Duster – novi detalji i video (galerija)
Nova Dacia Duster – novi detalji i video (galerija)
1

Nova Dacia Duster – novi detalji i video (galerija)

2.00K
1
Podelite sa prijateljima:

Upravo smo testirali odlazeću verziju, a nova obećava mnogo rafiniraniju vožnju i zvučnu izolaciju.

Više temeljna restilizacija nego potpuno novi model, nova Dacia Duster ima za zadatak da nastavi ogroman uspeh prethodnika i uvede značajna poboljšanja, a ujedno ostane priuštiva. Rumunska Renaultova divizija je lansirala nove fotografije i video materijal, uz naravno dodatne detalje u vezi sa novajlijom.

Za početak, poboljšana je zvučna izolacija obilnijom upotrebom materijala za prigušivanje zvuka, ne samo što se kabinskog prostora tiče, već i motornog odeljka. Iz istog razloga, izmene su implementirane i kod zaptivki i tiplovanja, dok je staklo prednjih prozora 0,35 milimetara deblje nego ranije. Pored toga, unapređeni Duster treba da pruži uglađeniju i komforniju vožnju zahvaljujući smanjenoj buci i vibracijama koje dolaze iz motora i vozne podloge. Prednji deo je torziono krući, što takođe redukuje vibracije koje ulaze u kabinski prostor.

Dacia je takođe unapredila audio sistem, instaliravši veće zvučnike u panele vrata, sa boljim vešanjem i nosačima. Oni koji se budu odlučili za neke od skupljih verzija, mogu da uživaju u visokotoncima postavljenim na gornjem delu armaturne table.

Još jednu značajnu izmenu predstavlja novorazvijena elektro servo asistencija, koja redukuje potreban okret volana za 35 odsto, što dobro dođe pri parkiranju. Kada je već o ovoj radnji reč, treba reći da sistem kamera neće biti naodmet. Jedna je na prednjem delu vozila, jedna na zadnjem, uz dve na bokovima vozila.

Ulazak u vozilo bez upotrebe ključa je takođe dostupan u više pozicioniranim modelima, kao i kontrola pri polasku na nizbrdici, asistencija na uzbrdici, pa čak i 4×4 monitor koji pokazuje kompas i ugao vozila.

Što se bezbednosti tiče, tu su novi zavesasti vazdušni jastuci, detekcija mrtvog ugla, veći i deblji nasloni za glavu na prednjim sedištima, uz veće retrovizore, automatske farove, limiter brzine i tako dalje. Dacia je kreirala novu haubu motora i prednji odbojnik, da bi se poboljšala apsorpcija sile prilikom eventualnog kontakta sa pešakom. Ujedno, šasija je nešto deblja nego ranije, što donosi bolju zaštitu za putnike.

Motorizacija obuhvata atmosferski SCe 115, zatim turbo TCe 125, a oba su opciono dostupna sa pogonom na sve točkove i manuelnim menjačem. Štedljivi dCi 90 dolazi isključivo s prednjim pogonom, dok dCi 110 može da se naruči i sa integralni pogonom. Drugonavedeni takođe kao opciju nudi EDC automatsku transmisiju. U nekim zemljama će SCe 115 imati i TNG verziju.

Što se enterijera tiče, on je redizajniran i definitivno izgleda mnogo bolje i prestižnije (ukoliko  je to odgovarajući termin), mada je info-zabavni sistem ostao isti. Negde tokom sledeće godine će rumunski SUV dobiti novi ekran osetljiv na dodir, koji može da se vidi na priloženoj ilustraciji.

Druga generacija Dacije Duster kreće u prodaju u mesecima koji slede. Model sa Renaultovim bedžom je već predstavljen na južnoameričkom tržištu sa neznatno drugačijim dizajnom.

 

(1996)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pozdravljam uvođenje vazdušnih zavesa.
A podešavanje volana u dve ose?