1. Home
  2. Vesti
  3. U svim fabrikama Audija će se od 2029. godine sklapati elektromobili
U svim fabrikama Audija će se od 2029. godine sklapati elektromobili
2

U svim fabrikama Audija će se od 2029. godine sklapati elektromobili

313
2
Podelite sa prijateljima:

Ipak, u nekima od njih će se nastaviti i s proizvodnjom konvencionalnih vozila, onih koje pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem. Poslednji tako koncipiran četvorotočkaš će sići s proizvodnih traka prstenaste marke negde do 2033. godine.

Audi je već objavio da će najaviti, uvesti električna vozila od 2026. godine, kada će krenuti fazno napuštanje konvencionalnih modela, što bi trebalo da potraje do zaključno s 2033. Ponavaljajući posvećenost električnim vozilima, predstavnici marke s četiri prstena su u javnost izneli podatak da planiraju da montiraju automobile s nultom lokalnom emisijom, u svim fabrikama, i to s početkom od 2029. godine.

Proces je već pokrenut u nemačkoj fabrici u gradu (napisanom u originalu) Böllinger Höfe, a isto važi i za pogone u Briselu. Kompleks u Ingolštatu će krenuti ovim putem tek od sledeće godine, onda kada se s traka zakotrlja model Q6 E-Tron.

Ideja upravnog odbora Audija je da u narednih šest godina bude organizovana proizvodnja EV i u Nekarsulmu (Nemačka), Đeru (Mađarska) i u fabrici ozidanoj u meksičkom gradu Hoze Ćiapa. Audi dodatno navodi da će dizati nova postrojenja samo tamo gde su dodatni kapaciteti neophodni. U tom smislu se i radi jedna proizvodna lokacija s kineskim partnerom FAW-om. Zida se u kineskom gradu Čangčunu i namenjena je izradi električnih vozila utemeljenih na platformi PPE. Plan je da se poslednja „lopata betona“ upotrebi do kraja 2024. godine.

Težnja je da u isto vreme Audi uloži skoro 500 miliona evra do sredine tekuće decenije, a sve s ciljem da se obuče zaposleni za realizaciju proizvodnje električnih vozila, koja bi trebalo da se odvija širom sveta. Luksuzni brend je deo grupacije Volkswagen i postavio je ambiciozan cilj da smanji fabričke troškove do 2033. godine. Odluka je toliko drastična da bi oni trebalo da bdu svedeni na polovinu aktuelnih. To je moguće jedino kroz insistiranje na EV koja su manje kompleksna od vozila s motorima SUS.

Pojednostavljen proizvodni proces biće implementiran od samog početka. Audi Q6 E-Tron će se sklapati na istoj proizvodnoj traci kao i modeli A4 i A5, uporedo s električnim automobilima koji će postepeno zameniti modele sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u narednim godinama.

Od ranije je poznato, pa da podsetimo da je Audi već signalizirao da će doći do ukidanja dva automobila sa konvencionalnim pogonom, otkrivajući da nema nameru da obnovi urbani A1, a isto važi i za subkompaktni krosover Q2. Nestaće nakon što modeli trenutne generacije odsluže svoje na tržištu. Pored toga, superautomobil R8 sa V10 motorom, očekuje ista sudbina, baš kao i manji TT.

Za razliku od upravo pobrojanih aduta Bavaraca, perjanica A8 će najverovatnije preći u klasu električnih vozila, onu čije smo stilske obrise videli kroz promociju koncepata iz palete Audi Sphere. Sledeća premijera iz ove galaksije je zakazana za 26. januar. Tada ćemo po prvi put videti model nazvan Activesphere.

AutoRepublika

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Koliko nas forsiraju da se voze ovi strujadini a nisam do sada nigde pročitao da je neki političar koji ima službeni automobil na raspolaganju zamenio konvencionalni model za EV.

YugoFlorida

Upropašćen brend. Kako A8 da bude toster na točkovima? Auto koji je u najjačim verzijama imao V8, pa i V10 i W12 motore i obeležio filmsku franšizu Transporter, upravo u tim verzijama. I šta sad, tek tako da postane dildo, bez emocija, jezivo tih i bezličan. Bleda senka svojih predaka. I onda nam prodaju prazne priče kako je to dobro. Budale.