1. Home
  2. Vesti
  3. Nesreća u Italiji s dve žrtve u eksperimentalnom „solarnom“ Volkswagenu
Nesreća u Italiji s dve žrtve u eksperimentalnom „solarnom“ Volkswagenu
3

Nesreća u Italiji s dve žrtve u eksperimentalnom „solarnom“ Volkswagenu

2.18K
3
Podelite sa prijateljima:

Dvoje istraživača su poginuli u eksploziji eskperimentalnog prototipa hibridnog automobila koja se dogodila pre par dana u Italiji. Vest smo videli na portalu Reutersa.

Postradali su Marija Vitorija Prati iz Nacionalnog saveta za istraživanja (National Research Council – CNR) i njen mlađi pomoćnik Fulvio Filaće koji su na dan nesreće, u petak, putovali automobilom koji je prerađen uz pomoć fondova Evropske unije i koji je trebalo da ukombinuje motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva i solarnu energiju. Nažalost, došlo je do požara koji je doveo do fatalnih povreda za istraživački duo.

Nesrećna istraživačica Prati je imala 66 godina, dok je pomoćnik bio 25 godina „star“. Neposredno nakon nesreće oboje su primljeni u lokalnu bolnicu s opekotinama trećeg stepena. Bili su deo projekta ironičnog naziva (s obzirom da su tokom sprovođenja istog ostali bez života) Life-Save. Cilj se ogledao u konverziji klasičnog auomobila pogonjenog motorom SUS u hibridni automobil koji bi se oslanjao i na baterijski napajan električni motor. Deo energije bi se dobijao i konverzijom Sunčeve toplote.

Organizacija eProInn, osnovana od strane Univerziteta u Salernu je dobila patentno rešenje za ideju dodavanja dodatnog električnog motora već postojećim konvencionalnim vozilima s motorima SUS. Ključni element ove ideje se ogleda u montaži solarnih ploča na krovu i haubi automobila. Stradala istraživačica je imala ključnu i vodeću ulogu u razvoju projekta Life-Save.

Sudeći po objavi na sajtu Newsweeka proizilazi da je prototip utemeljen na mališanu po imenu Volkswagen Polo. Navodno je eksploziju izazvalo varničenje neimenovanog materijala na haubi, ali nije poznato da li je to originalno ugrađen materijal ili je naknadno dodat na prototip.

Istragom nezgode se bavi javni tužilac iz Napulja, a on još uvek nije izvestio javnost o tome šta je uzrokovalo nesreću, prenosi ANSA.

AutoRepublika

(2179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Užas, da tako nešto neispitano bude pušteno u saobraćaj. I kako se uopšte motorni deo zapalio i preneo u kabinu, zašto je nisu napustili.

Desilo se pre par dana, a da se nije do sad videlo u medijima. VW je to, kriju…

RIP za naučnike

moron

Uh, baš zla kob.
I okončanja projekta.

Madmax

Nista novo za fau ve smece. Zali Boze zivote