1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ford Mustang razvija od 315 do 500 konjskih snaga
Novi Ford Mustang razvija od 315 do 500 konjskih snaga
0

Novi Ford Mustang razvija od 315 do 500 konjskih snaga

244
0
Podelite sa prijateljima:

Poslednji Ford Mustang pokretan motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva je ispred nas, i videćemo ga u izložbeno-prodajnim salonima najkraće do 2029. godine. Ranije je bilo najava da bi američki proizvođač vozila postepeno mogao da debituje i s hibridnom i električnom konfiguracijom, da bi se posle toga predomislio i odlučio da nam ponudi ono po čemu poznajemo i volimo Mustang.

Sedmu generaciju ćemo moći kupiti na leto, a Ford nam je sada objavio i zvanične brojke snage unapređenih motora.


Kao i do sada, ponuda će startovati s 2,3-litarskim turbobenzincem koji kompanija naziva EcoBoost. U prošlosti se isti motor nudio u konfiguracijama sa 300 i 330 konjskih snaga, a ovaj put kompanija je izabrala „zlatnu sredinu“ sa 315 „grla“ i maksimalnih 475 Nm obrtnog momenta. EcoBoost će moći da se naruči samo sa desetostepenim automatskim menjačem, dok je manuelni izbačen iz ponude zbog loše potražnje u prošlosti.

Ono što nas najviše interesuje je paket opreme nazvan GT, što otkriva da je ispod haube 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara. Biće dostupan u nekoliko konfiguracija, od čega ona bazna razvija 480 „konja“ i maksimalnih 563 Nm obrtnog momenta, a u suštini, reč je o istom motoru koji se prethodno mogao naći u specijalnoj verziji Mach 1.

Brojka je takođe za dvadeset „grla“ veća u poređenju sa prethodnim GT-om. Isti motor će biti dostupan i sa sistemom za odvod izduvnih gasova impresivnijih performansi, što će pogonskom sklopu doneti i dodatnih šest konjskih snaga.

Zašto baš tih 486 „grla“ nam je otkrio inženjer Edvin Krenc kada je rekao „konkurencija razvija 485 „konja“, a Ford ne voli da bude drugi“, gde je jasno da je mislio na model Dodge Challenger SRT. U vrhu ponude će se naći takozvani Black Horse sa okruglih 500 konjskih snaga i maksimalnih 567 Nm obrtnog momenta. Svi motori sa osam cilindara su u ponudi sa šestostepenim manuelni i desetostepenim automatskim menjačima.


Ford nam je ranije rekao da ćemo videti još barem jedno izdanje svemogućeg Shelbyja GT500-a pre nego što Mustang uđe u novu generaciju, onu na struju. Mnogi će se sigurno žaliti što se ova nova generacija ne razlikuje preterano od prethodnika, ali na kraju dana možemo biti srećni što Mustang uopšte postoji.

Upamtite – mogao je da završi s proživljenom identičnom sudbinom koja je stigla rivale kao što su Chevrolet Camaro i Dodge Challenger, a koji će u penziju nakon 2024. godine.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments