1. Home
  2. Vesti
  3. Ford i Volkswagen objavljuju detalje saradnje u ponedeljak
Ford i Volkswagen objavljuju detalje saradnje u ponedeljak
0

Ford i Volkswagen objavljuju detalje saradnje u ponedeljak

168
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom sledeće sedmice na Salonu automobila u Detroitu, dva svetska giganta, Ford i Volkswagen, će objaviti detalje planirane saradnje. Ova vest je aktuelna već nekoliko meseci, a iako se u početku činilo da će obuhvatiti samo komercijalna vozila, sada je jasno da je reč o saradnji mnogo većih razmera.

Proizvođači su pogođeni ne samo poslovnim ugovorima i dilemama u smislu gde proizvoditi automobile za Kinu, Ameriku i Evropu, već i napadom softverskih kompanija na proizvođače automobila. Naime, IT firme su spremne da debituju sa samovozećim proizvodima.

Ono što jeste poznato je da neće doći do razmene akcija na berzama kao ni preuzimanja jedne kompanije od strane druge, već je reč o deljenju tehnologije da bi se troškovi održali nižim. Prema nekim najavama, Ford ima veliku želju da otkupi prava na nemačku MEB platformu za električna vozila, dok je Volkswagenu u zoni interesa američka komercijalna ponuda.

Nemački gigant pre svega želi platformu na kojoj se proizvode Transit van i Ranger pikap kao i njegove fabrike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Zbog takozvanog “chicken tax“ poreza, koji je na snazi još od 1960-ih godina, uvoz komercijalnih vozila u SAD uključuje izuzetno velike troškove, zbog kojih Volkswagen nikada nije ni razmatrao da ponudi Amarok “Jenkijima“.

Jedini način da se reši problem je da se proizvodnja odvija direktno “preko bare“, a Ford ima više nego dovoljno prostora u svojim fabrikama zahvaljujući nedavnom gašenju cele automobilske ponude (Fiesta, Focus, Fusion i Taurus) sa izuzetkom Mustanga.

S druge strane, Ford izuzetno zaostaje u proizvodnji električnih proizvoda, u najvećoj meri zbog toga što predsednik kompanije, Džim Heket, želi da se koncentriše samo na proizvode koji donose veći profit. On je ranije dodao da ih američki gigant neće proizvoditi u većoj meri, sve dok njihova cena ne bude dovoljno pristupačna za “obične smrtnike“.

To je u ovom momentu ostvarivo samo preko deljenja troškova razvoja, a to je upravo ono šta se očekuje od saradnje sa Volkswagenom. Bilo kako bilo, detalje ćemo saznati u ponedeljak.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments