1. Home
  2. Vesti
  3. Motor Trend kaže Toyota Corolla GR je odlična, ali „i nad popom ima pop“…
Motor Trend kaže Toyota Corolla GR je odlična, ali „i nad popom ima pop“…
8

Motor Trend kaže Toyota Corolla GR je odlična, ali „i nad popom ima pop“…

480
8
Podelite sa prijateljima:

Ekstremno izdanje visokih performansi Toyote Corolle nazvano GR (Gazoo Racing) je ovih dana počelo da pristiže u izložbeno-prodajne salone u Sjedinjenim Američkim Državama i, naravno nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što je dopalo u ruke automobilskih medija. Motor Trend je najpoznatiji američki časopis iz oblasti koja se tiče četvorotočkaša, ali nije samo testirao Corollu GR već je stavio na uporedni ispit protiv očiglednog rivala.

To je naravno Honda Civic Type R, ona koju Motor Trend već dugo smatra ubedljivo najboljim modelom u svojoj klasi.

Dva modela imaju dosta sličnosti, ali i različitih karakteristika. Oba dolaze iz Japana, pružaju turbobenzince ispod haube i dostupni su u heč formi. S druge strane, Corolla ima „samo“ tri cilindra i pogon na sva četiri točka dok se Civic može pohvaliti s jednim cilindrom više i pogonom na prednjoj osovini.

Po snazi su veoma slični (315 „grla“ za Hondu i okruglo 300 „konja“ za Toyotu), ali je Civic za 45 kilograma lakši. Ako bismo pogledali performanse na pravcu, Civic ubrzava iz mirovanja do 100 km/h za 5,3 sekundi dok je Corolla za 0,1 sekundu sporija.

Hondina prava snaga zapravo leži u hitrini sprovođenja radnje u brzini kretanja u intervalu 0-160-0 gde je za neverovatne tri sekunde brža (16,9 prema 19,9 sekundi) dok Corolla ima nešto bolje kočnice.  Toyoti u korist ide značajno niža početna cena od „samo“ 36.995 američkih dolara, dok je za Type R potrebno izdvojiti 43.990 „zelembaća“.


I u čemu je onda problem? Kao što smo spomenuli u naslovu, Motor Trend smatra da je Corolla GR impresivna, ali da je Civic Type R i dalje najbolji automobil u klasi, i samim tim izlazi kao pobednik iz ovog uporednog iksušenija.

Motor Trend zapravo „ima problem“ sa Corollinom snagom, pošto u današnja vremena 300 „grla“ i nije neka baš impresivna brojka. Naravno, odlično balansiran automobil je bitniji, nego onaj sa samo sirovom snagom, a to je kategorija gde Type R dominira.

Corolla takođe pruža relativno mali prtljažnik i prostor na zadnjim sedištima, pa samim tim nema praktičnost Honde. Na kraju dana, Motor Trend smatra da svaki od dva automobila pruža baš ono koliko košta. Cifra koju kupac Corolle uštedi, verovatno bi bila dovoljna da se investira u lakše materijale i samim tim u poboljšane performanse, a verujemo da je samo pitanje dana kada će firma predstaviti baš takav model.

Jer kompanija kao što je Toyota se nikako ne zadovoljava nečim što je drugo mesto…

AutoRepublika

(480)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ali za sneg i led „preko Romanije“ je bolja Corolla 😊

TheStig

Jedino odgovarajuće vozila za vožnju preko Romanije je:

comment image

😀

Tradicija

Što se tiče Romanije samo LADA NIVA i sve 4 Savine zimske gume sve drugo je diskutabilno.

TheStig

Slažem se, sem činjenice da je Niva otporna na koroziju koliko Dragorad iz serije „Moj rođak sa sela“ na lijepe žene 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

Ali, zamisli da na ovu Corollu kada je put prekriven snegom staviš na sva 4 točka lance ili čarape. Eh … 😊😊😊
Pa se „potrkaš“ po tom „kijametu“ sa Subaru Imprezom WRC 😊

Renault Terminator

Od ova dva..ja bi prije uzeo Hondu.Em brža,em jednostavnija (jeftinija) za održavanje od 4×4 Toyote.
E sad,što je tom časopisu aktuelni Civic najbolji hotheč u klasi ne znači da je to i istina što kažu a naravno nije istina,već njihov subjektivni osjećaj.To Civic mora dokazati na Ninburgringu tako što će skinuti vrijeme Meganu RS Trophy-R.Dok to ne uradi zna se ko je zvanično najbolji hotheč u klasi sa pogonom na prednjoj osovini a to je Renault Megane RS Trophy-R.

kikiriki

I onda naiđe drumom Megane RS i hebe im objici kevu

TheStig

Kakav bolan Megane RS na svakoj stazi sporiji od Civica. Na Ringu sto je kao prvi, al to je verzija RS trophy R koji nema veze sa Meganom RS prvo jer je super ogranicrna serija koju nisi mogao kupiti, a drugo 60 odsto komponenata je drugacije u odnosu na RS. Dakle to uopste nije produkcijski automobil. I to je svima jasno ko dan. Samo tebi i drzacu ovnovog (prepoznace se) nije.