1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. General Motors nas podsetio na Pontiac Fiero koji nikada nije sklopljen
General Motors nas podsetio na Pontiac Fiero koji nikada nije sklopljen
1

General Motors nas podsetio na Pontiac Fiero koji nikada nije sklopljen

154
1
Podelite sa prijateljima:

Model Pontiac Fiero je jedno od najvećih razočarenja u istoriji američke automobilske industrije. Daleko od toga da nije bilo drugih koji su obećavali sve i svašta i onda prošli kao bosi po trnju, već je situacija ovog sportiste sa centralno postavljenim motorom zapravo bila drugačija.

Poprilično je razočarao kada je predstavljen i proći će godine pre nego što je usavršen, a taman kada se to desilo – eliminisan je iz ponude. Originalni plan zapravo nije bio takav i General Motors je nedavno otvorio svoje arhive i pokazao nam planiranu drugu generaciju Fiera koja nikada nije ugledala svetlost dana.

Pontiac je dugo godina pokušavao da predstavi svog dvoseda, a ideja nikada nije odobrena iz prostog razloga što General Motors nije želeo dodatnu konkurenciju za svoj dragulj Chevrolet Corvette. Konačno je dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju početkom osamdesetih godina nakon najezde malih i pristupačnih četvorotočkaša sa centralno postavljenim motorom.

Proizvodiće se od 1984. do 1988. godine i u tom periodu će pronaći 370.168 kupaca. U samom početku je ponuđena samo jedna konfiguracija i to ona sa 2,5-litarskim motorom (92 konjske snage) i trostepenim automatskim menjačem.

Fiero svakako jeste izgledao fantastično, ali je bio spor i definitivno teži nego što je originalno planirano, čime je izostao onaj sportski duh sa kojim se rivalska Toyota MR2 mogla pohvaliti. Postojao je još jedan problem, a ležao je sa čestim curenjem ulja i benzina, pa ni požari nisu bili retki. Fiero je uskoro prekršten u Fire-ro („Fire“ = „Vatra“) i moraće proći godine pre nego što Pontiac ukloni rane boljke.

Ipak, problemi su vremenom rešeni, a Fiero će dobiti svoju najpoželjniju verzija. Reč je o onoj sa 2,8-litarskim benzincem sa šest cilindara (140 „grla“), petostepenim manuelnim menjačem i modifikovanim ogibljenjem i baš kada je javnost postala zainteresovana, Pontiac je najavio da će Fiero biti ugašen nakon 1988. godine.

Za tako nešto postoji nekoliko razloga, a američki gigant će tvrditi da tržište dvoseda sa centralno postavljenim motorom izumire i da više nije vredno pažnje. Ovde je doduše bio u pravu pošto je prodaja spomenute MR2 takođe naglo opala i prodavala se na nivou statističke greške.

Možemo pretpostaviti da je ključni problem za Fiero ležao u podatku da je Bil Hogland, glavni čovek iza nastanka ovog automobila, iznenada najuren iz firme, a njegovi naslednici nisu imali iste planove.

Rad na planiranom nasledniku je započeo u vreme kada je prva Generacija tek izašla u prodaju 1984. godine. Plan je zahtevao novi bazni motor bude revolucionarni „Quad 4“, radne zapremine 2,3 litre i 150 konjskih snaga. Radi poređenja, ovo je bio period kada je Ford Mustang bio za svega sedamnaest „konja“ moćniji I imao značajno veći 5,0-litarski benzinac.

Fiero GT je trebalo da pokreće turbobenzinac sa šest cilindara i to verovatno onaj iz Buicka, gde je razvijao 276 „grla“ iz radne zapremine 3,8 litara. Prva generacija je pružala školjku od plastike i takav trend je trebalo da bude nastavljen i kod naslednika. Priložene fotografije nam pokazuju da je automobil delovao veoma privlačno i u samom rangu sa tadašnjim velikanima automobilske industrije, kao što su Porsche 944, Mazda RX-7, Toyota Supra i Nissan 300ZX.

Napravljeno je nekoliko prototipova pre nego što je pala odluka da ipak ne uđe u serijsku proizvodnju iz gore opisanih razloga. Inženjeri koji su radili na njemu nisu krili razočarenje u razgovorima za medije i smatrali su da je Fiero imao potencijal da bude bolji i od Corvette. Ovo bi takođe mogao da bude jedan od razloga zašto proizvodnja nije odobrena, pošto su mnogi automobili unutar General Motorsa često eliminisani samo zato što su osramotili Corvette, a o tome smo nedavno i pisali.

Pontiac će samo još jednom ponuditi dvosed, doduše sa motorom postavljenim napred, u periodu od 2006. do 2010. godine. Bio je to model Solstice i delio je platformu i mehaniku sa modelima Saturn Sky i Opel GT, a kao što nam je poznato, Pontiac je ugašen nedugo posle tokom svetske recesije.

Fiero je još jedan primer one reputacije koja prati General Motors, a zvuči nešto kao, „naprave krš, godinama ga unapređuju i taman kada ga dovedu do perfekcije – eliminišu ga i predstave novi krš koji godinama unapređuju i traže perfekciju i tako iz početka sa svakim sledećim modelom“. Uživajte u fotografijama…

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Zao mi je Pontijaka ,ka’ rodjena brata.