1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Chevroletov „isterivač đavola“ opet napada Dodge Challenger Demon
Chevroletov „isterivač đavola“ opet napada Dodge Challenger Demon
0

Chevroletov „isterivač đavola“ opet napada Dodge Challenger Demon

1.36K
0
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali da današnja vremena nikako ne odgovaraju, nekada velikom Chevroletu Camaru. Iako je General Motors u ponudu dodao i najmanji dostupan motor u istoriji ovog automobila, onaj zapremine 2,0 litre sa turbo punjačem i 270 konjskih snaga, kupci jednostavno zaobilaze ovaj kupe. Ruku na srce, Camaro nije jedini koji je u krizi, već su to naravno svi četvorotočkaši koji nisu krosoveri, ali prodaja od samo 15.083 primerka u prvih devet meseci ove godine je svakako razočaravajuća.

Sve su učestalije priče kako će biti penzionisan posle 2024. godine i biti zamenjen nekim električnim automobilom sa istim imenom. Ali dok se to ne desi, Chevrolet će nastaviti da unapređuje svog velikana i da sarađuje sa mnogim samostalnim tjunerima.

Jedan od njih je čuvena firma Hennessey Performanse i upravo je debitovala sa konfiguracijom nazvanom Exorcist. Ova reč na engleskom jeziku znači „isterivač đavola“ i nije potrebno mnogo vremena da zaključimo da cilja na rivala s imenom Dodge Challenger Demon kao na glavnog konkurenta.

Chevrolet u svojoj ponudi već ima fantastični Camaro ZL1. Pokreće ga 6,2-litarski motor sa osam cilindara koji uz pomoć kompresora razvija čak 650 „konja“ i maksimalnih 880 Nm obrtnog momenta. Većina bi se zadovoljila s takvim brojevima, ali problem leži u podatku da na tržištu postoji spomenuti Demon (i njegove još ekstremnije verzije kao što su Redeye i Super Stock) i novi Ford Mustang Shelby GT500.

Tada na scenu stupa spomenuti Hennessey i njegov model Exorcist podiže snagu na čak hiljadu „grla“ i maksimalnih 1.200 Nm obrtnog momenta. Tjuner je zapravo predstavio ovu konfiguraciju još početkom ove godine i tada je isporučeno prvih 50 jedinica. Sada želi da se vrati u velikom stilu i za 2022. godinu sa još toliko primeraka.

Ono što su prethodni vlasnici ranije pohvalili je podatak da Exorcist izgleda kao svaki drugi Camaro ZL1 iako je razlika u snazi ogromna. Zapravo, dizajnerski ih razlikuju tek nešto izmenjeni branici i značke Hennesseya. Modifikacije su nešto izraženije u enterijeru gde možemo da primetimo sedišta Recaro, kvalitetniju kožu na kontrolnoj tabli, novu ručicu na šestostepenom manuelnom menjaču i ponovo naravno značke.

Inače ćemo spomenuti da prema fabričkim podatcima Exorcist može da ubrza od nule do 100 km/h za 2,1 sekundu, a do 320 km/h za 9,6 sekundi, a može i da dostigne maksimalnu brzinu od 350 km/h.

Ovo izdanje nikako nije jeftino i košta čak 135 hiljada američkih dolara, a sa njim ostaje fabrička garancija u trajanju od dve godine ili 38.400 kilometara (zavisno šta pre istekne).

Ukoliko već posedujete Camaro ZL1, koji inače košta 63 hiljade „zelembaća“, Hennessey vam može ugraditi modifikacije i uštedeti koji dolar. Ne sumnjamo da će Camaro za par godina nestati sa tržišta, ali tjuneri kao što je Hennessey su se potrudili da se to desi u velikom stilu, čime će legenda nastaviti da živi.

AutoRepublika

(1361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments