1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Blizanac Volkswagenove „Bube“
AR pijaca klasika: Blizanac Volkswagenove „Bube“

AR pijaca klasika: Blizanac Volkswagenove „Bube“

1.05K
0
Podelite sa prijateljima:

Postoji ono verovanje da se istorija Volkswagena deli na dva perioda, i to na onaj za vreme modela Type 1 (ili kako je u našem narodu poznatiji pod imenom „Buba“) i na onaj nakon što je debitovao Golf. Ali je zapravo nemački proizvođač vozila imao dosta zanimljivih modela u međuvremenu, kao recimo Type 2 („Bus“) koji danas važi za najvredniji Volkswagenov klasik.

U periodu od 1961. do 1973. godine je stigao i treći model na bazi „Bube“ (posle spomenutog Typea 2 Busa i Karmanna-Ghije).

Zvanična fabrička oznaka mu je bila Type, ali se zapravo prodavao pod imenima 1500 i 1600. Nudio se u konfiguracijama kao takozvani „nočbek“ s parom vrata, zatim fastbek i na kraju karavan. Fastbek je naravno danas najpopularniji zbog svog veoma privlačnog stila, ali se većina kupaca odlučila za nočbek sa dvoje vrata, pa je samim tim i najčešći u oglasima.

Kao što smo spomenuli, Type 3 je delio platformu sa „Bubom“, ali je bio veći u svakom pogledu (dužina 4,2 metra) da bi se osloborio prostor za moćniji motor i više mesta u enterijeru. Ali se generalna ideja nije promenila pa je i ovaj automobil pružao motor postavljen pozadi i bio je vazdušno hlađen, i s pogonom na zadnjoj osovini.

Tokom prvih pet godina proizvodnje motor je bio 1,5-litarski benzinac sa 45 konjskih snaga da bi nešto veći 1,6-litarski benzinac debitovao 1966. godine i taj je bio za devet „grla“ moćniji. U oba slučaja menjač je bio četvorostepeni manuelni, da bi Volkswagen kasnije ponudio i trostepenik „automatik“ za američko tržište. Type 3 se inače pokazao kao relativno popularan automobil i više od 2,5 miliona primeraka će biti isporučeno tokom dvanaest godina proizvodnje.

Primerak iz današnje priče je iz 1972. godine i originalno je prodat u Nemačkoj, ali se danas nalazi u gradu Džeksonvil unutar američke savezne države Floride. Prešao je tek nešto više od 40 hiljada kilometara i predstavlja jedan od baznih paketa opreme.

Type 3 se generalno smatrao za uvećanu i prostraniju „Bubu“ pa je samim tim poslužio kao jeftino prevozno sredstvo. Ovo je takođe bio period kada je Volkswagen uveliko spremao revolucionarni Golf za serijsku proizvodnju dok je Type 3 bio na izdisaju.

Primera radi, kutija ispred suvozača, radio i naslon za ruku na sedištu su smatrani sprecijalnom opremom za koju je bilo potrebno doplatiti. Spomenućemo da fabričke informacije kažu da je ovom modelu potrebno oko dvadeset sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 134 km/h.


Vlasnik je dobio 29 ponuda tokom desetodnevne aukcije, a najviša je iznosila 22 hiljade dolara.

Zoran Tomasović

(1053)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments