1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Počeci uličnih sportskih pikap kamioneta
AR pijaca klasika: Počeci uličnih sportskih pikap kamioneta

AR pijaca klasika: Počeci uličnih sportskih pikap kamioneta

133
0
Podelite sa prijateljima:

Za jednu državu koja se uvek hvalila sa velikom snagom za relativno malo novca u automobilskom svetu, pomalo je čudno da Sjedinjene Američke Države nisu učinile veće napore i u oblasti pikap kamioneta. Da, oni su imali velike motore i dosta snage, ali odlične performanse nikada nisu bile na umu, već mogućnost lagodnijeg obavljanja poslova.

A onda je stigao period kasnih osamdesetih godina i mnogi Jenkiji su kupovali takva vozila za svakodnevne obaveze i tek za poneki posao oko kuće, ili za odlazak na kampovanje, što je trend koji traje do današnjeg dana.

General Motors je uvideo da bi mogao da unovči slavu i predstavio je model C/K 454SS, sada već davne 1990. godine. Bio je to prvi pokušaj najvećeg američkog proizvođača da napravi sportski pikap za sve one koji bi da dobiju snagu sportskog Camara, a da pritom ne izgube praktičnost koja dolazi s implementacijom tovarnog sanduka.

Ideja o ovom modelu je bila veoma jednostavna, i predviđala je da se uzme najmanji paket i u njega ubaci najveći mogući motor. U ovom slučaju izbor bi pao na model C/K 1500 sa dvoje vrata, kratkom prikolicom i pogonom na zadnje točkove.

Zatim je u njega ugrađen motor sa osam cilindara radne zapremine 454 kubnih inča (7,4 litre), po čemu je ujedno i dobio ime. Razvijao je 255 „konja“, a snagu je prenosio na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača. 454SS je takođe posedovao i veće kočnice, modifikovano ogibljenje i još mnogo toga, a nudio se u periodu od 1990. do 1993. godine. Pronašao je 16.953 kupaca po početnoj ceni od 21.240 američkih dolara (oko 32.800 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

U oglasima ne možemo da ga vidimo preterano često i uglavnom je u senci konkurentskog modela po imenu Ford F-150 SVT Lightning. Ali danas nam je za oko zapao ovaj primerak iz 1990. godine koji se trenutno nalazi u kanadskom gradu Kalgari.

Prešao je tek 17.600 kilometara, a posebnu pažnju privlači podatak da je pretrpeo dosta modifikacija. Najveća od njih je kompresor firme Paxton, zahvaljujući kome je snaga vozila udvostručena. U fabričkom izdanju mu je bilo potrebno sedam sekundi da ubrza od nule do 100 km/h dok je sadašnja cifra oko 4,5 sekunde.

Ovaj primerak modela 454SS poseduje i petostepeni manuelni menjač i još više modifikacija na račun ogibljenja. Jedine dizajnerske izmene su u vidu 18-inčnih felni i haube. U oglasu se navodi da je originalno prodat preko izložbeno-prodajnog salona Don Brooklyn u gradu Klivlend (američka savezna država Ohajo) i da je zatim proveo neko vreme u Koloradu i Arizoni pre nego što je uvezen u Kanadu.


Vlasnik je dobio sedamnaest ponuda od čega je najviša iznosila 27.050 dolara, ali nije bio voljan da ga se reši za takvu cifru.

Zoran Tomasović

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments