1. Home
  2. Vesti
  3. VW zatvara fabriku ručnih menjača usled mizerne tražnje
VW zatvara fabriku ručnih menjača usled mizerne tražnje
2

VW zatvara fabriku ručnih menjača usled mizerne tražnje

696
2
Podelite sa prijateljima:

Poznata je činjenica da čuveni zapadni proizvođači automobila poseduju učešće u kapitalu zajedničkih poduhvata koji posluju na teritoriji Narodne Republike Kine. Jedan od partnera nemačkog mega koncerna Volkswagen je i preduzeće SAIC Motor. Upravo to društvo upravlja radom fabrike zadužene za proizvodnju manuelnih menjača, ali će to potrajati samo do marta koji je pred nama.

Naime, Reuters je objavio pismeno za čiji sadržaj je odgovoran VW, dok su radnici preko tamošnjih lokalnih medija obaveteni o nastupajućoj promeni. Poslovna odluka je uslovljena izrazitim preferencijama kupaca automobila u Kini, a koji očigledno više vole vozila s automatskim menjačem.

Odnosna odluka je doneta još pre nekoliko godina, kako je naveo portparol Volkswagena. Dodao je da je proizvodnja manuelnih menjača u ovoj fabrici već dugo godina u padu, pa da je tako spala s nekadašnjih pola miliona jedinica godišnje, na svega desetinu sklopljenih menjačkih kutija u odnosu na tu cifru.

„Kako slabi tražnja na tržištu, tako taj trend prati i obim naše proizvodnje, kao i broj angažovanih radnika u pogonima. Tendencija je negativna i traje već više godina. Akcionari su tim povodom polemisali s upravnim odborom i dogovorena je obustava proizvodnje,” konkretne su reči iz pomenutog pisma upućenog radnicima fabrike u Šangaju. Njih 250 je radilo u ovom kompleksu, ali neće ostati bez radnog mesta, već im je ponuđena opcija prelaska na druge poslove unutar kompanije.

Ipak, drugi Volkswagenov zajednički poduhvat koji radi u Kini, onaj s preduzećem FAW u Čangčunu, automobilskom centru u severoistočnoj Kini, nastavlja s izradom ručnih menjača, mada je i kod njih osetan izraztit trend pada popularnosti manuelne transmisije, što je registrovano u poslednjih nekoliko godina.

Nemački Volkswagen je inače najveći inostrani proizvođač automobila koji posluje u Kini, ali se sve teže nosi s domaćom konkurencijom u oblasti električnih vozila. VW je nameran da udvostruči obim prodaje u odnosu na prošlogodišnjih 70 hiljada jedinica, što je „svetlosnu godinu“ lošiji rezultat od BYD-ovog na primer. Ova kineska firma je samo u oktobru isporučila blizu 220 hiljada električnih četvorotočkaša.

AutoRepublika

(696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da neće VW, ne daj Bože, potpuno da ukine petostepene manuelne menjače ?

DOLF

Rekoše da prelaze na petostepene automatike zbog enormne potražnje.