1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis započeo proizvodnju turbodizel motora u Rusiji
Stellantis započeo proizvodnju turbodizel motora u Rusiji
2

Stellantis započeo proizvodnju turbodizel motora u Rusiji

371
2
Podelite sa prijateljima:

U ruskom gradu Kaluga, izgrađena je fabrika koja pripada alijansi formiranoj između Stellantisa i Mitsubishija. Sada su ti pogoni dobili zaduženje koje se tiče proizvodnje dizel motora. Pripreme za start sklapanja motora su trajale od prošle godine, a za potrebe realizacije postavljenog cilja, oformljena je zasebna linija, što je bilo nužno, imajući u vidu da se u prošlosti ovde nisu proizvodili agregati.

Probna proizvodnja je započela još u februaru, kada su prvi dizel motori sišli s traka, dok se sada već krenulo u montažu primeraka koji završavaju u serijskim primercima automobila.

Rusku radnu dozvolu je ovom prilikom dobio četvorocilindarski turbodizel motor s oznakom 1.6 HDi iz porodice agregata DV6. Dugo nam je poznat, i to ne smo po ključnoj ulozi u vozilima grupacije PSA, nego i kao pokretačka sila vozila marki Ford, Volvo, Mazda i Mini.

Predmetni motor poseduje radnu zapreminu od 1.560 kubnih centimetara i razvija 90 konjskih snaga uz 215 do 230 Nm najvišeg obrtnog momenta. Svi modeli Stellantisa koji se budu sklapali u Kalugi, moći će da računaju na ovu pogonsku grupu. U pitanju su automobili s oznakama: Peugeot 408 i Citroen C4, Citroen Berlingo, Peugeot Partner i Opel Combo, kao i minibusevi (putničke verzije monovolumena) i kombiji Citroen Jumpy SpaceTourer, Peugeot Expert / Traveler and Opel Zafira Life / Vivaro. Na uvoz iz Francuske se moralo čekati za poterbe ugradnje ovih motora, a pre pokretanja lokalne proizvodnje.

Stellantis je proizvodnju u Kalugi organizovao na osnovu posebnog stimulativnog ugovora koji je grupacija potpisala sa ruskom vladom. Za budući period se očekuje da će tamo proizvedeni agregati naći svoj put i ka izvoznim destinacijama. Međutim, nismo saznali konkretno koja su to tržišta u pitanju.

AutoRepublika

(371)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sreća da su im uveli sankcije pa im ne daju najnoviju tehnologiju proizvodnje motora od 3 cilindra i 1200 kubika…🤣😂🤣😂

moron

DV6?
Taj je bio Euro 4. Ja ga imao.
Euro 5 u slabijoj varijanti mislim da je imao 92 a ne 90 ks?