1. Home
  2. Vesti
  3. Ovaj Nissan Frontier je do sada prešao preko 1,6 miliona km
Ovaj Nissan Frontier je do sada prešao preko 1,6 miliona km

Ovaj Nissan Frontier je do sada prešao preko 1,6 miliona km

461
8
Podelite sa prijateljima:

Mnogi će se složiti da pouzdanost vozila iz game Nissana nikako više nije na istom, visokom nivou na kakvom je nekada bila. Da li je krivac za tako nešto strateški partner Renault, ili je pak drugom najvećem japanskom proizvođaču bitniji kvantitet nego kvalitet, pitaje je o kom bi se moglo diskutovati i gde bismo mogli da vodimo polemiku, ali barem „preko bare“, Nissan ima reputaciju proizvoda koji se mnogo kvare i kupuju ga samo oni koji nisu u stanju da priušte automobil, bilo koje drugi marke.

Ali naravno, stara izreka kaže da i „ćorava koka nekada ubode zrno“ pa se s vremena na vreme može pronaći i primerak Nissana koji je prevalio veliku kilometražu. Amerikanac Brajan Marfi poseduje jedan takav proizvod, a reč je o pikap kamionetu Frontier iz 2007. godine. Reč je o vozilu koji je sličnih dimenzija koje karakterišu model Navara, inače nuđen u ostatku sveta, a trenutno na satu stoji cifra od milion milja ili 1,6 miliona kilometara.


Marfi, koji inače živi u Čikagu, se bavi prevozom robe, a dnevno je znao da pređe i do 650 kilometara. U razgovoru s medijima spominje da je sve godine svog života, a bilo ih je do sada 62, proveo na ovoj lokaciji, pa tako ne koristi GPS sistem i ima perfektnu vozačku istoriju bez ikakvih kazni.

Svako ko je bio makar jednom u najvećem gradu američke savezne države Ilinois će teško poverovati u ovo, posebno zato što je Čikago poznat po veoma velikom broju kamera na semaforima gde je lako dobiti kaznu za prolazak kroz crveno svetlo ili nepropisno skretanje.


Marfi dodaje da je „tajna“ visoke pouzdanosti kamiona regularno održavanje, pa je tako menjao sintetičko ulje na svakih 16.000 kilometara, dok je originalno kvačilo izdržalo čak 1,3 miliona kilometara. Pri tom je zamenio zupčasti kaiš posle 1,1 miliona km, a alternator i hladnjak nešto ranije (720.000 km).

U ovom slučaju, nijedna od spomenutih popravki nije bila neophodna, ali Marfi nije želeo da ostane u kvaru. Kada je reč o enterijeru, do sada je zamo stradalo vozačko sedište. Originalni 2,5-litarski motor sa 152 konjske snage i petostepni menjač su, u identičnom stanju onom u kom su bili kada su napustili fabriku. Iako Čikago ima izuzetno jake zime, vlasnik nije želeo da investira u pogon na sva četiri točka pa Frontier pruža pogon samo na zadnje točkove.


Kada je Nissan čuo za ovu priču, odlučio je da Marfiju ponudi potpuno novi Frontier u zamenu za rekordera, koji će se uskoro naći u muzeju.

Kao što možete da vidite iz priloženih slika, dva modela zapravo izgledaju gotovi identično, a to i nije iznenađenje kada se zna da je trenutna generacija u proizvodnji još od 2004. godine (naslednik bi trebalo da debituje naredne godine). Marfi je svakako zadovoljan ponudom pošto novi Frontier pruža 3,8-litarski motor s 310 „konja“, devetostepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka.

Pošto se približava penzija, Marfi nema u planu da potpuno prestane da radi, ali će definitivno smanjiti broj prevaljenih kilometara.

AutoRepublika

(461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudo da mu šasiju nije izjela hrdja kako to i dolikuje za Navare toga vremena …
I, šta kaže – originalno kvačilo mu izdržalo preko milion kilometara, a uz 9-stepeni automatski menjač? Jedino što tu razumeh, jeste da to nije dugovečni CVT 🙂

Dikh tu kava

„Originalni 2,5-litarski motor sa 152 konjske snage i petostepni menjač su, u identičnom stanju onom u kom su bili kada su napustili fabriku.“ 😜

moron

Bem ti slepca … 🙂 Treba da idem u prevremenu penziju.

Ali, zar na onoj slici enterijera, sa dedom za volanom, nije AT ? Kakvo „kvačilo“?

Neko

To je novi koji su mu dali

Dikh tu kava

Kada je Nissan čuo za ovu priču, odlučio je da Marfiju ponudi potpuno novi Frontier u zamenu za rekordera, koji će se uskoro naći u muzeju.

Marfi je svakako zadovoljan ponudom pošto novi Frontier pruža 3,8-litarski motor s 310 “konja”, devetostepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka“
Samo penzija.. 😁

moron

„Sve u svoje vreme“. Pa i peMzija. Vreme je 🙂

Branko

Imali smo takav u firmi, ali 4×4 i sa 170 KS; ugl, puno problema, posebno sa diferencijalom, a motor nije izdržao 200.000 km. 🙄

D_C

‘…Marfi dodaje da je “tajna” visoke pouzdanosti kamiona regularno održavanje… Pri tom je zamenio zupčasti kaiš posle 1,1 miliona km…’ – ubih se od smeha 🙂