1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ko bi rekao da je ovo legenda relija?
AR pijaca klasika: Ko bi rekao da je ovo legenda relija?

AR pijaca klasika: Ko bi rekao da je ovo legenda relija?

521
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedes je brend koji se mogao pohvaliti s dosta uspeha u profesionalnom auto-moto sportu širom sveta, ali su oni uglavnom ostvareni u kategorijama sportskih automobila. Retko kada smo mogli da vidimo modele nemačkog proizvođača vozila u reliju, s izuzetkom nekoliko primeraka legendarnog terenca G Klase u čuvenom reliju Pariz – Dakar.

Ali je zapravo postojao jedan period kada bi se Mercedes priključio takvim takmičenjima i uspeo da iznenadi svetsku javnost. Jedan takav slučaj se desio 1961. godine kada je model W111 uspeo da pobedi na onom što nam je danas poznato kao reli Finska.


W111 je prethodnik današnje S Klase i proizvodio se od 1959. do 1971. godine. Nemački gigant ga je nazvao „Heckflosse“ dok je u našem narodu bio poznatiji pod nadimkom „Reponja“ zbog već poznatog detalja za koji se Mercedes odlučio da bi privukao veću pažnju na američkom tržištu.

W111 se nudio kao limuzina, kupe i kabriolet i imao je relativno uspešnu karijeru pošto je pronašao 370.807 kupaca. Većina prodatih primeraka je imala provereni 2,2-litarski benzinac ispod haube, sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, a pred kraj karijere, W111 se mogao naručiti i sa 3,5-litarskim benzincem sa osam cilindara.

Ali, za našu priču je ipak bio najbitniji period ranih šezdesetih godina kada je kupac mogao da dobije samo spomenuti 2,2-litarski benzinac u konfiguracijama sa 94, 108 i 118 konjskih snaga. Iako je ovaj automobil bio težak ne baš malih 1,4 tona, nekome je u Mercedesu palo na pamet da bi bio idealan za reli takmičenje. I pokazao se veoma dobro, pošto je njegov vozač trijumfovao na reliju Monte Karlo 1960. godine, a naredne godine i na afričkom i finskom reliju.

Primerak koji vidite na priloženim fotografijama je pobednik iz Skandinavije ili kako je u to vreme bio poznat pod imenom „Reli hiljadu jezera“. W111 se takmičio i godinu dana ranije, ali je uspeo da završi tek na sedmoj poziciji. Ovaj put su Nemci zaposlili vozača po imenu Rauno Altone, a ovaj se prošetao do pobede u konkurenciji od čak 59 vozila. Drugoplasirani Citroen ID19 „Ajkula“ je zaostajao za više od pet minuta iako se za njegovim volanom nalazio legendarni vozač Poli Toivonen.

Trkački W111 je bio veoma sličan drumskom i nastao je tako što su inženjeri preuzeli model 220 SE i zatim ga detaljno modifikovali. To se odnosi na olakšanje konstrukcije, i to tako što je iz njega izbačeno sve što je dodavalo na nepotrebnoj težini.

Ugrađen je i zaštitni kavez, odnosno „roll-bar“ i sprovedeno je još nekoliko sličnih modifikacija, ali je mehanika ostala identična drumskom modelu sa 2,2-litarskim motorom sa 118 „grla“ ispod haube.

Nakon istorijske pobede, W111 je ponovo prerađen u drumski model i dugi niz godina je nekome služio za svakodnevnu vožnju. Poslednji vlasnik ga je kupio pre nekoliko godina i zatim ga je vratio u trkačko stanje pre nego što je ponovo završio u muzeju.


Ovaj specijalni primerak sedana iz naraštaja W111 se pojavio na aukciji preko kuće RM Sotheby, a promenio je vlasnika za sumu od 82.800 evra.

Zoran Tomasović

(521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelep „repaš“.
Posebno mi se dopada ona zadnja „crvena“ svetlosna grupa u kombinaciji sa onim silnim hromom ( lajsnama oko svetala i „duplim branikom“ ).

Laki

Prave silne „Mečke“ su to bile a zar nisu ovi farovi sa 108 ice?

Balkanboj

Ihaaa, zamisli samo reli gde je menjač na volanu. Ručna ispod instrument table. Pune ruke posla u trci.