1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Prodaje se Džejms Bondov Mercury Cougar XR7
Prodaje se Džejms Bondov Mercury Cougar XR7

Prodaje se Džejms Bondov Mercury Cougar XR7

272
0
Podelite sa prijateljima:

Po mnogim detaljima je bio poseban film „U tajnoj službi Njenog Veličanstva“ o britanskom agentu Džejmu Bondu. Jedni ga pamte po prvom (i poslednjem) pojavljivanju Džordža Lejzenbija u glavnoj ulozi, drugi po jedinom slučaju da se naš heroj oženio (i ostao udovac) na malim ekranima, a ja lično po fantastičnom Mercury Cougaru iz 1969. godine.

Ford zapravo ima dugačku istoriju pojavljivanja u Bondovim filmovima, a sve je započeto u „Goldfingeru“ kada se po prvi put pojavio i model Mustang.

Štaviše, američki proizvođač je bio glavni sponzor u spomenutom filmu i možemo da vidimo mnoge njegove modele. Mercury je bio divizija Forda koja je poslovala na američkom tržištu od 1938. do 2011. godine, a njen najpoznatiji model je svakako Cougar.

Prva generacija ovog automobila se proizvodila od 1967. do 1970. godine na identičnoj platformi kao spomenuti Mustang, a za snimanje filma „U tajnoj službi Njenog Veličanstva“ je izabran model iz 1969. godine. Aukcijska kuća Bonhams sada nudi jedan od tri primerka koji su korišćeni tokom snimanja.

Tehnički gledano, Bond nije vozio Cougar već po svom običaju Aston Martin DBS, dok je crveni Mercury pripadao Bondovoj devojci i kasnijoj supruzi Trejci Divićenco. Cougar se pojavljuje u nekoliko scena u Švajcarskoj, uključujući i u onoj kada dvoje heroja bivaju zavejani snegom i završavaju u štali za konje. Upravo je ovaj konkretni primerak korišćen u toj sceni pa samim tim, vlasnik danas zahteva velike sume novca.

Čak i bez veze sa slavnim filmom, Cougar iz 1969. godine je izuzetno poželjan klasik. Spomenute godine, samo 127 primerka je napustilo fabriku sa legendarnim V8 motorom „Cobra Jet Ram Air“ motorom zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara) koji je na papiru razvijao 335 konjskih snaga. Ipak, u realnosti ukupna brojka koja govori o moći agregata je bila za najmanje 100 „grla“ impresivnija.

Takođe je uparen sa retkim paketom opreme XR7 koji je dodavao gotovo svaku opciju, a pri tom je u crvenoj boji, i još i sa crvenim enterijerom.

Eksperti očekuju da će novi vlasnik morati da izdvoji između 130 i 200 hiljada američkih dolara ukoliko želi da se ovaj lepotan nađe u njegovoj garaži.

Zoran Tomasović

(272)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments