1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jedan put kada Kris Bengl nije zabrljao
AR pijaca klasika: Jedan put kada Kris Bengl nije zabrljao

AR pijaca klasika: Jedan put kada Kris Bengl nije zabrljao

3.33K
12
Podelite sa prijateljima:

Američki dizajner Kris Bengl je verovatno najkontroverzniji stilista koji je ikada radio za BMW. U nemačkom proizvođaču vozila je proveo vreme od 1992. do 2009. godine, i u tom periodu bio zaslužan za praktično svaki model firme iz Minhena. Daleko od toga da oni nisu bili popularni kod kupaca (što je, valjda, i suština pravljenja automobila), ali na kraju dana, Bengl je često kritikovan kako je udaljio BMW od svoje originalne formule i da se držao one američke veštačke teorije „nije bitno da li publika priča pozitivno ili negativno, bitno je samo da pričaju“.

Ali postojali su i modeli gde je Jenki pogodio „tačno u centar“, a jedan od njih je legendarni sportista pod imenom Z8.


Ruku na srce, odmah moramo priznati da Bengl zapravo i nije bio jedini otac ovog vozila. Većinu posla je zapravo uradio danski inženjer Henrik Fisker, ali kako je Amerikanac bio vođa tima, tako se Z8 često pripisuje njemu. Rad na ovom modelu je započeo početkom devedesetih godina kada je BMW zahtevao modernu kreaciju legendarnog roudstera pod imenom 507.

Z8 je odobren za serijsku proizvodnju 1999. godine nakon odlične reakcije publike na račun prototipova. Svakako nije bio jeftin, pošto je koštao čak 128 hiljada dolara ili 228.965 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, ali je za navedenu sumu novca kupca zaista mnogo dobijao.

Primera radi, završna izrada je bila vrhunska, a materijali naravno najvećeg kvaliteta. Publiku i novinare je posebno očarala mehanika, kao što su aluminijska šasija i mogućnost da na stazi nadmaši daleko skuplji egzotični model Ferrari 360 Modena. Za tako nešto je bio zaslužan 4,9-litarski benzinac sa osam cilindara preuzet iz sportske limuzine M5.

Motor je zatim tjuniran od strane divizije BMW Motorsport za ukupno 395 konjskih snaga i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta. Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Z8 je bio težak 1.585 kilograma i mogao je da ubrza mirovanja do 100 km/h za 4,6 sekunde. Maksimalna brzina je bila limitirana na 250 km/h, ali je Z8 inače mogao juri i do 290 km/h.

Zanimljivo je da će BMW napraviti dovoljno rezervnih delova za narednih 50 godina da bi bio siguran da Z8 kasnije uživa kao kolekcionarski primerak.

Svoju verziju će imati i Alpina nakon 2002. godine, mada je zapremina motora snižena na 4,8 litre (375 konjskih snaga), a menjač bio novi petostepeni automatski. Proizvodnja će biti kompletirana 2006. godine nakon što je isporučeno 5.703 primerka. Od navedene cifre 2.543 je završilo u Americi, a preostali u ostatku sveta.

Primerak iz današnje priče je jedan od američkih modela i proizveden je 2001. godine. Trenutno se nalazi u gradu Kolorado Springs unutar savezne države Kolorado i do sada je prešao tek 12.800 kilometara. Prethodno je proveo vreme i u saveznim državama Kalifornija i Pensilvenija.

Vlasnik tvrdi da je i legendarni glumac Pirs Brosnan provozao ovaj Z8 i pritom ga potpisao, što i nije iznenađenje kada se zna da se pojavio u jednom od filmova o Džejmsu Bondu. Bogato je opremljen i u besprekornom je stanju.


Aukcija je tek započela, a trenutno najviša ponuda iznosi 151 hiljadu dolara.

Zoran Tomasović

(3325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lep jeste. Bez dileme.

Bungi

Sa ove vremenske distance, Kris Bengl dođe kao Mikelanđelo u odnosu Domagoja Đukeca.Tada smo mislli kako kreira ružne automobile ali danas su to umjetnička djela naspram čudovišta na 4 točka koje švrlja hrvatski dizajner.Propast je blaga riječ!

Laki

Svaka ti je na mjestu junače. Kao vozač više „sedmica“ šokiran sam ovim napretkom iz Minhena!

s mile

Samo nebo zna na šta će ličiti BMW za 20godina, možda nam tada ove današnje rugobe budu „umetnička dela“… 😉 🙂

Renault Terminator

Momačka Bembara,za švaleraciju i hvatanje ribica (sponzoruša) po gradu.

TheStig

Dizajnerski odlican sa svakog stanovišta ali što se tiče vozačkih osobina potpuni promašaj. 🤕

Matija

Ovo je ocigledno Fiskerov dizajn a ne Bengleov, Bengle ne ume ovako nesto. Ne znam da li vam je ovo poznato: nekoliko godina posle prvih isporuka, u Nemackoj je pukla vest da je karoserija ovog modela (100% aluminijum) nestabilna. Kazu doslovce: „dovoljno je da sidjete sa ivicnjaka pa da se karoserija uvrne!“ Sa estetske strane, dizajn Z8 je uspesna moderna interpretacija klasicnog rodster stila i veoma mi se dopada. Nije mi razumljivo zasto je BMW odustao od daljeg razvoja? Verovatno zato sto je Fisker napustio firmu a Bengle se nije usudio da napravi dizajn sledece generacije? Na prilozenim slikama je… Pročitaj više »

Milan Grozdanović

I lici na fisker karmu, kad se detaljnije pogleda

Matija

Tako je! Prepoznaje se njegov stil, on voli „Rubensove obline“, narocito „kukove“! 🙂

Matori

A šta bi radio sa ovakvim autom na ivičnjaku?

Matori

🙂

Matija

Ponekada moras da parkiras auto jednom stranom na trotoar. To je sve.