1. Home
  2. Vesti
  3. Lancia se nada sticanju premijum statusa i predstavlja novi logo i stil
Lancia se nada sticanju premijum statusa i predstavlja novi logo i stil
12

Lancia se nada sticanju premijum statusa i predstavlja novi logo i stil

2.07K
12
Podelite sa prijateljima:

Strogo govoreći, Lancia nije preminula, ali teško da se može reći i da živi neki život dostojan življenja. To kažemo jer je na tržištu, i to jednom, jedinom -matičnom, opstao samo jedan model. Pišemo o malenom Ypsilonu, hečbeku koji već polako postaje vremešan. Uprkos tome, mališan se prodaje u odličnom tiražu, pa je tako tokom prošle godine, u domovini isporučen na 44 hiljada adresa. Kao što znamo, uprava Stellantisa nije namerna da se oprosti od marke Lancia. 

Plan koji je objavljen pre nekih osamnaest meseci je posedovao poglavlje o Lanciji i tamo stoji da će tri nova modela s amblemom ovog brenda ulgedati svetlost dana. Sada je Lancia upriličila prvu prezentaciju.

Avaj, budući automobil nisu nikada predstavljeni. Na događaju koji je nazvan Dan dizajna Lancije (Lancia Design Day), diskutovalo se o više tema: pozicioniranju, stilu i filozofiji marke. Do ovog trenutka možemo reći da je spreman samo novi grb kompanije, ali se on pre 2024. godine neće pojaviti na fasadama prodajnih objekata, salona, kao ni na promotivnim materijalima brenda.

To je tako ciljano jer upravo te godine bi trebalo da debituje prvi od tri najavljena noviteta. Stručni tim dizajnera se u izradi novog amblema oslonio na izvorni logotipa iz 1957. godine, koji je u skladu s modernim trendovima, pojednostavljen, a upotrebljen je i novi font.

Brigu o novom stilu je preuzeo glavni dizajner evropskog dela koncerna Stellantis, Žan-Pjer Pluet, onaj koji je nekada vodio odeljenje dizajna grupacije PSA od 2009. godine. Novi koncept je nazvan Lancia Pu + Ra Design, što je izvedeno od anglosaksonskih pojmova „Pure and Radical“, a što bi se moglo prevesti kao „čisto i radikalno“. Personifikacija ovog stila je izražena kroz skulpturu Lancia Pu + Ra Zero.

Ovaj kip sadrži set rešenja koja će biti korišćena na budućim modelima Lancije, a neki od njih su pozajmljeni i s nekadašnjih automobila koji su sklapali pod upravom ove italijanske marke. Na primer, dizajn stražnjice predstavlja direktan omaž sportskom automobilu poznatom pod imenom Lancia Stratos.

Što se tiče enterijera, tu još nema šta da se gleda, ali će Lancia u njihovu izradu uključiti italijansku kompaniju Cassina, koja proizvodi luksuzni nameštaj. Ekološki materijali će se široko koristiti za dekoraciju i završnu obradu vozila Lancije.

Glavna stvar na koju će se u budućnosti obraćati pažnja u ovoj kompaniji jeste ta da će budući automobili Lancia pretendovati na status punomasnog premijuma. Izvršni direktor Lancije Luka Napolitano je rekao kako će „Lancia  ponovo biti poželjna, poštovana i pouzdana, kao brend koji posluje na evropskom premjium tržištu.“

Eto, toliko od novih informacija za sada. Možemo samo još da podsetimo da će nova generacija Lancije Ypsilon debitovati 2024. godine. Taj heč će biti oko četiri metara dug, i biće nuđen samo kao hibrid i baterijski automobil. Naredni novitet u vidu električnog krosovera po imenu Lancia Aurelia ćemo dočekati, mada dotle „ko živ – ko mrtav“, već 2026. Biće dugačak oko 4,6 metara, dok je za 2028. godinu planiran obnovljeni heč po imenu Lancia Delta. Taj model bi po dužini bio negde na granici od 4,4 metara.

AutoRepublika

(2072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lancia absolutno zasluzje postovanje i pravo na svoju buducnost! Vise nego ostale italijanske marke Lancia je pogodjena nestrucnim rukovanjem raznih menadzera-amatera koji uopste nisu svesni sta su dobili u ruke!!! Sef Stelantisa, Tavares, unistice italijanske marke postavljajuci za rukovodioce Francuze, koji „po prirodi“ imaju sasvim drugi odnos prema automobilu nego pravi Italijani. Sada ce dizajn Lancie da radi Francuz??? A zatim ce novi menadzer da je „promesa“ sa Pezoom i Krajslerom?! Sacuvaj Boze!

BB

Ja ne razumijem ove skulpture, ovo ke za muzeja savremene umjetnosti… Ili oni Lanciu spremaju za muzej .. Koliko god Y i Lancia trenutno bili zastarjeli i suženog tržišta, meni to izgleda fascinantno iz druge perspektive. Znači marrka sa jednim modelom, zastarjelim modelom, samo na jednom tržištu, uspijeva da se fino proda i ta prodaja ne posustaje. Dakle, moguće je i to danas, imamo dokaz, ne moraju biti samo ultramoderne i mega priče. Moja reakcija bi bila: Hajde da ne mijenjamo tog konja koji dobija, već da pokušamo da dobijemo ždrijebe koje će biti malo savremenije ali na istim osnovama… Pročitaj više »

Matija

„Ja ne razumijem ove skulpture, ovo ko za muzeja savremene umjetnosti…“ – ovo je samo poruka: „bicemo ultramoderni!“ To je za sada sve sto nam novo rukovodstvo Lancie porucuje. Bas sam radoznao kako ce nova Lancia da izgleda. Nadam se da nece biti ultramoderni betmobil! 🙂

BB

Zaostao a živ ili moderan a mrtav… 😀

igi

aPsolutno

Fala Qrcu

U lanciu su upucali sad puno para, kako mi je rekao onaj prodavač Alfi, te se i on sam čudio da zašto je to učinjeno. Pretpostavljam da je riječ o spinu talijana da ono malo što imaju ubrizgaju u Italiju prije neg francuz (onaj ružni francuz u prelijepom filmu) stavi svoju šapu, pa makar i u vreću bez dna, samo nek ostane kod kuće.

TheStig

Imam jedan savjet sa Lanciu. Da prestanu da kenjaju i daju prazne floskule od izjave. Napravi automobil vrijedan paznje i novca. Status premijum ce se sam nametnuti.

BB

Ma da naprave bilo kakav automobil… Me možeš reći da ke postojeći nešto dobar, ali se prodaje tamo gdje se prodaje… Ali oni su krenuli u logo i skulpture…

TheStig

Fiatovo upravljanje markama je uništilo Alfu i Lanciu. Možda je bilo dobro za sam Fiat ali za ove marke je bilo pogubno. Ne da nije bilo konzistentnog upravljanja nego ga nije bilo nikako. Mogli su probati da urade nešto na ovom prelazu u SUV i EV eru. Trebao im je gradski automobil, manji i mid suv i nešto luksuznije za početak.

Matija

Ovo ti je prava rec: „Fiatovo upravljanje markama je uništilo Alfu i Lanciu“. Medjutim postoji akcija i reakcija – FIAT je u kriticnom trenutku kupio ove firme sa namerom da ih spasi. Ova kupovina i investicije u nove programe kostale su djavolski, sto je nateralo FIAT na brzopotezna resenja sa tzv. „globalizacijom“ proizvodnje, u prevodu: koriscenje unificiranih platformi pa cak i celih karoserija za vozila nekolko maraka. Slikovito receno, to ti je kao da imas desetoro dece, kao roditelj zeleo bi da im obezbedis buducnost a nisi u stanju ni da ih nahranis i obuces a kamo li da im… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
TheStig

Ma da, jasno je šta se tu dešavalo ali Alfa je za mene rame koje je odmah tu pored glave koja je Ferrari. A Fiat je htio da bude glava a da ostali budu noge. Sto je najgore cijelo to vrijeme dok je Fiat nesto radio Alfa nije imala modele nikako. Gulia i Stelvio 2016 tj 2017. Sta je bilo 7 godina ranije…neki vakum. Nisu mi Italijani nikako jasni. Bukvalno imaju zlato na kojem sjede. Samo kad bi jos htjeli da ga iskopaju.

Rikošet

U trenutku se jedan Mercedes, BMW i Audi, čija tradicija i modeli u kontinuitetu traju decenijama, sve više „pate“ da pronađu te premium kupce, Lancia koja je poslednjih decenija bila ušuškani Fiat i spala na jedan model slavodobitno najavljuje „povratak“ i to ni manje ni više nego u premium segment. Nije stvar u tome da li će uspjeti da naprave model dostojan premijuma, nego je što je savremeni kupac smoren više tim precijenjenim evropskim modelima, pa sad kada vidi neki SUV ili limuzinu iz Kine koja je 20, 30, 40% povoljnija od evropskih konkurenata, ne može da vjeruje koliki je… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet