1. Home
  2. Vesti
  3. BMW snažno protiv, čak i razvodnjenih standarda Euro 7
BMW snažno protiv, čak i razvodnjenih standarda Euro 7
3

BMW snažno protiv, čak i razvodnjenih standarda Euro 7

179
3
Podelite sa prijateljima:

BMW iznosi uverenje da će uvođenje ekološkog normativa Euro 7, čak i u naknadno razblaženoj formi i s manje drastičnim zahtevima spram proizvođača auotmobila, dovesti do osetnog i potpuno besmislenog rasta cena novih vozila.

Evropska komisija je pre samo nekoliko dana konačno dala nacrt budućih normativa Euro 7, s namerom da zamene postojeće standarde koji postavljaju maksimalne pragove zagađenja koje proizvođači automobila moraju poštovati. Iako će ovi budući ekološki standardi biti prilično restriktivni za proizvođače kamiona, oni koji se bave razvojem automobila su relativno pošteđeni do iznenadne promene koja je najavljena za 2035. godinu, kada je predviđena zabrana prodaje vozila s termičkim motorima. Zakonodavac takođe objašnjava da je na ovaj način želeo da proizvođačima ostavi dovoljno vremena za prilagođavanje.

Štošta je na ovu temu imao da kaže jedan od direktora grupacije BMW, Nikolas Peter. On je kao glavnokomandujući finansijskog sektora društva naglasio da bavarska grupacija doživljava standarde Euro 7 kao već dovoljno stroge. To je izgovorio u razgovoru s kolegama s francuskog medija zvanog Les Echos, kada je naglasio da će emisioni pragovi u pojedinim specifičnim situacijama biti veoma restriktivni:

„Nacrt standarda Euro 7 donosi planirano smanjenje emisija u veoma retkim situacijama, kao što je ona kada automobil mora da se penje uz planinski prevoj dok vuče prikolicu punom brzinom. Da bi dostigli nivoe potrebne u ovoj vrsti scenarija, proizvođači automobila će morati izvrše finansijske investicije značajnog obima, i to će neizbežno uticati na cenu automobila,“ kaže Nikolas Peter.

Pomenuti Nikolas Peter kaže da bi više voleo da se od proizvođača traži da nastave s praksom smanjenja štetnih emisija i zagađenja prirode u najčešćim, uobičajenim situacijama vožnje, „a koje su već pokrivene postojećim standardom Euro6d, i to stopom od 95%“.

On je sugerisao da bi to imalo veći efekat na smanjenje emisija štetnih isparenja, od onoga što predviđa standard Euro 7, a koji se fokusira na mnogo manje uobičajene, da ne kažemo hipotetičke situacije. Podsetimo, zloglasni standard Euro 7 stupa na snagu 2025. godine, i važiće kako mu i samo ime kaže, na Starom kontinentu.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Po svojoj tradiciji, FIAT ponovo mlatara po svom programu: ovo hocu, ovo necu! Opet nema kontinuiteta. Nekoliko puta sam procitao izvestaj i jos uvek nemam jasnu predstavu o buducem FIATovom programu.

Matija

Sorry, ovo je bio komentar za FIATa. Molim ignorisite!

moron

Pa, šta se bune? Hoće da deklarise da mu vozilo može povući prikolicu od tri tone (recimo), ali ga nije briga koliko će da troši i emituje pod punim gasom i maksimalnom brzinom sa tom prikolicom?

Pa, neka softver prepozna da je zakacena prikolica ( što bih čak i ja znao da rešim ) i neka mu ograniči u tim uslovima brzinu i emisiju. Prosto , samo mu promeni mapu za te uslove.