1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Arkana će ranije otići u penziju od planiranog
Renault Arkana će ranije otići u penziju od planiranog
11

Renault Arkana će ranije otići u penziju od planiranog

4.55K
11
Podelite sa prijateljima:

Renault Arkana, iliti Megane Conquest, prvobitno je zamišljen kao model za zemlje u razvoju. To bio je projekat koji je bio vezan za Daciju, ali koji je na kraju bio jeftina opcija za zemlje Južne Amerike i Rusije, uglavnom. Međutim, atraktivan dizajn kupeolikog SUV-a naterao je „Reno“ da još jednom razmisli o svojim namerama, pa su odlučili da ovaj model dodaju u svoj porfolio u Evropi i Južnoj Koreji sa značajnom unutrašnjom razlikom.

Dok je Arkana namenjena ovim posebnim zemljama bila zasnovana na Renaultovoj starijoj platformi B0 (platforma modela Clio 2), koju je uglavnom koristila Dacia, brend sa znakom dijamanta se opredelio za moderniju CMF-B za Evropu i Južnu Koreju, uz dinamičniji karakter, istovremeno. To je učinjeno iz razloga da bi Arkana mogla da ponudi sve od naprednijih asistenata u vožnji do elektrifikovanih verzija .

Međutim, konsultovani izvori ističu da je francuski proizvođač odlučio da u ne tako dalekoj budućnosti odustane od Arkane, uprkos činjenici da se smatra komercijalnim uspehom. Renault ima razloga da ukine ovaj model uprkos činjenici da su prodajne brojke odlične.

Dokaz za to je da je Arkana započela svoj put na Starom kontinentu početkom prošle 2021. godine, i za 11 meseci je se prodala u 40.847 primeraka, a ni prošle, 2022. godine, ovaj SUV nije prošao loše, sa 72.572 prodate jedinice, prema podacima o prodaji Carsalesa i JATO-a, što je sumarno skoro 113.500 jedinica za dve godine.

Francuska firma se suočava sa novim standardom Euro 7 sa veoma širokom ponudom, što znači da mora da sve te modele da prilagodi za kratko vreme, dok nastavlja da lansira nova električna vozila koja mogu predstavljati problem zbog kanibalizacije. Jasan primer je sama Arkana i novi Scenic koji je u razvoju, i već zna ko će biti žrtva, a šta će francuska firma izbeći po svaku cenu.

Plan je da Arkana nestane iz Evrope 2025. godine.

AutoRepublika

(4553)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne bih rekao da će biti veliki krug ožalošćenih.

Renault Terminator

Niste je trebali ni proizvoditi.

Dragan

Jesi li znao da je ovaj Arkan niži od svih Senika do sada, a ima klirens pod punim opterećenjem veći tek za 2-3 cm i to zahvaljujući tvrđim amortizerima.

Renault Terminator

Hm..kako si došao do toga?
Scenic 3 ima klirens od 130mm a Arkan 200mm.Scenic 2 ima klirens od 127mm.Scenic 4 klirens 170mm.

Dragan

200 mm je prazan. 162,5 je pod opterećenjem. Imaš na renault.fr u specifikacijama.

Renault Terminator

Pa i ovi kada su natovareni su još niži.Arkanov klirens je veći pa veći od svakog Senica kako god okreneš,bio prazan,bio max opterećen.

Dragan

Senik kad bi prazan imao 130, natovaren bi kačio svaki šaht po Srbiji. Nijedan ne bi promašio.

Renault Terminator

Da je baš tako,auto servisi bi bili zatrpani karterima..

Dragan

Nisu zatrpani, jer se tih 130 mm odnosi na natovaren automobil. Samo negde neće da napišu.
Evo ovde na 7. strani (9. u pdf-u) imaš otprilike uvid koliko je prazan Senik 1 bio visok. Preko 20 cm je bio sigurno.
https://autocatalogarchive.com/wp-content/uploads/2019/04/Renault-Scenic-1996-NL.pdf

Shone

Cupra Formentor, Kia Xceed…izgledaju bolje od ovog Frankenštajna

Fala Qrcu

Slažem se, konkvest je užas što i ne čudi.