1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tržište u Kini živnulo tokom marta
Tržište u Kini živnulo tokom marta
0

Tržište u Kini živnulo tokom marta

149
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon katastrofalno loših prodajnih rezultata zabeleženih tokom februara u Kini, a zahvaljujući merama izolacije, tržište je tokom marta počelo da pokazuje znake oporavka, iako su obimi prodaje još uvek daleko od onih koji su se ranije beležili.

Kao što je opšte poznato, Kina je prva država koja se suočila s infekcijom izazvanom novim korona virusom, pa je tako bila prva koja je uvela karantin u višemilionskom gradu Vuhanu. Sledstveno, prva je i popustila s pandemisjkim restrikcijama.

Slobodno se može reći da je tokom februara, celokupna kineska ekonomija bila paralizovana, što se na najdramatičniji način odrazilo na prodajne statistike koje ilustruju tražnju za četvorotočkašima. Prošlog februara je tako plasirano za 79% manje vozila (310 hiljada jedinica) u odnosu na lanjski uporedni mesec.

Do početka zadnje dekade marta, više od 90% automobilske maloprodajne mreže Kine je bilo ponovo funkcionalno, ali kupaca i nije bilo baš na pretek. Opasnost od drugog talasa epidemije je umnogome iskomplikovala situaciju, pa su prodavci i kupci prinuđeni da komuniciraju na pomalo i neuobičajen način, to jest elektronski ili „preko zaštitnih maski“ i uz zaštitne rukavice. Pride, telesna temperatura kupaca je po pravilu predmet kontrole u salonima, dok se test vozila dezinfikuju non-stop, što bi se reklo.

Glatko se može zaključiti da je proces kupovine vozila, danas veoma neugodno iskustvo u Kini, a u ostatku sveta, ili praktično nepostojeće ili najmanje jednako neprijatno. Na sve to treba dodati da je COVID-19 doveo do toga da mnogi odlože odluku o kupovini, štedeći tako novac za potrepštine viših nivoa priroriteta od onog koji karakteriše potreba posedovanja automobila.

Asocijacija proizvođača automobila Kine (China Automobile Manufacturers Association – CAAM) izveštava da je martovska prodaja pala za 43%, odnosno na 1,46 miliona isporučenih vozila, dok svetlije cifre donosi Kineska automobilska asocijacija (-40,8%).

Bez obzira na sve, CAAM veruje da će se tržište oporaviti brzo a da će opšti, godišnji pad prodaje biti ne viši od oko 10%. Automotive News China je pride izvestio o nameri kineskih vlasti da „olabave“ mere vezane za ekološke zahteve u pogledu novih četvorotočkaša, sledeći primer američke administracije koju vodi kontroverzini predsednik Donald Tramp.

U međuvremenu, američko tržište je u martu palo za 39%, ali mu pad tek sledi zbog različite dinamike epidemije u odnosu na Evropu a posebno u odnosu na Kinu. U zapadnoj Evropi, pad je bio oko 52,9%.  Da se virus tek zagreva u Rusiji, govori podatak o rastu tražnje od 4%, tokom meseca za nama.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments