1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault prodaje udeo u kapitalu Daimlera
Renault prodaje udeo u kapitalu Daimlera
2

Renault prodaje udeo u kapitalu Daimlera

1.14K
2
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač automobila Renault grupa je namerna da otuđi akcije Daimlera, vredne više milijardi američkih dolara. Ukupan broj od 16,45 miliona akcija na tržištu vredi oko 1,18 milijardi evra na berzi Xetra, što će reći da je jedna hartija od vrednosti na nivou od 72.09 evra. Ukupan udeo Renaulta u kapitalu Daimlera iznosi 1,54%, a očekuje se da će te akcije preuzeti institucionalni ulagači. Sve ovo smo saznali čitajući nemački Manager Magazin koji se pozvao na Renaultovo sinoćnje saopštenje za javnost.

Jedna od zainteresovanih banaka navodi da će akcije verovatno biti prometovane po ceni koja je veoma bliska berzanskoj vrednosti. Uobičajeno je međutim, da se trguje po značajno nižim cenama kada su ovako veliki paketi u pitanju. Treba reći i da je vrednost akcija Daimlera počev od novembra do danas, uvećana za 60%.

Renault je naveo da se ništa strateški važno neće dogoditi u trenutno važećoj saradnji sa štutgartskom kompanijom, zato što francuska kompanija više neće biti suvlasnik Daimlera. Inače, dva proizvođača automobila sarađuju na temu razvoja kombija i transportera, između ostalih stvari.

Francuzi žele da prodaju akcije Daimlera kako bi se ratosiljali nataloženih obaveza, barem delimično. Poseban problem u poslovanju im pričinjava činjenica da su prethodne godine zabeležili rekordni gubitak od osam milijardi evra. Kao razlozi za ovako sumorne cifre su pomenuti problematični japanski partner Nissan, ali i svima krivi novi korona virus.

Daimler sada više voli Geely

Renault je u svom portfoliju držao akcije Daimlera duže od jedne decenije. U to vreme, dva proizvođača automobila i Nissan su objavili da ulaze u dubinsku saradnju i da će se na poslovnu vernost zavetovati tako što će razmeniti suvlasništvo među entitetima. Od tada, Renault i Nissan drže po 1,55% kapitala Daimlera, dok su Švabe uložile po 3,1% kapitala i u Renault, ali i u Nissan. Vrednost akcija koje Daimler poseduje u Renaultu, sada je na svega 360 miliona evra.

Ljubav između dve strane je počela da bledi i lagano odumire kada je isplivao dizel skandal u Daimleru, odnosno kada je Mercedesov kombi Vito, s Renaultovim motorom, identifikovan kao problematičan s aspekta upravljanja izduvnim gasovima.

Daimler je bezbroj puta ponovio da je nevin u prevarnoj radnji koja mu se pripisuje, ali je isto tako prihvatio da isplati i više milijardi dolara američkim regulatornim telima na ime okajanja „dizel grehova“, bez da prizna krivicu. Američki sud je ovakvo pokajanje Nemaca u ranijem delu ove nedelje odobrio, pa tako Daimler ostaje prevarant, formalno čistog obraza (i praznog novčanika).

Naposletku, Švabe sada sarađuju mnogo više s Geelijem nego s Renaultom. Uostalom najveći vlasnik kineske kompanije, Li Šufu (57) je ujedno i veoma značajan akcionar Daimlera, koji je pride podelio odgovornost povodom razvoja električnih mališana s oznakama Smarta, baš s ovim Kinezima.

Setićete se da su 2010. godine, šefovi Daimlera i Renaulta, Diter Ceče (67) i njegov ispisnik, kako po godinima i pozicijama u korporaciji, tako u neku ruku i po finalno stečenom imidžu, Karlos Gon (67) dogovorili da Smart i Renault Twingo koriste istu arhitekturu. Galsko- germansko poslovno prijateljstvo je izbledelo kao i reputacija dva menadžera.

Manji Mercedesov kombi Citan nije ništa drugo nego preimenovani Renault Kangoo, a mi smo preneli čak i vest iz ranijeg dela ove godine, koja se pojavila u francuskim medijima da dve firme pregovaraju o zajedničkom razvoju velikog vana, što bi verovatno bio Renaultov Master, koji bi potom bio „žrtva“ švapskog brendinga. Taj projekat bi mogao uliti novi život odumirućem ortakluku dve strane, ako do njega uopšte i dođe nekada. Kada bi Renaultov Master progovorio nemački, prva reč bi mu bila Mercedes Sprinter, ako razumete šta želimo reći za kraj.

AutoRepublika

(1141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Renault je fino zaradio na dionicama, a Mercedes ne baš. A što se tiče suradnje, čini se da je gotova.

HondaMan

U istom pasusu piše da akcije koje vrede 1.16 milijardi takođe vrede i više milijardi. Akcije doživele šizofreno cepanje.
„…vredne više milijardi američkih dolara. Ukupan broj od 16,45 miliona akcija na tržištu vredi oko 1,18 milijardi evra na berzi…“