1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ford i Volkswagen blizu dogovora vezanog za autonomna vozila
Ford i Volkswagen blizu dogovora vezanog za autonomna vozila
0

Ford i Volkswagen blizu dogovora vezanog za autonomna vozila

116
0
Podelite sa prijateljima:

Pregovori između Volkswagen grupe, Forda i ogranka „plavog ovala“, Argo AI, koji se bavi autonomnom vožnjom, povodom saradnje u oblasti autonomnih automobila, na pragu su ostvarivanja dogovora. Potpisivanje ugovora bi moglo da bude objavljeno već u julu, kažu neimenovani insajderi.

Većina najtežih pitanja je rešena, tako da nemačka i američka kompanija predviđaju sveobuhvatnu saradnju, kreirajući globalnog giganta u sferi autonomne vožnje.

Ovo partnerstvo će se staviti nasuprot Alphabetovom Waymou i General Motorsovom Cruiseu, kako po ambiciji, tako i obimu, kaže jedan od izvora, koji je želeo da ostane anoniman.

Autonomna vozila su izbila u prvi plan kao ključno bojno polje između proizvođača automobila i tehnoloških giganata, u trci ka razvoju robotaksija i dostavnih vozila bez vozača. Ovi programi zahtevaju investicije koje se mere u milijardama dolara, dok regulatorni okviri variraju širom zemaljske kugle, što komplikuje testiranje i prostorno raspoređivanje.

Teško je predvideti da li će se ogromne sume, koje je neophodno uložiti, na kraju isplatiti, jer bi lansiranje širih razmera u oblasti putničkih vozila moglo potrajati mnogo duže nego što se to prvobitno očekivalo. Šef Forda, Džim Heket, rekao je da bi vrednost tržišta autonomnih vozila i drugih dolazećih usluga prevoza, moglo da naraste na 10 biliona dolara.

Investicija zvana Argo

Volkswagen i Ford, koji su postigli dogovor o zajedničkoj proizvodnji dostavnih vozila i kamioneta ove godine, diskutovali su i oko investiranja u Argo AI, startap firmu koja uživa u podršci „plavog ovala“. Dva automobilska giganta su razgovarala o približnoj proceni vrednosti Arga od 4 milijarde dolara.

Ford je saopštio da su razgovori s Volkswagenom i dalje u toku, ali nije pružio bilo kakve dodatne detalje.
„Razgovori su bili plodni povodom brojnih tema. Podelićemo informacije kada detalji postanu jasniji“, rekao je Ford, dok je VW odbio da pruži komentar u vezi sa statusom pregovora.

Volkswagen i Ford su objavili kooperaciju u oblasti lakih komercijalnih vozila u januaru ove godine. Zvaničnici s obe strane, uključujući i šefove, Herberta Disa i Bila Forda, naglasili su strateško slaganje između dve kompanije.

„Mi se geografski poklapamo veoma dobro, u smislu proizvodnih linija takođe“, rekao je praunuk Henrija Forda na konferenciji održanoj u Hjustonu. „Zajednički smo došli do istog zaključka, da bez obzira na obim naših bilansa, nijedna od dve kompanije ne može ovo da uradi samostalno.“

Odbačena Aurora

Volkswagen je saopštio da je završio saradnju sa softverskom firmom Aurora, koja takođe operiše u oblasti autonomnih automobila, i to dva dana nakon što je startap iz Silikonske doline izjavio da će kreirati autonomne platforme za komercijalna vozila zajedno s FCA.

Aurora, koja je prikupila preko pola milijarde dolara u februaru, od strane investitora poput Sequoia Capitala i Amazona, u ponedeljak je objavila da će ući u partnerstvo s Fiat Chryslerom u cilju razvoja i raspoređivanja flote autonomnih komercijalnih vozila.

Ova kompanija je čedo Sterlinga Andersona, bivšeg direktora Teslinog sektora za autonomnu vožnju, Drua Banjelija iz Uber Technologiesa i Krisa Armsona, čoveka koji je bio na čelu Alphabetovog projekta autonomnog automobila, pre nego što je on nazvan „Waymo“.

Pedigrirana firma, nema šta.

Priredio: Pavle Barta

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments