1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Dodge sklopio kabrioletski pikap kamionet
Zanimljivost dana: Kada je Dodge sklopio kabrioletski pikap kamionet

Zanimljivost dana: Kada je Dodge sklopio kabrioletski pikap kamionet

233
3
Podelite sa prijateljima:

Korporacija Chrysler je krstarila kroz veoma zanimljiv i čudan period u svojoj istoriji tokom osamdesetih godina. Prvo je prošla kroz turbulentna vremena uzrokovana naftnom krizom i skupocenim opozivima iz čega se jedva izvukla zahvaljujući novom predsedniku Liju Ajakoki (da, baš onim koji je bio otac Forda Mustanga) i velikim državnim zajmovima.

Kao rezultat je nastala nova platforma pod imenom K-Car i u narednih petnaestak godina će biti temelj većine automobila brendova Plymouth, Dodge, Chrysler i Imperial.

Oni su pokazali da je moguće zavarati publiku i od jednog vozila napraviti nekoliko njih sa značajno višom cenom i svrhom. Takvom strategijom je 1986. godine predstavljen pikap kamionet Dodge Dakota, i bio je pozicioniran ispod velikog modela Ram.

Nastao je uglavnom od otpadaka raznih vozila, ne samo onih od strane korporacije Chrysler već i od japanskog partnera Mitsubishija. Takođe je nudio i bogatu paletu motora, od najmanjeg 2,2-litarskog pa sve do velikog V8 radne zapremine 5,2 litre.

Dakota se po ničemu nije izdvajala i nudila je alternativu kupcima kojima su Ford Ranger i Chevrolet S-10 previše česti na putevima, ali je bio relativno popularan zahvaljujući kombinaciji niske cene, robusne mehanike i stanja da obavi teže poslove.

Većina prodatih primeraka je imala motore sa šest cilindara ispod haube, dok je vrh činio varijatet zvani Dakota Shelby sa spomenutim V8 motorom i 175 konjskih snaga. Upravo je saradnja sa velikom tjunerskom kućom Shelby American rezultirala da Dakota bude primećen, ali to nije bio jedini razlog. Naime, Dodge je nudio i kabriolet u periodu od 1989. do 1991. godine što je bio jedan od retkih slučajeva da se takva konfiguracija pojavi na nekom pikap kamionetu.

Na ideju je došao tadašnji predsednik korporacije Džeri Jork kada je primetio da veliki broj vozača u američkoj saveznoj državi Kaliforniji koristi lagane terence za posetu plažama. Terenci još uvek nisu uživali u popularnosti kakvu imaju danas, pa je Jork pomislio da bi poželjniji pikap kamionet bez krova bio dobitna kombinacija.

Za proizvodnju se zapravo nije postarao Dodge, već samostalna kuća ASC (American Sunroof Company, kasnije American Specialty Cars) koja se bavila baš preradama kupea i limuzina u stil kabrioleta. ASC je imao dosta poznatih mušterija i reputaciju da je najbolja firma za ovaj posao.

Prvi primerci su isporučeni parnteru u saveznoj državi Mičigen 1988. godine, da bi ovi otpisali metalni krov i ugradili onaj od platna. Dakota kabrio se zvanično pojavila u prodaji godinu dana kasnije, i bila je dostupna samo sa 3,9-litarskim motorom koji je razvijao 125 konjskih snaga.

Izbor menjača je bio petostepeni manuelni i četvorostepeni automatski, a nudio se sa pogonom na zadnje ili pak na sva četiri točka. Posebnu pažnju je privukao paket nazvan Sport, s 15-inčnim felnama, agresivnije stilizovanim branicima, posebnim grafikama i kožom prekrivenim enterijerom.

Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 14.425 američkih dolara (oko 33.630 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca ili dvostruko više u poređenju sa istim modelom sa metalnim krovom. Ali, prodaja je započela veoma sporo i prve godine je isporučeno samo 2.842 primerka.

Dodge je u ponudu potom uvrstio i motore s četiri cilindra za 1990. godinu, kao i nekoliko boja školjke, a prodaja pada na 909 jedinica. Model se ponovo vratio i 1991. godine kada ga je samo osam kupaca izabralo, a veruje se da se to desilo samo da bi Dodge ispoštovao ranije potpisan ugovor sa ASC-om.

Mnogi se pitaju zašto je ovaj model toliko podbacio, a razloga ima nekoliko. Potrebno je reći da se tokom osamdesetih godina pikap kamioneti smatrali uglavnom radničkim vozilima, umesto takozvanih „lifestyle“ automobila, kao što je to danas slučaj. Oni koji su želeli kabriolet od strane korporacije Chrysler bi jednostavno kupili Jeep Wrangler.

Nekoliko decenija kasnije Dakota kabriolet i dalje ne dobija pažnju i s vremena na vreme se pojavi u oglasima sa relativno niskom cenom. Ali, i kao takav je barem na momenat, odvukao pažnju kupaca i publike generalno, od Forda, Chevroleta, Toyote i ostalih giganata.

Zoran Tomasović

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pazi, majku mu, na ovu temu nikada nisam razmisljao – pikap kabrio! 🙂 Odlicna ideja, 100% odgovara karakteru vozila! Ovo resenje sa „krpom“ je stilski ne prihvatljivo, tu bi trebalo napraviti nesto sa cvrstim krovom. Zastitni luk mora da ostane!!!

BB

Pa ima ona Honda Vamos što si mi neki dan poslao 😉, jeste da je dosta manja ali tehnički to je to .. 😀

Matija

Kakve veze ima ovo Hondino vozilce sa americkim pikapom?!
comment image
Pinzgauer i mnoga druga vojna vozila imaju ceradu – to nije to.