1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li znate koji je najvredniji proizvođač motocikala na svetu i koliko vredi?
Da li znate koji je najvredniji proizvođač motocikala na svetu i koliko vredi?

Da li znate koji je najvredniji proizvođač motocikala na svetu i koliko vredi?

3.89K
1
Podelite sa prijateljima:

Najprominentnije svetsko tržište motocikala je ono indijsko. Zbog velike gustine naseljenosti i sveprožimajućeg siromaštva, dvotočkaši su najčešće i jedina dostupna transportna alternativa u Indiji. Znajući sve to, nije ni čudo to što je Bajaj Auto juče objavio da je postao prvi proizvođač motocikala čija je tržišna kapitalizacija prevazišla granični iznos koji predstavlja neku „okruglu“ cifru u lokalnoj valuti (indijski rupi), ali kada se prevede u američke dolare, radi se o vrednosti od 13,6 milijardi novčanih jedinica.

Kako su se pohvalili čelnici Bajaj Auta, tržišna kapitalizacija njihove kompanije je značajno veća u poređenju sa svim ostalim lokalnim akterima na tržištu. Nisu propustili da napomenu da nikada niko nije uspeo da postigne veću vrednost kompanije od ove koju su zabeleželi, a najviša postignuta vrednost je zabeležena juče i iznela je 13,79 milijardi dolara (11,36 milijardi evra).

Proizvođač motocikala sa sedištem u gradu Puna, drugom najvećem indijske savezne države Maharaštra, ili osmom po veličini u celoj Indiji, je objavio da je nestvarno dobar rezultat postigao u godini kada slavi jubilej povodom 75 godina poslovanja.

Komentarišući navedeno postignuće, generalni direktor kompanije Bajaj Auto Radživ Bajaj je izjavio sledeće:“ Jasan usredsređenost naše kompanije na kategoriju motocikala i nepokolebljiva posvećenost strategiji tržišnog diferenciranja, ukršteno s globalnim amibicijama, učinila nas je najvrednijom svetskom kompanijom iz segmenta proizvođača motocikala. To saznanje nas inspiriše kako bi još bolje podilazili potrebama kupaca i nastavili da ih oduševljavamo, gde god da se oni nalazili na zemaljskoj kugli“.

KTM je i zahvaljujući saradnji s indijskom kompanijom Bajaj Auto postao najveći globalni proizvođač premijum sportskih motocikala na svetu. Bajaj takođe proizvodi više modela motocikala marki KTM i Husqvarna u svojim pogonima u gradu Čakan. Povrh toga, Bajaj Auto je takođe obelodanio i uspostavljanje alijanse sa britanskom kompanijom Triumph kako bi se u Indiji omogućila proizvodnja jeftinih i priuštivih modela iz palete ove ostrvske marke.

Bajaj Auto važi za trećeg najvećeg svetskog proizvođača dvotočkaša i najveću kompaniju u svetu koja sklapa trotočkaše. Poseduje fabrike u gradovima Čakan, koji je u blizini sedišta firme, kao i u Pantnagaru. Nedavno su čelnici ove kompanije potpisali i ugovor izgradnji novih pogona u Čakanu gde bi se izrađivali premijum dvotočkaši (po indijskim standardima koji su drastično niži od evropskih) i električna vozila.

Ovde je verovatno zanimljivo pomenuti kakvi podaci važe za najvrednije proizvođače automobila na svetu, mereno vrednošću njihovih akcija na berzi (tržišna kapitalizacija). Tu treba reći da je prvih 23 proizvođača četvorotočkaša veće vrednosti od Bajaj Auta, a da vam ne bismo prepričavali, možda je najbolje da pogledate tabelu koju smo iščačkali na globalnoj mreži, a koju je priredio Google.

AutoRepublika

Izvor: auto.hinustantimes

(3891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Rekao bi covek da nisu na tehnoloskom nivou Honde CB750 od pre pedeset godina.To cudo sa 4 cilindra sem tehnoloske superiornosti prelazilo je i 150 000 km.dok je konkurencija dobacivala do 30-40 000.