1. Home
  2. Vesti
  3. Najavljeni standard Euro 7 neće biti previše strog kao što se mislilo
Najavljeni standard Euro 7 neće biti previše strog kao što se mislilo

Najavljeni standard Euro 7 neće biti previše strog kao što se mislilo

596
33
Podelite sa prijateljima:

Desetog novembra je objavljen sadržaj predviđen za standard za emisije Euro 7, koji je inače nekoliko puta odlagan. Ali iznet predlog je manje drastičan od očekivanog, što oduševljava proizvođače automobila i zabrinjava neka udruženja.

U početku su se neki možda plašili da će standard Euro 7 potpisati preranu smrt motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, posle dugih i napetih diskusija, ispada da se sve može sažeti u par reči – „tresla se gora, rodio se miš“.

Predlog koji je Evropska komisija predstavila 10. novembra zaista daje pragove zagađivača koje treba poštovati mnogo manje striktno nego što je prvobitno planirano. Barem za laka vozila, koja bi trebalo da budu u skladu sa Euro 7 od jula 2025. ako se poštuje planirani raspored.

Za teškaše biće komplikovanije, ali će za njih biti omogućene dodatne dve godine da se prilagode. Ova proklamacaija već ljuti ekološka udruženja. Počevši od Transport & Environment, jednog od najjačih zagovornika ubrzanog prelaska na potpuno električni pogon, mnogo pre zvaničnog roka 2035. godine.

Prema ovoj nevladinoj organizaciji, „predlozi za Euro 7 će podržati profit proizvođača automobila, ali su toliko slabi da neće učiniti ništa da poboljšaju zdravlje ljudi“. Ako predlog bude prihvaćen, pragovi azotnog oksida (NOx) koji se moraju poštovati za benzinske motore Euro 7 biće identični onima koji se zahtevaju za standard Euro 6d, odnosno 60 mg/km.

Pored toga, gornja granica za fine čestice PM jedva bi se smanjila, sa 5 na 4,5 mg/km. Samo dizel, koji je ionako sve zapostavljeniji, prolazi kroz izvesno kaljenje. Dok je ranije imao pravo na 80 mg/km za NOx, sada bi se ravnopravno tretirao sa benzinskim motorima.

Sada je planirano da se bolje uzmu u obzir stvarni uslovi korišćenja, kao što su hladan start, visoke temperature ili nadmorska visina. Upravo su se ovog aspekta proizvođači automobila najviše plašili. Ali, prema Transportu & Environmentu, u ovoj oblasti predlozi bi bili slabiji „od najmanje ambicioznog scenarija koje je procenila Evropska komisija“.

Posebno se izdvajaju kriterijumi koji se biraju za temperaturu, između –10°C i +45°C, ili za nadmorsku visinu koja ne prelazi 1.800 m. Životni vek vozila je procenjen na samo 8 godina i 160.000 km, uz manje stroge standarde koje treba poštovati nakon prekoračenja ovih rokova. Udruženje kritikuje i još jednu meru bez presedana, razmatranje čestica kočnica. Za njih je ograničenje postavljeno na 7 mg/km previše lako dostižno.

Ovo bi rizikovalo da odvrati brendove od upotrebe tehnologije koja se smatra najefikasnijom u ovoj oblasti. Granica smanjena na 3 mg/km je, međutim, već planirana od 2035. godinu. Mikroplastika nastala habanjem guma će takođe biti nadgledana.

Ove dva novine, koje ne štede ni električna vozila, po oceni Evropske komisije, bile bi prve u svetu. Ali to ne sprečava udruženje da daje posebno oštru izjavu.

„Ovim predlozima će se do 2035. godine na puteve staviti 100 miliona vozila koja veoma zagađuju“

„Oni će tamo ostati decenijama koje dolaze i nastaviti da izazivaju smrt i bolesti“, upozorava ona. Alarmistička izjava koja bi bila opravdana 300.000 prevremenih smrti koje se godišnje pripisuju zagađenju u Evropi, uključujući skoro 70.000 smrtnih slučajeva ako se ograniči samo na drumski transport.

ACEA, Udruženje evropskih proizvođača automobila, očigledno je daleko od toga da deli mišljenje oko gorenapisane analize. Naprotiv, to stavlja u perspektivu uticaj koji bi Euro 7 mogao imati.

„Studije pokazuju da bi čak i najstroži scenario za Euro 7 (tj. ograničenja za NOx i čestice postavljene na nulu) smanjio emisije NOx iz drumskog transporta za manje od 5% za automobile i laka komercijalna vozila u poređenju sa nivoima Euro 6d.“

Za ovu organizaciju, koju su nedavno napustili Stellantis i Volvo, problem zagađenja dolazi više od starih vozila pre Euro 6 koja su još uvek u prometu. Posebno među teškim teretnim vozilima, gde bi ona predstavljala skoro tri četvrtine voznog parka i 92% emisije NOx.

Prema ACEA, „nedavne studije su pokazale da bi obnova starog voznog parka najnovijim Euro 6 vozilima, pored elektrifikacije novih vozila, mogla dovesti do ogromnog smanjenja emisije NOx od 80% u drumskom saobraćaju do 2035. godine“.

Uprkos predlogu manje strogom nego što se očekivalo, proizvođači takođe tvrde da Euro 7 „znatno povećava cenu vozila“. Argument koji je odbacila i Evropska komisija, u kojoj se pominje dodatni trošak od 90 do 150 € po automobilu, i od strane Transporta & Environmenta, za koje bi 300 € po vozilu bilo dovoljno za postizanje usaglašenosti sa strožim ograničenjima (odma’ da pomnožimo puta 10, minimum 😊).

„To je manje od cene farbanja Renaulta Clio“, šali se nevladina organizacija! Na kraju, samo na kočionim česticama ove dve asocijacije sa suprotnim ciljevima dele deo svoje analize, insistirajući na važnosti regulisanja ovih emisija.

Ali čini se da je obračun između ova dva lobija još daleko od kraja. Tim pre što Evropski parlament i Evropski savet sada moraju da se izjasne o ovom predlogu u narednim mesecima.

Standard Euro 7 bi stoga mogao da pretrpi brojne modifikacije pre nego što bude definitivno usvojen.

AutoRepublika

(596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ko zna šta će na kraju biti usvojeno.

Iznogud Časni

Tako je, druže!

BB

Sad ćete me vi razapeti…
A kako bi bilo da se poreskom politikom i nekim drugim mjerama uradi malo na raseljavanju stanovništva iz velikih centara i naseljavanju opustjelih mjesta?
Tada bi opala potreba za transportom pa bi opale i te čestice… Selom prođe poderani Golf pa ipak je zagađenje manje nego u velikom gradu gdje caruju Euro 6 vozila, jer su potrebe za prevozom manje…

moron

Gde „caruju“ Euro 6 vozila ?
Pa, mislim da je kod nas prosečna starost 17-18 godina. Prosek nam je u rangu Euro 3, a ti eko standardi su smešni za Euro 6.
A čim je prosek 17-18 godina, imaš ih na drumovima i dosta starijih, pa i onih koji su „Euro nula“.
A i kada uvedeš Euro 7, većina na našim drumovima će i dalje biti Euro 3.

BB

Od ukupno prodatih eur 6 vozila u Srbiji, 80% je u BG…

moron

A od ukupnog broja vozila u BG, koliko ih je Euro 6? Možda 6% 😊

BB

Kad bude euro 7, biće ih 7% 😜

YugoFlorida

Po velikim gradovima, najviše u Beogradu i Novom Sadu, je primetno da ima više mlađih automobila. Otprilike svaki 4-5 auto je mlađi od 5 godina.

TheStig

To je veoma optimistična procjena. Rekao bih da svaki auto u 8 do 10 mlađi od 5 god. Zavisi u kojem si dijelu Bg. Nekidan sam ja bio i provozao se kroz centar i jos par dijelova Bg. Nisam imao dojam da je toliko mladih automobila.

BB

Drug, nikad se nije više kukalo a boljih auta i gustog saobraćaja nikad više…
https://youtube.com/shorts/P9Ygoj_-qRY?feature=share

TheStig

To je subjektivna procjena gdje te bode u oci ono sto se rijetko viđa pa daje efekat drasticniji nego sto jeste. Parkiraju se i pred mjestom gdje radim Ferariji i Poršei ali opet kad izađem na glavnu raskrsnicu u Sarajevu prosjek starosti je realno debelo preko 10 god. I to ne vadi 3 nova Golfa, Passata Citroena i sta god sam vidjeo jer na svakog tog dođe 5 Golfa V, 2 Golfa 4, 3 Passata VI itd

Evo na ovom snimku koji si podijelio ja vidim uglavnom starudiju.

BB

Ali su auta tu, troše preskupi benzin, rade u mjestu (i ne kreću se), sav se narod nagrnuo u veće gradove, plaća previše za prevoz, kirije i sl.. a sva ostala mjesta pusta ostaju. To nije održivi razvoj. Sva ta auta šro vidiš na snimku su efikasnija 3 puta ako su Aleksandrovcu (što kaže čika sa videa – pusti ton!) nego u Beogradu. Ali to nije tako samo u Beogradu već u čitavom svijetu. Dakle nije problem u autima (UAZ ili Mečka) već u njihovoj upotrebi, ogromni novci se ulupaju u nešto što se neracionalno koristi… Poenta priče je prenatrpani… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
TheStig

Ja sam to sve sto si rekao znao prije 10 god. Reci to Evropskom parlamentu i komisiji koji sprovode zelenu agendu. A najbolja ideja je da krenemo od svog dvorista buduci da se debelo prica o deenergetizaciji Bosne jer su sa Srbijom zavrsili vec skoro. Slijedi nam uskoro iskljucenje termo centrala i zabrana uglja. Hifa Petrol je vec ulozila milione u svoju firmu Eurosolar. A postoji desetine „green“ kompanija u vlasnistvu britanaca i amerikanaca u BiH. Slijedi nam mrak gori nego u srednjem vijeku (iako srednji vijek nije bio nimalo mracan). Ali to je opet prica istih onih za tada… Pročitaj više »

moron

„Hifa“ ode u „ekologe“?
Bem ti ovaj svet …

TheStig

Hahaha izgleda da i najveci gresnici mogu biti amnestirani 🤣Otisao svijet davno u vražju mater 😅

BB

Isto kao Total, Shell i drugi, koliko samo imaju vjetrenjača i solarnih parkova…

BB

Evo ja sam napravio korak u tom pravcu da pođem od svog dvorišta…
Upravo sam oročio dozvolu na mjesec dana tako da ću se u bliskoj budućnosti gledati kretati sa minimalnim ispuštanjem CO2 😜😂

TheStig

Ti dobio kaznu za prebrzu vožnju? 😀 Iskreno, čitam, a ne vjerujem 😀

BB

Ultra brza, sportski niska mašina zvana Berlingo… Je bila previše izazovna za kilometre nobog puta na kojem je šupački sjedio tronožac…

TheStig

Što ga nisi prvi upuc’o? 😆

Laki

Ima li ta „Hifa“ nešto bolje gorivo od ostalih ?

TheStig

Ma ima kurac da prostite. Čovjek varalica par ekselans i SDA finansijer. Ljudi se sprdali kad je on promovisao onaj „One Life Rally“ sad kad naspu ovi u super automobile kod njega kad se popali Check Engine :DDDD

moron

Znam koliko su stara vozila koja svaki dan gledam svuda oko sebe.
Reper prosečne starosti voznog parka nisu vozila u garaži Obilićev venac i na sličnom besnim lokacijama.

TheStig

Ma normalno drug. Evo ova nasa diskusija pokazuje neobjektivnost ljudsku. Pa imali smo prosle godine izvjestaj iz Njemacke da je starost vozila na putevima u Njemackoj preko 10 god. Samo Britanija ima ispod.

A izvinite zaboravio sam da je Srbija ekonomski tigar pa smo valjda i mi tu oko 7 😆

Iznogud Časni

Kako da te razapnemo, pa nismo Vlad tepeši.

BB

Niko se ni trznuo nije na pomen da de veći porez udari u urbanim centrima, to ti je dokaz kolika je kriza 😜

Iznogud Časni

Jel? U Zagrebu imaš prirez, to ti je porez na porez…nema niko to, i nikom nije lepše neg je nam….

Rikošet
Iznogud Časni

Dežela je moćna. Još da kod bebe u Bosni podju da kopaju, brzo bi bio jedan toranj još na kraju filmića.🥰🤷

Tile

Kada bi se poredili grešni tj. ne-frizirani podaci EU1 do EU6 razlike bi bile značano veće. tj. grafik bi pokazao realan napredak u izduvnim emisijiama, posebno nakon dieselgate događaja. Apsolutno je tačno da koliki god pozitivan bio pomak, stara vozila ostaju na putu. Raznim destimulacijama treba polako izbaciti iz upotrebe stare dizele pogotovo za intezivne korisnike saobraćaja u gradu kao što su npr.taxi vozila, busevi

moron

slažem se

BB

Treba razlikovati stare motore od neispravnih motora. Ja pristjem radije da komšija ima ispravan Euro nula motor nego prolaufani euro 5, iz kojeg baulja i crni i plavi dim . .

Tile

To se podrazumeva, za to služi tehnički pregled koji ipak malo bolje radi nego pre, ali ima još prostora sa jedne strane, sa druge razumem da trebaju biti kolko tolko tolerantni za opšti socijalni mir. Ako ćemo realno bar 20% auta je zrelo za presu jer adekvatna popravka prevazilazi cenu vrednosti vozila.
To za EU 0 donekle ima smisla jer npr ispravan TAM ili IMT kad prođe pored mene manje smrdi nego razne varijane TD/CD/HD I pred krajem pa i na sredini životnog veka.
Prvenstveno treba razlikovati dizel pre EU6d, benzin i gas koji je ekološki zapostavljen