1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen C5 Aircross Hybrid 48V će biti lansiran u septembru
Citroen C5 Aircross Hybrid 48V će biti lansiran u septembru
3

Citroen C5 Aircross Hybrid 48V će biti lansiran u septembru

194
3
Podelite sa prijateljima:

C5 Aircross će biti prvi Citroenov model koji će dobiti novi motor PureTech Hybrid 48V sa 136 konjskih snaga. On će se prodavati rame uz rame sa motorom PureTech 130 i biće lansiran na početku naredne školske godine. Pored ove nove verzije, tu su i hibridne plug-in verzije od 180 i 225 KS.

Ovaj poboljšani blok najavljen je prvo na Peugeotu 3008 i 5008, kao i na restilizovanoj Opel Corsi, i sastoji se od nove generacije motora 1.2 PureTech (lanac, turbo kompresor promenljive geometrije, rad po Milerovom ciklusu) i malog sinhronog elektromotora snage 21 kW (28 KS), koji isporučuje kompanija E-Motors.

Potonji je ugrađen u šestostepeni menjač e-DSC6 koji je razvio Punch Powertrain. Usvojen je princip dvostruke spojnice, čak i ako se njegov rad razlikuje od klasičnog sličnog menjača, tipa DSG iz Volkswagena. Baterija od 48 V (kapaciteta 432 Wh) je instalirana ispod vozačevog sedišta.

Iako se snaga ovog novog mild hibrida malo razlikuje u poređenju sa nehibridnom verzijom (6 KS više), Citroen najavljuje značajan dobitak u pogledu potrošnje. U poređenju sa C5 Aircross PureTech 130 EAT8, ušteda goriva bi bila u proseku 1 l/100 km, ili 15%. U gradu može da dostigne i 30% jer bi ova motorizacija omogućila da se „do 50% putovanja obavi na čisto električnom pogonu”, obećava proizvođač.

Električni motor takođe poboljšava zadovoljstvo u vožnji obezbeđujući dodatnu snagu od oko 12 KS (malo nam je čudna ova brojka, jer je gore navedena veća snaga EM) tokom snažnog ubrzanja. I, za razliku od hibrida plug-in, ova  hibridna verzija sa 48V se ne priključuje na punjač već se baterija puni tokom vožnje, tokom kočenja ili tokom faza usporavanja.

Ovaj hibridni motor biće dostupan na C5 Aircrossu početkom školske 2023/24. godine, ali će proizvođač objaviti cene u junu. Obećava cenu „blisku ceni dizel verzije sa ekvivalentnim motorom“. U Francuskoj, C5 Aircross BlueHDi 130 EAT8 počinje od 36.440 evra, ali je kažnjen ekološkim malusom od skoro 1.000 evra. Zahvaljujući slabijoj emisiji CO2 (od 129 g/km), hibridna verzija je ograničena na „samo“ 190 evra.

Trebalo bi imati na umu da ovaj novi motor ne zamenjuje stari PureTech 130, koji će još neko vreme ostati u katalogu.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači i mali dildo u kazni?

moron

Za ovaj „Punch Powertrain“ sam prvi put čuo tek nedavno, upravo u vezi ovog novog 1,2 MHEV-a. Čak je i sveznajuća „Wikipedia“ veoma svedena u činjenicama vezanim za tu kompaniju … Čudi me da jedan Stellantis udje u partnerstvo sa njima u vezi proizvodnje menjača za MHEV i PHEV vozila. Kao što me čudi da je ovaj e-DCT samo šestostepeni. To sa 6 stepeni danas više nema niko – ako zanemarimo možda klasičan DCT 6 koji je koristio FCA ( možda još ima u Renegade 1,6 MJ DCT ? ). Naravno, ima to i mazda, ali, kao klasičan AT. Baterija… Pročitaj više »

BB

Pa stisneš gas do poda 10 s i onda ugasiš motor i „jedriš“… Ako je vrijeme u pitanju onda može i sa 10%… 😜