1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge kaže da Hurricane može u novi Charger, ali…
Dodge kaže da Hurricane može u novi Charger, ali…
0

Dodge kaže da Hurricane može u novi Charger, ali…

202
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom proteklih nekoliko meseci smo mnogo pisali o Dodgeu Chargeru. Ne zato što je omiljeni novi automobil autora ove priče, već iz razloga što je korporacija Chrysler donela odluku da ga eliminiše nakon 2023. godine, iako se još uvek prodaje u veoma visokim brojkama. Razlog leži u podatku da više ne zadovoljava stroge zakone na temu izduvnih gasova, a i određene komponente koje inkorporira su razvijene još sredinom devedesetih godina prošlog veka, i to za tadašnju W210 generaciju Mercedesove E Klase.

I tako će Charger u penziju za nekih dvanaest meseci i zameniće ga novi model na struju. Možete da ga vidite na priloženim fotografijama u konceptnoj formi, dok će serijska verzija debitovati posle Nove godine.


Daleko od toga da neko ima zamerku na račun snage Chargera na struju, posebno zato što će u najmoćnijoj konfiguraciji razvijati 800 „konjića“, ali je Stellantis nedavno predstavio fantastičan turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji pod imenom Hurricane, i svi se pitamo zašto ga nećemo videti ispod haube Chargera.

Razvija impresivnih 510 „grla“ iz radne zapremine od 3,0 litre i barem na papiru nam se čini logično rešenje da Dodge ponudi obe opcije, pa ko šta više voli. Američki proizvođač vozila očigledno tako ne misli i smatra da je došlo vreme elektrifikacije dok su oni motori sa unutrašnjim sagorevanjem goriva dinosaurusi sa izuzetkom laganih komercijalnih vozila.

Ali. prvi čovek brenda Tim Kuniskis je nedavno razgovarao sa kolegama sa sajta Carscoops i otkrio jedan zanimljiv detalj. On kaže da će se naredni Charger proizvoditi na platformi poznatoj kao STLA i da je ona u stanju da podnese razne konfiguracije. Tu spadaju benzinci, hibridi, plug-in hibridi i električni modeli.

Na pitanje da li postoji šansa da vidimo Hurricane u Chargeru, Kuniskis je rekao da za sada sigurno znamo da nećemo videti onaj sa osam cilindara i tu završio svoju priču. Ali, kako je onaj novi turbobenzinac zapravo sa šest cilindara, nije nam potpuno ugasio nadu da ćemo ga možda moći videti i u serijskom izdanju.


Eksperti još uvek diskutuju na temu zašto bi Dodge odlučio da ponudi samo električni model. Takva vozila se još uvek prodaju u relativno malim brojevima, a brend u svojoj ponudi neće imati model sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, s izuzetkom prepakovanog krosovera u Evropi poznatog kao Alfa Romeo Tonale, s tim da će se preko bare nuditi pod imenom Dodge Hornet.

Pitanje je da li kompanija može da preživi samo sa vozilima na struju, pa ćemo na kraju zaključiti da nada umire poslednja i dok postoje šanse za Chargerom na benzin takvu ideju ne treba eliminisati. Odgovor ćemo dobiti na proleće…

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments