1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Valeo radi na sofisticiranoj tehnologiji hlađenja baterija za električne automobile
Valeo radi na sofisticiranoj tehnologiji hlađenja baterija za električne automobile

Valeo radi na sofisticiranoj tehnologiji hlađenja baterija za električne automobile

138
0
Podelite sa prijateljima:

Ključni element električnih automobila je njihova baterija. Proizvođači rade na povećanju kapaciteta i smanjenju težine, pritom povećavaju gustinu energije hemijskim elementima koji, istovremeno, nemaju problema s hemijskom nestabilnošću i ne mogu da izazovu nesrećne situacije. To važi za pravi izazov za povećanje autonomije u budućim modelima. Jedan od ključnih parametara za sve to je hlađenje.

Iako većina sadašnjih električnih automobila ima sistem za hlađenje pomoću tečnosti, još uvek nije moguće da se ova funkcionalnost sprovodi unutar baterije, što zahteva dodatni sistem u vidu kola kroz koje protiče voda. Francuzi u kompaniji TotalEnergies razvili su specijalnu rashladnu tečnost, sa dielektričnim karakteristikama, koja omogućava direktan kontakt sa ćelijama baterije, pošto ne provodi električnu struju.

Druga galska firma, Valeo, drugi su deo kooperativnog saveza, koji će biti zadužen za osmišljavanje novih sistema za hlađenje baterija, koji omogućavaju smeštanje inovativne dielektrične tečnosti u bateriju i njenu primenu za održavanje optimalnog nivoa temperature u ćelijama. Može se reći da je to zanimljivo rešenje, jer će takođe povećati snagu i brzinu punjenja baterije, smanjujući vreme provedeno na punjaču.

Valeo je već bio u mogućnosti da potvrdi u nizu internih studija da primena ove rashladne tečnosti smanjuje težinu komponenti u električnom automobilu, odbacivanjem konvencionalnog sistema sa cevima. Ključni faktor koji doprinosi bezbednosti i autonomiji u električnim automobilima, iako predstoji dug rad na obezbeđivanju održivosti u produženoj i intenzivnoj upotrebi koja će povećati vek trajanja vozila sa „nultom emisijom“.

Trenutno, inženjeri razvoja „električne tečnosti“ nisu naznačili da li ta tečnost ima dug vek trajanja i da li treba, ili ne, da se dopunjava u zvaničnim servisima kao što je uobičajena rashladna tečnost za automobile. Važan napredak koji će smanjiti ugljenični otisak električnih vozila.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments