1. Home
  2. Vesti
  3. Engleska policija zbog prečestih kvarova motora odstranila BMW iz flote
Engleska policija zbog prečestih kvarova motora odstranila BMW iz flote
54

Engleska policija zbog prečestih kvarova motora odstranila BMW iz flote

18.82K
54
Podelite sa prijateljima:

Policijska uprava Ujedinjenog Kraljevstva je donela odluku o prestanku upotrebe flote raspoloživih automobila nemačke premijum marke BMW, što je posledica veoma frekventnih problema s motorima vozila koja služe momcima u plavom na severozapadnom evropskom ostrvu. Stvar je dodatno ubrzala i nesrećna smrt policijskog službenika, za koju je opet okrivljen motor BMW-a kojim je nesrećnik upravljao.

Vest možda i ne bi nosila toliko važnosti da automobili BMW-a nisu izrazito popularni u ostvrskim organima reda. To je otišlo dotle da nemački proizvođač otvori zasebnu diviziju za prodaju i održavanje policijskih automobila. Istina, u potpunoj medijskoj tišini, ovo odeljenje je tokom prošle godine zatvoreno, uz simultanu obustavu isporuka vozila britanskoj policiji.

To nije bila proaktivna odluka germanskog proizvođača, već Ministarstva unutrašnjih poslova koje je uvažilo odbijanje policajaca da voze modele te marke usled prečestih kvarova na motoru. Ostrvska policija je tako zabranila upotrebu patrolnih vozila s indeksima: 330d, 530d i X5. Svima njima je zajedničko to što se pod haubom nalazi dizel motor kodne oznake N57.

Odluku je ubrzala nesreća koja se dogodila pre tačno tri godine, u kojoj je nastradao policajac Nikolas Damfis. On je jurio da odgovori na zahteve hitne intervencije kada se dogodila nezgoda uslovljena požarom u motornom prostoru. Posledice su bile fatalne, a istragom je otkriveno da je predmetni automobil posedovao motor iz porodice agregata N57, i da je niz puta bio na servisnim intervencijama, usled ozbiljnih problema pod haubom.

Britanska policija je pokrenula konsultacije s inženjerima nemačke firme i nakon toga su zaključili da bi problemi s podmazivanjem mogli biti rešeni frekventnijom zamenom motornog ulja, a da se javljaju kao posledica naglog gubitka svojstva ulja. Do toga dolazi nakon dugotrajnog rada motora na leru, posle čega neretko usledi pun sprint do najviše brzine kretanja, uz naglo zaustavljanje nakon dugotrajnije vožnje pod maksimalnim naporom. Kao razlog čestih problema se navodi i to da se ovakvi scenarijii dešavaju u serijama, to jest ponavljaju se.

Kako bilo, BMW-ova preporuka još iz 2016. godine nije došla do svih policijskih uprava, a kao rezultat toga, stigla je i pomenuta pogibija policajca na dužnosti. Epilog je takav da je veliki broj policijskih stanica na ostrvu u potpunosti odstranio BMW (ne samo modele 330d, 530d i X5), već i kompletnu marku, uz prelazak na vozila s amblemima Volvoa i Škode.

AutoRepublika

(18823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Glavni problem su hladni motori koji se bespoštedno gaze iz stanja mirovanja!

Renault Terminator

To što si naveo i zamjena ulja na 30.000 i kusur kilomerara…to BMW ne trpi.Dok je hladan veoma nježno sa gasom,kada se ulje zagrije onda ga gazi dok te grčevi u nogama ne uhvate.Ako se ne drži do toga velike su verovatnoće da će taj motor veoma brzo otići.
Ako je za utjehu…nema benzinaca na listi😁.

BB

I šta ovaj je poginuo zato što nije mjenjao ulje? 🤣
Znači na BMW treba okačiti uputstvo: kontroliši temperaturu ulja prije nego što počinješ da ganjaš lopova, koji je vjerovatno isto tako u nekom BMW-u, ali i lagano poouštaj gas da se naglo ne ohladi… 😂🤣

Krešo iz Imotskog ima krvi da im se napije 🤣😂

Renault Terminator

Taj auto što je izgoreo je imao hrpu problema i prije toga,lijepo piše u tekstu.A od nekoliko hiljada BMW koliko ih je imala Britanska policija koliko vidimo samo 1 je izgorio i koštao života vozača.Sad ti meni nađi flotu od nekoliko hiljada vozila jednog proizvođača bez takve neke fabričke falinke. A što se tiče toga..te aute jaši i kurta i murta i svi do jednog to bez daljnjeg odmah cepaju gas do patosa.Auto nije njihov,državni je a zna se,nema boljeg auta (za uništiti) od državnog ili ti službenog,jel tako. Uzmi samo za primjer našu Policiju,da im stignu sve službeni BMW… Pročitaj više »

BB

Razumijem naši da imaju malu platu, a kako sad i englezi? I zar nije čakše termički preopteretiti neki slabiji auto nego od tri litra i 6 cilindara (što se smatra neuništivim)?

Renault Terminator

Pa ni njihova policija nema bolju platu kada se uporedi sa njihovim standardom života.Ovde u Austriji plata policajca je 1600-1700 eura,to je mala plata,žene u proizvodnji zarađuju tu platu a koja je njena odgovornost a koja je njihova i da ne govorim rizik i stres koji proživljavaju svaki dan… Ne znam šta bi ti više napisao što već nisam po tom pitanju kao i Laki.BMW je specifičan,ako ćeš da ga koristiš kao ovi Englezi,brzo ćeš ga sahraniti.Ako ga koristiš kako smo napisali ja i Laki velike su šanse da nećeš imati problema sa motorom.Evo kod mene je BMW malo jače… Pročitaj više »

BB

Mislio sam da se BMW uzima da se dere a ne da se vozi k’o po jajima, ako je spirtska mašina onda bi trebao da podnosi ubrzanja. Ja vozim službeni auto i vrlo pazim na njega, mijenjam ulje na 10.000 km, ne vozim brzo, gledam da ga termički ne kalim, jedino bih mofao malo češće da ga dam na pranje 😉.
Što se tiče BMW, ja bih bio idealan kao mušterija, jer im je servis na 100m od mene 🤣😂

moron

😊😊😊
Sudeći po tekstu, čovek bi pogrešno pomislio da je bitnije koliko ti j eudaljen centar za reciklažu …

BB

Pa ne može odmah tamo, treba prvo bubreg ostaviti u servisu gdje servisiraju aute sa motivom bubrega. Sad znaš zašto su bubrezi na maski, prvo trebaš imati bijele bubrege da bi to vozio a možda ih i praznio ako neka dama bude suvozač a pnda i ove „obične“ da bi to održavao. 😜

Renault Terminator

E ovde si u pravu 100%🤣🍻.

Renault Terminator

I može da se dere ali sve ima svoje.Zašto se ili rekreativac ili full sportista dobro zagrije prije nego što krene u sprint,trku na 5000,10000 ili 21000m…jer ako hladan krene u trku povreda je skoro neminovana.A ja se mogu zagrijavati 4 dana i opet neću moći pretrčati 41000m ili ti maraton jer nemam kondicije za takav poduhvat.Ali daj mi 10-15min da se zagrijem istrčaću 21000m,istrčaću i hladan ali u ovim godinama povreda je zagarntovana pitanje samo šta će da rikne🤣.Ista ti je priča i sa Bembarom.

Laki

Bembara je ko rasna ženska koja voli i cijeni intenzivnu predigru prije glavnog čina!Sa takvom krećeš iz podruma a završiš na tavanu presrećan 🤣

BB

Dobro da nisi rekao na krovu… Ker znam neke što su završili na krovu 😂🤣😂. A ima i tužnih primjera, jedan radnik radio kod mene, imali neku isporuku i radili svu noć, te noći prevrnuo se BMW na drugom kraju tog placa gdje je hala (hala u jednom ćošku a drugi do autoputa, ima nekih 150m), momci koji su radili vidjeli kasnije auto prevrnut, nigdje vozača… Nisu znali o čemu se radi (nisu čuli udes od mašina). Taj radnik dva dana nije mogao dozvati sina, da bi poligija utvrdila kasnije da je to auto njegovog sina, a sin bio ispod… Pročitaj više »

Laki

Tuga.

Neko

Dobio si 3 god garancije na auto star 5 god?

Renault Terminator

3 godine garancije na auto star 8 godina.

BB

A nov inače ima 2 godine garancije 🤣😂

Renault Terminator

Kod Engleza nema ni toliko🤣

Laki

Tako je junače!Bar 80% tih vozila se koristi na kratkim i ofanzivnim vožnjama upravo onim koje dizel ne voli.

BB

Kako kad tekst kaže da dugo rade na leru? Onda bi motor trebao biti ugrijan…
Nek se odluče šta ima smeta: nagla vožnja nezagrojanog motors ili dugotrajan rad na leru….
Ili će to biti da rđavom k..cu i dlake smetaju…

Laki

Bmw je popularno vozilo presretača i civilne policije a njihove akcije redovno posmatram zbog prirode posla koji radim.Ako u toku jednog dana po nekoliko puta iz mirovanja ubrzavaju do max brzine dali su to povoljni uslovi za agregat?

BB

Koliko ja čitam nisu ovdje u problemu desetine vozila (koliko bi ih bilo u presretačima) nego sva vozila tog tipa. A i presretači ne stoje na parkingu negonse voze 120 km/h pa kad neko projuri – patosiraj gas da ga stigneš, dakle ne stoje oni na parkingu.
Moguće jeda imaju političke aspiracije da se njemačka vozila ocrne i ukupna privreda uruši. To bi bilo u korelaciji miniranja gasovoda, gašenja nuklearki, protesta u rudnicima itd …

Laki

Vjeruj mi da stoje na parkingu maskirani izmedju kamiona i čekaju signal a mnogi iz iskustva procijene brzinu i onda orgije s gasom.

BB

Dobro, vjerujem… A sad da vidimo šta će Volvo i Škoda reći…

Laki

Ne sumnjam da ovde ima drugih razloga kao što si rekao.

BB

Na drugom portalu čitam da ih Peugeot preuzima… Dakle bolje idu tri nego šest cilindara 🤣😂

Fala Qrcu

Presretac je dizelaš?

Fala Qrcu

K..cu.? Da pogadjam, Kanarincu!

Yankee

Znaci u Britaniji to tece otprilike ovako:
„Imamo oruzanu pljacku banke“, a pandur odgovara „Ne mogu sad da dodjem, nije mi se jos zagrejalo ulje u Bemveu, kazite kriminalcima da sacekaju jos par minuta“
;)))))

Renault Terminator

E zato će vidiš da dobiju Škodu TDI i moće da gone pun gas sa hladnim uljem u motoru😉.

Yankee

Sto lepo ne naruce prave aute? Hemi & mozes da se izivljavas na njemu, opet ce vecno trajati.

comment image

Renault Terminator

Da je pravi,sigirno bi ga do sada već naručili,pošto se Ameri i Englezi ližu međusobno.😁

Yankee

Jedan gazda, drugi rob, ali eto, „lizu se medjusobno“. 😉

Renault Terminator

Ko je gazda po tebi tu?😁Ja mislim da je do juče Kraljica vedrila i oblačila.U Kanadi je bila zakon,dobro Kanada je baš Engleska kolonija ali ni Ameri mi nisu imuni na kraljevstvo..

Yankee

Cela zapadna Evropa (i dobar deo istocne Evrope) je americka kolonija, jos od 2. svetskog rata ili u nekim drugim drzavama nakon hladnog rata. Ne mislis ti valjda da su Amerikanci ulozili toliko novca posle 2. svetskog rata da se zapadna Evropa obnovi samo da bi bili fini? Hehe

Renault Terminator

Nije dio,nego cijela istočna Evropa sem Bijelorusije je pod šapom Amera,nije to ništa sporno i sve je to tačno što si ti napisao,ja bi samo dodao i ovo,da na kraju dana Ameri podnose račun Englezima.

Dragan

Ne, nego pandur kaže: To je posao za kolege koje nose oružje. 🙂 Onda čekaju da dođu oni što viču „armed police“ kad nešto rade. A imaju više napada nožem i hladnim oružjem nego Haiti.

Tradicija

Sve ih transportovati u Bosnu tamo će ih jedva dočekati jer golf 2 polako odlazi na otpad a BMW je sledeći koji je na listi prioriteta prosečnog bosanca.

BB

Bolje u Imotski da ih Krešo prvo popljuje pa popravi 🤣😂

TheStig

Nemaju u Bosni jos para za ovakve skule. Dok prodju drugu ruku 🤣🤣🤣

TheStig

Manite se umisljenih zena i svapskih vozila. Dobro za dugovjecan zivot i dubok dzep.

BB

Znam ja šta je problem sa tim autima…
Oni su pravljeni za kriminalce, pa se ne snalaze u policiji 😂🤣

Crni

Pokenjase im se na N57 😉 što bi se reklo, dobri autu koliko im i vozači; za lopate samo.

BB

Izgleda da je Krešo iz Imotskog otišao za Veliku Britaniju pa im izmijenio mind set 🤣😂🤣😂
https://youtu.be/eihvEOLC6Ro

Fala Qrcu

Koji si ti Kresin fan😁

Bungi

Čitavo pisanije komentara ali samo jedna stvar je bitna-ovaj BMW-ov motor ima konstruktorsku grešku i zato riknjava plus ubija policajce na dužnosti.Takvi propusti se dešavaju kad se nedovoljno ispitan motor prerano pusti u proizvodnju pod pritiskom rukovodstva, hronično gladnog profita.

Renault Terminator

Ovo što si ti napisao je možda i najverodojstojnije.Podržavam.

Fala Qrcu

Smeće švapsko, kvarljivo. Morao čovjek da pogine da papci odustanu od govna od auta

Izmenjeno 1 godina pre od strane Fala Qrcu
'79 DeVille

Dizel motor u policijskom automobilu? I posle se zale…

Dragan

Jel to ono menjanje ulja na 30.000 km? 🙂 🙂 🙂 Ako, samo rokajte. Ako je Nemac rekao na 30.000 km, šta ima tu da se skraćuje. 🙂 A uputstvo za upotrebu, jel neko čitao? Nije, naravno.

Renault Terminator

I pošto je to Švabo,mjenjan na 60.000km ulje🤣

Laki

Krešo je istinski ljubitelj bembare.U toj strasti prijeti da zasjeni ovog brata što čeka X7.Prepoznao lik potencijal brenda i medija pa samo udri a Hercegovci rodjeni za biznis!!!

Milos

Posedujem navedeni motor i mogu potvrditi da je smece. Dakle motor ima preveliki broj problema da bi se koristio u bilo kakve svrhe koje nisu komercijalna upotreba sa laksom nogom na gasu (usisna grana, hladnjak egr ventila dovode do zapaljivanja vozila, motor ima velikih problema sa radilicom i lezajevima, blok motora je od aluminijuma, dizne su osetljive, remenica radilice, razvod lanca uzasno tanak i nedovoljno dobro konstruisan za toliki motor…) Pored svega toga, fabrika preporucuje zamenu ulja na 30 000 km, naravno iz razloga kako bi potencijalnim kupcima predstavili niske troskove odrzavanja. Pored svega toga BMW automobili f serije imaju… Pročitaj više »

BB

Znaš šta, s obzirom na stepen obožavanja brenda a pogotovo tog motora, sa takvim stavom bi ti mogao još dobiti batine u kafani 😂🤣😂🤣
Nema veze što niko drugi nema iskustva sa tim auto i motorom a ti imaš, njemački marketing je čudo 😉