1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Expedition je sada dostupan i sa samo dva reda sedišta
Ford Expedition je sada dostupan i sa samo dva reda sedišta
1

Ford Expedition je sada dostupan i sa samo dva reda sedišta

278
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko želite da vidite tradicionalnog predstavnika američke automobilske škole, barem po pitanju dizajna, Ford Expedition je svakako odličan izbor. Veliki, glomazan, napucan opremom i sija se od hroma. Expedition je postao veliki prodajni hit kada je debitovao sredinom devedesetih godina prošlog veka i redovno je privlačio preko 350 hiljada kupaca na godišnjem nivou.

Danas su neka druga vremena i ulazak u njegov svet košta više od 52 hiljada dolara, a ako ga poželite s punom opremom, budite spremni izdvojiti i preko 85 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Iako deluju astronomske, cene zapravo nisu ništa više nego što su bile pre dve decenije, ali će se kupci žaliti da je danas kupovna moć daleko manja, i da plate nikako nisu rasle u jednakoj meri kao što je to bio slučaj s inflacijom. To je priča za neki drugi put i Ford je svakako zna, pa je za 2021. godinu odlučio da debituje s jeftinijom verzijom koja nosi oznaku XL STX.

Ključna razlika između ovog modela i ostalih Expeditiona je broj sedišta. Naime, u prošlosti je bilo moguće naručiti primerak sa njih sedam ili osam, zavisno da li je kupac izabrao drugi red da bi pružao klupu, ili se pak opredelio za podeljena mesta za sedenje, ali počev od ove godine će postojati i verzija sa „samo“ pet mesta. Takav potez je ostvaren tako što je proizvođač izbacio treći red sedišta i povećao zapreminu prtljažnika.


Ovaj paket će biti dostupan na svim standardnim Expeditionima, ali ne i na onima s produženim međuosovinskim rastojanjem koji nose oznaku Maxx. Ford nije tačno specificirao koliko litara prostora u prtljažniku terenac sada pruža, ali brojka je svakako velika, pošto je reč o vozilu dugačkom 5,3 metra sa masom od 2,4 tone.

Kao i kod ostalih verzija, jedini motor u ponudi je 3,5-litarski turbobenzinac sa 375 „konja“ (ili 400 „grla“ u najluksuznijem Platinum paketu opreme), a snaga se prenosi na zadnje ili na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.


Za ovo zadovoljstvo, ili možda bolje da kažemo opciju sa manje opreme, kupci će morati da izdvoje 50 hiljada dolara, što je ušteda od oko 2.000 najmanjih zelenih novčanica.

Ne znamo koliko dodatnih mušterija će Ford privući na ovaj način, ali sumnjamo da će ih biti mnogo. Na kraju dana, glavni rival u vidu modela Chevroleta Tahoe, i dalje košta manje i pritom pruža sva tri reda sedišta, od čega se onaj poslednji spušta u sam pod, što je izuzetno praktično rešenje, pa možda i obesmišljava ovaj paket opreme koji je Ford sada ponudio.

AutoRepublika

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Pregledao sam danas kod dr švapske časopise, a znate koji, a da nisam ukapirao ni šta sam čitao, pa je tako bio usporedni test mislim ovog Forda al kao dildo verzija, i još dva a ne mogu se sjetiti koja. Sva tri imala deklariranu potrošnju 3l, tamo neke bjesne V nešto mašine iz više od 3 litre obujma , a test potrošnja 12.3l. treba li dalje? Još za čuditi je godišnji porez 64€, a ja recimo plaćam preko 200€, mislim 260€ pojma nemam. Čini mi se da je bio Porsche i onaj njegov blizanac iz VW . Ako se ne… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don