1. Home
  2. Vesti
  3. Koji su planovi za elektrifikaciju Alfa Romea?
Koji su planovi za elektrifikaciju Alfa Romea?
3

Koji su planovi za elektrifikaciju Alfa Romea?

214
3
Podelite sa prijateljima:

Da li će i italijanska marka uskoro krenuti „električnim“ putem? 

Po svemu sudeći i Alfa Romeo će se otisnuti u električne vode. Jednostavno, nije pitanje hoće ili neće, oni to moraju da urade. Kada je poslednji put Alfa krenula u revitalizaciju, pokojni Serđo Markione najavljivao je ovu marku kao italijanski premijum pandan velikoj nemačkoj trojci. Od toga, na kraju nije bilo ništa.

Ispostavilo se da je postavljanje Alfe u premijum segment bila greška, a koliko je danas ovaj brend u krizi govori podatak da Lancia koja prodaje svoj jedini model samo u Italiji ima više prodatih automobila od Alfe koja je globalni brend.

Čini se da bi elektrifikacija uspela da pomogne Alfi da poveća prodaju, ali kakvi su konkretni planovi? Prema aktuelnoj strategiji Alfa Romeo treba da do 2022. godine plasira šest plug-in hibridnih modela (Tonale, Giulia, Stelvio, 8C, neimenovani SUV i GTV). Svaki od navedenih hibrida imaće autonomiju kretanja na električnu energiju od najmanje 50 kilometara.

Za sada nema nikakvih najava o potpuno električnom vozilu, ali je moguće da će se to izmeniti pod upravom Majka Menlija koji se nalazi na čelu FCA. Sumnja se da bi GTV mogao dobiti i potpuno električnu varijantu, ali za sada to izgleda malo verovatno. GTV ulazi u proizvodnju u drugoj polovini naredne godine zajedno sa bratom blizancem Maseratijevim Alfierijem.

Glasine koje su se pojavile kažu da rukovodstvo FCA i Alfe razmatra GTV kao opciju za potpuno električni automobil. Takva varijanta ovog modela imala bi pogon na sve točkove, razvijala bi oko 600 ks, a spominju se i gotovo sumanute performanse – ubrzanje do 100 km/h za 2 sekunde, maksimalna brzina veća od 300 km/h.

Ipak, Alfa Romeo za sada nije zvanično ni razmatrao ideju o električnom automobilu. U stanju u kakvom je sada Alfa sigurno je da nema novca da samostalno razvija ovakvo vozilo, te je jedina šansa kroz saradnju sa nekim od brendova u okviru FCA.

AutoRepublika 

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOn

NE diraj sveto ime to, sveto ime alfinoooooo. Cuj greska, pa talisman, 508 imaju isti cijenu kao djulija. FCA nema logistiku, nema marketing, nema postprodaju, nema pametne ljude, nema dovoljno modela a ima velike probleme. Nije djulija problem, djulija je super ispala (izuzev farova, koji moraju biti agresivni), dok se ostali moraju sminkati 🙂
Cudi me sto kasne sa ozbiljnim redizajnom.

Mustang

rešenje za sve probleme je postavljanje maseratija, alfe i dodgea na iste platforme

Don

Ne bi bilo loše.