1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen azijski automobil na osnovi Peugeota 206
Predstavljen azijski automobil na osnovi Peugeota 206
1

Predstavljen azijski automobil na osnovi Peugeota 206

583
1
Podelite sa prijateljima:

Ima li ikoga među nama ko je bio zreo čovek krajem prošlog veka, i ko je i tada voleo automobile, a da nije bio pun iskrenih simpatija za francuskog mališana po imenu Peugeot 206? Sumnjamo! To znaju i odgovorni iz iranske kompanije Iran Khodro, pa su pripremili novi model koji bi trebalo da zameni licencno sklapani Peugeot 206.

Zapravo, ovde ne vidimo masovno proizvedeno vozilo, već prototip novog modela koji je za sada označen samo fabričkim indeksom TF21. Ovaj automobil bi, prema ideji proizvođača, trebalo da zameni kompaktni Peugeot 206, što će reći da počevi na platformi francuskog brenda čije modele iranski konstruktor montira na temelju ugovora o licenci.

Novitet pripada segmentu kompaktnih hečbeka s elementima krosovera, ali i ovo što vidimo nije mudro uzeti zdravo za gotovo, to jest bezrezervno, već samo kao okvirni izgled budućeg serijskog modela. Isto tako nismo u prilici da osmotrimo unutrašnjost vozila, a ništa ne znamo ni o pogonskom sklopu koji je namenjen budućem automobilu.

Ono što podseća na segment krosovera, a što je implementirano kod novajlije, tiče se masivnih branika na prednjem delu automobila, kao i plastičnim oplatama u kontrastnoj nijansi, a koje su pričvršćene celim obimom zanimljivog četvorotočkaša. Nije teško pogoditi da su se Iranci opredelili za flert s klasom vozila s povišenim odstojanjem od tla, upravo usled velike popularnosti ovog tipa automobila na globalnom tržištu.

Razborito je verovati da će stručnjaci iz azijske firme unaprediti originalnu platformu, s ciljem usklađivanja iste sa svim zahtevima savremenog doba. Iako, kako rekosmo, nema priče o motoru i ostalim detaljima pogonskog sklopa, ipak je poznato da će kompanija Iran Khodro ugrađivati 1,6-litarski “atmosferac” koji odbacuje 110 konjskih snaga. Ovaj dragulj neke druge epohe, smešten na tradicionalnom mestu u motornom prostoru, biće uparen s petostepenim ručnim menjačem. Stariji će se setiti koliko vode na usta nam je polazilo kada je automobilska industrija počela da napušta koncept menjača „s četiri brzine“, usvajajući petostepeno rešenje…

Kako bilo, od Evrope, iranska vozila su do sada videla Rusku Federaciju, a šanse za proširenje saradnje rastu s novim modelima ovog proizvođača, ali i s razvojem globalne geopolitičke situacije. Trenutno su dva proizvođača vozila iz Irana aktivna na tržištu Rusije.

Kada bude bilo poznato više pojedinosti na ovu temu, budite sigurni da nećemo propustiti da vas o tome izvestimo.

AutoRepublika

(583)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, baš sam „balavio“ na 206-icu kada se pojavila.
A pomenuti benzinski motor 1,6 od 110 ks je pokretao uspešno i 307-icu. U svakom slučaju, nije ga bio bilo kakav zao glas, za razliku od naslednika, 1,6 VTi. Zloglasni Prince engine by BMW – PSA .