1. Home
  2. Vesti
  3. BMW nadmašio Mercedes-Benz u Kini, po prvi put ove godine
BMW nadmašio Mercedes-Benz u Kini, po prvi put ove godine
2

BMW nadmašio Mercedes-Benz u Kini, po prvi put ove godine

626
2
Podelite sa prijateljima:

BMW grupa je po prvi put ove godine, tokom septembra, po prodajnim rezultatima nadmašila starog rivala iz Daimlera, marku Mercedes-Benz. 

Ukupan broj isporučenih četvorotočkaša sa BMW i Mini oznakama se zaustavio na 59.616 vozila, što predstavlja rast prodaje od 13%. Brojke koje se tiču pojedinačnih marki, proizvođač po tradiciji ne objavljuje. Barem ne za kinesko tržište.

Sa druge strane, plasirano je 54.632 vozila marke Mercedes-Benz, što je dovoljno da bi se moglo zapaziti da je rast prodaje predstavljen kroz 6,9%.

Ipak, BMW grupa nije uspela da prestigne prodajne rezultate koje je na lokalnom tržištu ostvario bavarski rival Audi, koji je realizovao za 13% jače prodajne brojke. Ukupno je 65.767 novih Audija usrećilo, verovatno i više Kineza. Na ovaj način, Audi je treći uzastopni mesec najprodavanija luksuzna marka u Kini.

Ako se pogledaju prodajne brojke od početka godine, Mercedes-Benz je lider, ispred Audija i BMW-a. Do kraja trećeg kvartala, prodaja Mercedesa je porasla za 13% (500.707) dok je Audi ostvario rast od 15% (483.001).

Najneubedljiviji je bio BMW sa rastom prodaje od 5,3% (459.629).

Novi momenti na kineskom tržištu

BMW grupa je obezbedila dva veoma važna dogovora u Kini. Naime, sa lokalnim proizvođačima su potpisani ugovori koji bi trebalo da ojačaju prisustvo minhenskog giganta na tržištu novih vozila u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Prethodne nedelje, BMW AG je potpisao ugovor sa kineskom kompanijom, inače svojim dugogodišnjim partnerom, Brilliance China Automotive Holdings o uvećanju svog udela u zajedničkom poduhvatu, kompaniji BWM Brilliance Automotive. Sada će, Bavarci posedovati 75% ovog joint venture entiteta.


BMW Brilliance proizvodi sledeće modele iz game BMW-a: serije 1, 2 3 i 5; kao i krosovere X1 i X3. Proizvodnja je organizovana na severu zemlje, u gradu Šenjang.

BMW grupa ima u planu da uveća proizvodne kapacitete ovog pogona na 650.000 primeraka godišnje, a ovaj cilj je oročen na period od tri do pet godina. Trenutni kapacitet fabrike iznosi 400.000 vozila.

Pored ovog ugovora, BMW je postigao sporazum i sa vodećim lokalnim proizvođačem lakih komercijalnih vozila, kompanijom Great Wall Motor Co. kojim je omogućena montaža elektromobila sa Mini oznakama. Oni će biti sklapani na istoku Kine, u gradu Čangžiagang. Prvi električni Mini će sa proizvodnih traka ovog pogona sići tokom 2021.

(626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

kako bi laici rekli : „zato je tu 4×4 pogon“
A „ovi“ sa prednjim/zadnjim pogonom neka se ljepo je**!
Radije pješice nego automobil sa zadnjim/prednjim pogonom!