1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki SX4 ponovo u varijanti s atmosferskim motorom u Evropi
Suzuki SX4 ponovo u varijanti s atmosferskim motorom u Evropi
9

Suzuki SX4 ponovo u varijanti s atmosferskim motorom u Evropi

718
9
Podelite sa prijateljima:

Nekog će možda zateći vest o „povratku“ na motor SUS, pogotovu onaj konstrukcije starijeg datuma, ali Suzuki je s modelom s povišenom pozicijom sedenja, sa SX4 učinio upravo to. U evropski asortiman modifikacija ovog krosovera, vraćena je alternativa pogonjena benzinskim, atmosferskim agregatom. Ipak, potez se svakako ne možemo smatrati korakom unazad u eri širenja koncepta elektromobilnosti.

Konkretan krosover se na nekim tržištima zove Suzuki S-Cross (mada je nama bliže ime SX4), i baš taj se počev od ovog meseca, Evropljanima nudi s hibridnim pogonskim sklopom čije srce čini atmosferski četvorocilindraš radne zapremine od litre i po.

Tako pogonjeni SUV-ovi mogu pružiti prednji ili integralni pogon, što u ostalim alternativama nije moguće. Suzuki se oslanja na postavku s trakcionom baterijom kapaciteta od 0,84 kilovat-sati i robotizovanom transmisijom s jednom spojnicom i šest stepeni prenosa. U menjačku kutiju je inkorporiran električni motor.

Do ove izmene, nova generacija Suzukija S-Crossa je nuđena samo s turbobenzinskim motorom radne zapremine 1,4 litra. Taj blok isporučuje 129 konjskih snaga i do 235 Nm obrtnog momenta, dok proizvođač donedavno nije imao u povratak atmosferske jedinice u motorni prostor.

Kako bilo, evo sada ponovo atmosferca u ekipi motora, ali u ovoj ideji on nudi kako rekosmo, četiri cilindra i 115 konjskih snaga. Motoru SUS u pomoć pristiže i (na izlaznom vratilu menjača) 33 konjske snage moćni električni motor, što svakako nije zanemarljiva asistencija.

Na osnovu obelodanjenog kapaciteta trakcione baterije je odmah bilo jasno da bez motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, ovaj hibrid neće dobaciti daleko. Pride, ne energetska efikasnost sveukupno posmatrano, nije na nekom nestvarno visokom nivou, mada nije ni loša. Ne čudi jer je krosover postao teži za 73 kilograma. Kako bilo, navedeno je da ovo vozilo troši 4,33 do 4,83 litara benzina na sto kilometara vožnje u mešovitom ciklusu. Kažemo – nije loše, ali opet, s druge strane posmatrano, to je samo za 0,09 litara na sto kilometara bolje od 1,4-litarskog S-Crossa. Pride, ovaj nudi i bolju voznu dinamiku i posebno obrtni moment.

Suzuki u Velikoj Britaniji nudi dve verzije hibridnog S-Crossa. Ona s prednjim pogonom staje 26.749 britanskih funti, dok je verzija s prenosom snage na sva četiri kraja karoserije skuplja (31.549 funti). Doplata u odnosu na verziju s turbo punjačem iznosi 1.750 funti, dok ostrvski stručni mediji preporučuju izbor hibrida, ali samo onima koji se gade ručnog menjača.

Umalo da zaboravimo da dodamo da se ovaj model montira u susednoj i bratskoj nam Mađarskoj.

AutoRepublika

(718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bez ljutnje, ali, mislim da je pogrešno u naslovu reći „Suzuki SX4 ponovo u varijanti s atmosferskim motorom u Evropi“, jer je ovo klasičan hibrid ( HEV ), koji kao deo svog hibridnog sklopa ima i atmosferski SUS, kao što ga ima i svaka hibridna Toyota ili hibridna Honda.

Gledao sam još ranije nekoliko YT recenzija Vitare sa ovim novim hibridnim sklopom i ja nisam uočio da se bilo koji „tester“ nešto oduševio tim hibridom, ni samom vožnjom ( ubrzanje 13 sekundi ), ni kako su „upakovali menjač“.

moron

Ma, evo kako je došlo do tog mog komentara … Kada sam video naslov, moja prva asocijacija je bila da Suzuki „vraća“ atmosferski 1,6 ( ranije dostupan i u ovom S-Cross-u i u Vitari ) i da je to posledica „ortakluka“ sa Toyotom ( ne treba zaboraviti da je Suzuki ne tako davno dobio dva nova modela, hibrida, koji su maltene samo rebedžovane Toyota Corolla i RAV-4). Pomislih, naime, da su zahvaljujući tim Toyotama sa znakom Suzukija poboljšan Suzkukijev prosek flotne emisije CO2 i da se tako „otvorio prostor“ za povratak klasičnog atmosferca, kao što neki drugi imaju i klasične… Pročitaj više »

BB

Aaaaaa…
E tek sad mi ništa nije jasno… 😜

moron

Ma, nije važno … 😊
Ako i tebe pojam „atmosferski motor“ iz naslova asocira na klasičan hibrid, onda je samo do moje lude glave …

Horhe

Hibrid je hibrid a atmo je atmo….. Nama to tako zvuči…… Tj tako ih knjižimo u glavi….

Merkurac

I ovde krenulo sa mamiklik naslovima… Povraća mi se od srpske medijske scene… Zna se šta je atmosferac a zna se i šta je hibrid. Osim kad se namerno pravimo blesavi.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Merkurac
Iznogud Časni

Da je pisac koristio riječ dildo, svima bi bilo jasno, ovako ….😁🙃