1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rešenje suda: Vozač SUV-a ne treba da bude teže kažnjen zbog prolaska „kroz crveno“
Rešenje suda: Vozač SUV-a ne treba da bude teže kažnjen zbog prolaska „kroz crveno“

Rešenje suda: Vozač SUV-a ne treba da bude teže kažnjen zbog prolaska „kroz crveno“

744
5
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiv slučaj se desio u Nemačkoj.Prema odluci suda, prolazak kroz raskrsnicu regulisanu semaforom, i to „na crveno svetlo“ ne bi trebalo da dovede do veće kazne samo zato što je vozač upravljao terencem. Odstupanje od uobičajene prakse izricanja novčanih kazni je moguće samo ako konkretni pojedinačni slučaj značajno odstupa od ovoga, odlučio je Viši okružni sud u Frankfurtu, što se vidi u obaveštenju. Za ovo je potrebno više „od običnog imenovanja tipa ili modela vozila“.

U konkretnom slučaju radilo se o vozaču terenca koji je uleteo u raskrsnicu putne infrastrukture izgrađene u nemačkom Frankfurtu na Majni kada je aktivno svetlo bilo crvene boje. Okružni sud u Frankfurtu presudio je da vozač mora da plati kaznu od 350 evra, dok je standardna stopa, kako je navedeno u registru kazni iznosila 200 evra.

Sud je ovo, pored činjenice o počinjenim prethodnim nedelima ponovo kažnjenog vozača, pravdao činjenicom da bi konstrukcija u obliku kutije, kao i podignut prednji kraj vozila ovog tipa, osetno povećali rizik od nanošenja povreda drugim, više ranijivim učesnicima u saobraćaju. Prvostepeno rešenje suda koje je insistiralo na gore navedenim okolnostima, a koje je objavljeno krajem juna, izazvalo je pometnju u Nemačkoj.

Međutim, vozač terenca i dalje podleže jednomesečnoj zabrani upravljanja vozilom i povećanom kaznom koju mu je okružni sud već predvideo. Veća kazna je, po oceni Višeg okružnog suda, opravdana „ozbiljnim prethodnim izlaganjem nepropisnoj vožnji“ od strane vozača, koji je već 13 meseci ranije primećen zbog prekršaja iste vrste (prolazak kroz raskrsnicu dok je bilo aktivno crveno svelto). Standardna novčana kazna se, s druge strane, odnosi na „nekažnjenu dotičnu osobu“.

AutoRepublika

(744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za Svabe vazi misljenje da su disciplinovani. Istina – ali samo onda ako postoji prismotra! 🙂 Svabe rado ulecu u raskrsnicu na crveno! Klasifikacija ovih prekrsaja prema vrsti vozila, konkretno ostrije kaznjavanje SUV vozila, potice od Zelenih! To zvanicno nije uslo u zakon i nema nikakvog logicnog smisla. Ali ako je neki sudija zelen ispod koze dogadja se i to! Razlog za anatemu SUVa jeste – „oni su veliki potrosaci i krivci za propast planete!“

Renault Terminator

Ja sam čuo da je policija u Njemačkoj kaznila vozača automobila zato što je jednom rukom držao volan a drugom rukom kopao po nosu.

moron

Slažem se sa odlukom suda …

Matija

Koliko jedan pravnik zna o tehnici i tehnickim propisima: (izvini Moronac!) „da bi konstrukcija u obliku kutije, kao i podignut prednji kraj vozila ovog tipa, osetno povećali rizik od nanošenja povreda drugim, više ranijivim učesnicima u saobraćaju“. Sudija se u svojoj odluci poziva na neku svoju „tehnicku logiku“ koja sa stvarnim tehnickim propisima nema veze. Ukratko, propisi o bezbednosti pesaka, koji su sastavni deo NCAP-propisa, zahtevaju od vozila da udarenog pesaka po mogucstvu odbaci ispred vozila a ne da ga baci na haubu, gde bi zbog izazvane rotacije tela kod niske haube doslo do udarca glave povecanom brzinom: linearna brzina… Pročitaj više »

Matori

Meni se čini da ostali učesnici u saobraćaju ne podrazumevaju samo pešake.