1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Zašto Nio smatra da je budućnost u brzoj izmeni, a ne u dopuni baterija
Analiza: Zašto Nio smatra da je budućnost u brzoj izmeni, a ne u dopuni baterija

Analiza: Zašto Nio smatra da je budućnost u brzoj izmeni, a ne u dopuni baterija

1.67K
39
Podelite sa prijateljima:

Sama ideja izmene baterija postoji od kada postoji i sama baterija. Svesni njenih ogranicenja, konstruktori su to oduvek imali u vidu i svima nama je vidljiva ta ideja, gde god da se okrenemo. Daljinski upravljači, laptopovi, ručni baterijski alat, kamere, dronovi, igračke za decu i odrasle… Pa nekada davno i mobilni telefoni su pripadali kategoriji spravica sa zamenjivim baterijama. Podsetićemo na zanimljivost prema kojoj su mobilni telefoni u početku imali mogućnost izmene baterije, ali kako se tehnologija razvijala, dostupan je postajao i način da se brzo ponude bolje karakteristike i ljudima za to ponovo uzme novac, pa je odlučeno da se one inkorporiraju u sam uređaj, i kao što svi vidimo, posle najviše tri do četiri godine, svi kupujemo nov model.

Izmenjiva baterija za mobilni telefon

Takav je sada uostalom i trend kod električnih automobila. Predviđeno vreme trajanja baterije je od 8 do 12 godina, i posle toga sledi reciklaža… Ovo bi bilo lepo da je ceo svet ravnomerno razvijen, a i sami vidimo da to nije slučaj kada smo prinuđeni da kupimo polovnjaka. Možete pretpostaviti, a već i videti kako prolaze električni polovni automobili, i koliko su poželjni za pazar kad jasno znamo da bateriji uskoro ističe predviđeni rok upotrebe, dok njena vrednost kao nove, prevazilazi cenu korišćenog vozila.

Upravo tu ideju sa zamenom baterijskog pakovanja, prvi su pokušali da proguraju izraelski političar i privrednik Šaj Agas,i koji je sa Nissanom i Renaultom krenuo u realizaciju projekta, zahvaljujući čemu je od 2008. potrošio 850 miliona američkih dolara. Posle implementacije projekta na hiljadu vozila, uglavnom modela Renault Fluence ZE, i izgradnje nekoliko stanica u Izraelu, Japanu, Holandiji i Americi, on je bankrotirao.

Drugi po redu je bio pokušaj Tesle iz 2013. godine. Tada je bio predstavljen javnosti, ali je posle sprovedenog istraživanja tržišta stavljen na led.

Patentni crtež otkriva kako je to Tesla zamišljala

Jednostavno, razlog zašto su projekti propali se ogleda u samoj ceni koštanja stanice, koja u to vreme nije imala super-brze punjače, kao što je sada slučaj. Dalje, problemom u smislu konkurisanja benzinskim stanicma, činilo je to što same baterije nisu mogle biti punjene brzo, što je onda zahtevalo da u skladištu bude mnogo baterijskih jedinica, koje su tada, inače kao što znamo bile papreno skupe. Podsetićemo da je 2010. godine, cena kWh u smislu kapaciteta baterija bila 900 američkih dolara. Problemom se dalje pokazao i sam transporni mehanizam, i skromno trajanje tadašnjih baterija. Sve to je potpuno obesmislilo projekat, jer se nije mogla ponuditi konkurentka cena pretplate, koja bi bila makar u rangu s troškovima koje podrazumeva posed dizel vozila, već bi pretplata bila kao da vozite Ford Raptor.

Tehnički govoreći, kada je baterija izmenjiva, teže je rešiti njen sistem za kontrolu rada, setićete se BMS-a, o kom je pisao i Dejan Stanković u serijalu Anoda, katoda i nešto između. Za taj problem je vezano i samo hlađenje baterije, koje tada nije postojalo. Iz svih pobrojanih razloga, konstruktori su kasnije odlučili da odustanu od te tehnologije.

Medjutim intezivnim razvojem vozila iz BEV segmenta, na videlo su isplivali problemi s kojima se sreće, kako sadašnji, tako i budući korisnik. Trenutni razvoj punjača i infrastrukture ide, ali to teče vrlo sporo. Cena usluge na super-brzim punjačima iz sistema Ionity u Nemačkoj dostiže 0,8 evra, ako niste pretplatnik. Pritom, nemaju sva vozila istu krivu punjenja i to je jedna karakteristika koju mnogi novinari preskoče pri predstavljanju, a ona nam govori o tome koliko je nape vozilo sposobno da iskoristi mogućnosti brzog punjača, pa sada uglavom to ide od 40 do 250 k“/h.

Stanica za dopunu IONITY na putu Autoroute A11

Jednostavno je. Ovaj podatak nam kaže da, ako nam se automobilska baterija puni sa 50 kWh, a ta baterija recimo ima kapacitet od 65 kWh, trebaće nam više od sata na punjaču… I sve je ovo lepo kada ne žurimo, kada nam ide radno vreme ili uštedom na struji razvijamo neki biznis..

Potpuno druga priča je odlazak, recimo na Kopaonik za bilo koji praznik ili vikend, pa pored gužvi na rampama i u saobraćaju, uopšte nabasamo na zauzet punjač, a moramo se recimo dva puta puniti do vrha planine jer se ne sme rizikovati tokom uspona na planinu sa polupraznom baterijom i porodicom. Slažete se, zar ne?

Pritom, na autoputu držimo prosek brzine kretanja od oko 100 km/h, da bi potrošnja bila prihvatljiva, što atmosferu u automobilu dovodi do usijanja. Tu su deca koja vrište, žena koja vam svašta nešto kaže povodom vašeg izbora da budete energetski osvešćeni. Ista priča bi se ponovila i sa putovanjem do Grčke, na primer i malom decom u usijanim kolima. Jednostavno, ni najavljeni razvoj SSD baterije neće mnogo pomoći, to jest hoće, ali tek negde tamo od 2030. godine, pa nadalje.

Sve ove probleme je sagledala kompanija Nio, i imajući u vidu drastičan pad, pre svega cene baterija, ali i samih punjača je došla na ideju da, poput Tesle koji razvija svoju mrežu punjača, takodje razvija svoju mrežu stanica za brzu zamenu baterija (battery swapping).

Trenutno ih u Kini ima oko dve stotine, a simbolično je još jesenas obeležena milionita zamena baterijskog pakovanja. Kompanija je upravo potpisala ugovor kojim je dogovoreno da firma ovakvim stanicama opremi autoput od Pekinga do Šenžena, dužine impresivnih 2.200 kilometara. Takođe, planira se razvoj kompletne mreže u celoj Kini, dok Nio neguje i velike planove za pohod na Evropu, ali je to za sada obavijeno velom tajne.

Da objasnimo ukratko. Brend Nio je zamišljen kao konkurencija Tesli, Audiju, Volvou i trenutno u ponudi nema jeftiniji model, Fabrika je jedna od najsavremenijih, a sudeći po kretanju vrednosti akcija, posle krize s novim korona virusom, nameće se kao dostojan rival Tesli.

Mereno kriterijumom obima prodaje, Nio je od šestog do dvetog mesta, ali imajući u vidu da su im, sem Tesle i Xpenga i BYD-a, jedini rivali mali automobilčići koji se prodaju uglavnom po ceni od oko pet hiljada američkih dolara, jasno je kako se marka kotira. Samim tim, klijentela na koju računa uprava Nija, već ima nek svoje navike, i za taj novac kojim raspolažu, oni žele najbolje.

Zato su Kinezi i počeli s izgradnjom ekosistema Nio, koji pored tehničke podrške, razvija odnos medju kupcima i prema kompaniji, i to u raznim pravcima. Zanimljivo je da u tom ekosistemu, konstruktori imaju pet puta više članova, nego što je samih vlasnika vozila. Nama je za ovu temu interesanta podrška u smislu „punjenja i zamene baterija“.

Sagledavajući želje kupaca, od avgusta su ponudili sistem BAAS kupovine vozila bez baterije. Naime, model NIO ES6 koji sa baterijom kapaciteta 70 kWh košta 52 hiljade američkih dolara, ponudili su po ceni od 41 hiljade zelembaća, i već u decembru su doživeli da vide da se celih 40% kupaca, opredi baš za opciju BAAS, što je impresivan broj i pokazatelj da čelnici firme idu u dobrom pravcu.

Da vidimo malo detaljnije o čemu se tu radi. BAAS podrazumeva osnovnu mesečnu pretplatu u zavisnosti od veličine baterije. Pošto je Nio ES6 u klasi krosovera i kao takav je težak oko 2.200 kilograma, a ES8 meri celih 2.500 kg,  najmanja baterija u ponudi je ona od 70 kWh, i njena renta košta oko 123 evra („u naše pare“). Kao pretplatnik, imate pravo na šest zamena baterija mesečno, a posle toga plaćate svaku novu zamenu po ceni od 25 američkih dolara..

Šta to ukratko znači? Ako ne zelite da se bakćete s kablovima i punjačima, na ovaj način ćete imati „fore“ da vozite oko 1.700 kilometara, i to mesečno, što nam daje cenu od 7 centi po kilometru. Poređenja radi, ovoliki SUV bi vas, s potrošnjom dizela, olakšao za cifru od oko blizu 200 evra.

Druga ogromna prednost ovog sistema je samo to (kratko) vreme izmene, koje je na stanicama V1.0 sada oko pet minuta, dok bi na novim stanicama s oznakom 2.0 trebalo da bude samo tri minuta. Pored ovoga, Nio za svoje korisnike ima aplikaciju i još dve mogućnosti „na jedan klik daleke“ (One Tap Charge – kako oni zovu svoj servis podrške). Jednostavno uđete u aplikaciju, kliknete i po vaš automobil može doći kurir, i odvesti ga na punjenje ili na zamenu baterija, a može doći i kombi Nio Power koji će vam napuniti automobilsku bateriju, i to na licu mesta.

Treća prednost se ogleda u tome što vas apsolutno nije briga za bateriju, sve i da sutra, kada prodajete automobil novi kupac takođe može biti pretplatnik, i uživati sve pogodnosti nove baterije. Na taj način će Nio apsolutno poboljšati tržište polovnjaka, jer nema prodaje mačke u džaku. Sam pogonski mehanizam i elektronika imaju naravno svoj vek trajanja ali ako ne bude projektovanih otkaza, i drugi i treći vlasnik će imati uz razumljivo manja ulaganja, mogućnost udobne i bezbrižne vožnjem jer generalno elektromehanika na vozilu iz EV segmenta može biti lako servisirana, i sve svodi se uglanom na izmenu ležajeva i tečnosti za hlašenje. Naravno, tu su i još poneke komponente.

Ovaj podatak naročito može biti koristan zemljama trećeg sveta, željnih polovnih SUV vozila, jer i bez fabričke baterije po sistemu reparacije i aftermarket rešenja, možemo doći do baterije koju bi i sami ugradili, ako u našoj zemlji recimo Nio ne bude imao svoju mrežu. Jedina smetnja može biti kriptovan BMS protokol, ili nekorišćenje OEM čipova u samom vozilu, ali ovo je sada samo sfera nagađanja, pošto ovaj automobil još uvek nije stigao u Evropu. Mada, iz iskustva sa svim alarmima, i fabričkim zaštitama, mogu potvrditi da nema sistema gde emulator  nije rešio problem.

Kao što smo već rekli, posle tih šest zamena, svaka sledeća staje 25 dolara, a potpuno slobodno možete koristiti izmedju zamena, recimo punjenje kući, i tako sebi osmisliti najjeftinije rešenje.

Druge mogućnosti kupovine kola sa baterijom, takodje uključuju mogućnost zamene baterija, jer je Nio siguran u kvalitet svog proizvoda, i dok traje garancija, možete slobodno zameniti bateriju, a ako degradacija bude veća od dozvoljene, sistem je sam iz stanice izbacuje, i ona ide na reciklažu, to jest nema „uvaljivanja mućka“ korisniku.

Nio uskoro odrzava svoj Day Event i mnogi planovi za budućnost će tada biti jasniji a sada je već očito da ovaj sistem živi, i da po prirodi stvari, sa povećanjem prodaje, mora biti i razvijan.

Nio takođe nije usamljen u ovoj ideji, jer ove godine je prodato preko milion električnih vozila u Kini, i već su najveći igrači tamo, najavili svoj swap sistem, a vode se pregovori o jedinstvenom rešenju, pošto je i država svojom odlukom da daje subvenciju za kupovinu vozila bez baterija, dala vetar u leđa dogovorima.

Mana u principu nema, osim malo teže konstrukcije, jer se mora osigurati klizač i držači za bateriju, i sve to naravno mora zadovoljiti bezbednosne standarde, pa je ovakav sistem možda nešto teži, ali ne značajno. Naravno, baterija od 70 kWh je sredina ponude, a mogu i veće i manje pakovanje u kućište stati, kako bi se ponudila različita cena pretplate, u zavisnosti od potreba kupca.

Ako dođe do dogovora sa ostalima, paketi mogu biti i manji, da bi pokrili segment manjih vozila, a svakako su i sadašnji paketi dovoljni za komercijalni program. Takođe, kada za pet godina, gustina energije bude veća, menjaće se samo unutrašnjost baterije, a korisnik će biti na dobitku, jer sa istom težinom, domet može biti i dvostruko veći za deset godina. Ovo je posebno intersanto za gore pomenuto tržište polovnjaka, koje u Kini tek dobija svoje obrise, pa bi ovakav koncept mnogi lako prihvatiti.

Kao sto rekosmo Tesla je od ovoga odustao, i krenuo putem strukturalne šasije, to jest izlivanja šasije koševa i baterijskog paketa u jednu celinu, što bi vozilu dalo maksimalnu ćvrstoću i količinu energije, ali zato bi vangarantno održavanje baterije, a posebno polovnjaka i drugog ili treceg vlasnika, moglo skupo koštati, tako da ovakav razvoj priče dovodi do direktnog sukoba dve ideje na najvećem tržištu sveta.

Uostalom, Nio dan je zakazan za 9. januar i novinari iz celog sveta su pozvani. Biće i direktan prenos, pa ćemo videti šta se sprema za budućnost…

Bitno je da se rađaju nove ideje koje imaju smisla, a i da se nama pruži neka nada, da u nekom trenutku možemo i mi doživeti neku korist od svega toga.

Dejan Živković

(1666)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Sećam se kad je Tesla imao ovo u planu. Odustali su oni zbog više različitih razloga. U svakom slučaju, Kina je krajnje specifično tržište. Recimo Oppo telefoni su kod njih izuzetno popularni i kvalitetni a van Kine skoro nepoznati. Tako je i sa ovim proizvođačima automobila. Čekam da vidim ko će izaći na tržište Evrope i Amerike, sve dotad nekako mi to deluje više kao lokalni pokušaj. Mada ako imaju ABB uz sebe kao partnera za razvoj, to već dosta govori o njihovim ambicijama da sve urade kako treba. Samo jedno pitanje imenjače: stvarno misliš da će biti moguće igranje… Pročitaj više »

Deki

Pokušaće da se zaštite,ali videćemo…jedina nada da mi nešto osetimo od svega ovoga je modularni pristup…Krali su od drugih , nadam se da će i njih provaliti…mene plaše naši atesti i ostalo…Pa videćemo.

Stari Dejan

Pogledaj izjavu O. Kelenijusa od danas. Aktuelni Golf već dolazi „pun“ opcijama a zavisno od toga koliko platiš toliko možeš da koristiš. Sve je zaštićeno softverski. Jednostavno sve ide na tu stranu i za softverska zaštita će biti sve bolja i bolja. Isto kao i pokušaji da se ona razbije.

S mile

Ali ce se svakako razbiti. Max 2 godine zastite. Posle je „krekujes“… I dobijes free upgrade… Softver je to, prave ga sa zastitom, da bi ga drugi vremenom provalili..

igi

Cena u odnosu na dizelaša je tu negde, sa trenutnom cenom dizela od 142din i recimo potrošnjom od 7l, za 1700km treba oko 140€.
Ali dobro, ove pretplate/zamene su dobra stvar, samo da i ostali krenu sa razmišljanjem u tom pravcu.

moron

Sa pozicije kupca, ovo mi deluje kao neuporedivo bolje rešenje. Ali, svi najveći igrači su na integrisanim baterijama i deluje mi nemoguće da većina njih predje na ovaj sistem, a deluje mi da ovde treba veliko ulaganje u infrastrukturu stanica za zamenu baterija.
Svejedno, jedva čekam vesti o tom događaju od 09. januara.

P.s. bravo za tekst.

BB

Stanica za izmjenu može biti u obliku kontejnera koji se dovezen na odgovarajuće mjesto. To mnogo može da uštedi na građevinskim dozvolama i radovima. Jedino treba elektro priključak (mada se i baterije mogu dovoziti)

Stari Dejan

Tesla već poseduje patent kamiona koji bi došao sa rezervnim baterijama i izvršio zamenu na licu mesta

BB

Pa evo, nek „ukradu“ od mene 😄😉, pa nek bude konterner a ne kamion…

A i klao možeš patentirati dovođenje nečeg kamionom? 🤔

BB

Zanimljiv koncept. Pre neki dan sam nešto slično predložio ovdje i svi su se složili da je nemoguće. Izgleda Kinezi ne misle tako. Ali mislim da bi koncept zamjenu baterije (ili bakterijskih modula) ima najviše smisla kod gradskih autobusa, obiđe par krugova po gradu pa na početnoj stanici izvrši zamjenu) i većih kamiona (napravi se stanica za izmjenu baterija na 80% dometa baterije, idealno za a ustaljene ture). Ovo sve mogu kompanije organizovati, ne moraju biti javne stanice. To su vozila koja su u pokretu non stop, dosta goriva potroše, tu se mogu očekivati i finansijske i ekološke uštede, a… Pročitaj više »

Stari Dejan

Tu je problem druge prirode, radi se o količini baterija koju bi tako teško vozilo moralo da nosi. Faktički, tu govorimo o tonama i tonama baterija. Ako stignem, napisaću nešto detaljnije o tome

moron

Bilo bi lepo na napišeš.

BB

Pa već postoje električni autobusi, sa povremenom izmjenom baterija, može da radi 24/7. Šleper troši 3.5 do 4 puta više nego veliki SUV, dakle staviti bateriju cca 300-350 kWh može da prođe 250km to mu dođe skoro 4 sata vožnje, taman da napravi pauzu i zadovolji „čarobni listić“ na tahografu. Plus, elektro motor će da napravi struje da se popne do pola sledećeg brda, klasični retarder tu energiju raspe u toplotu. Što se tiče težine baterija, SUS motor, kardan, mjenjač, ratarder i rezervoar za gorivo sa gorivom su preko 2 t, u tu težinu stane motor, prenosni mehanizam i baterije… Pročitaj više »

BojanNeki

U mom kraju gde autobusi uglavnom imaju početnu i krajnju stanicu, aka okretnice na kojima svakako stoje po 5-15 minuta, bi električni bili idealni.
Brzi punjači na tim okretnicama bi apsolutno rešili sve za takve linije, autobusi se ne bi vraćali prazni niti punili noćima u garažama. I baterija bi im na taj način korišćenja imala produženi radni vek.
Da ne spominjem oblake dima i količine zagađenja u urbanim naseljima koje današnji autobusi seju i misli koliko nam je to hitno neophodno.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
Branko

Volvo projektira električne gradske autobuse za svaku specifičnu rutu, ovisno o dužini i usponu. Na okretištima su brzi punjači koji se priključuju na krovu, slično kao trolejbus. Tako optimiziraju troškove baterija, koje su modularnog tipa. Bio sam na prezentaciji, zgodno izgleda.

BojanNeki

Retko zađem u taj segment ali deluje da je odlično rešenje, hvala za info.
Još samo da zaživi i u našim divljim i zagađenim krajevima. 🙂

moron

Video sa prikazom načina zamene baterija je fascinantan.
Samo, ako biste vozili po snegu/bljugavici, pa odmah „po minusu“, ona ba(k)terija bi „zaledila“ za pod kola i ne znam da li bi htela sama (gravitacijom) da „sidje“. Bez da se malo i „pomogne pajserom“.

Stari Dejan

Pod rizikom da zvučim kao BojanNeki, ali Tesla je ovo sve već probao još 2015. I njihova zamena je bila mnogo brža: kompletna procedura bi se završila za 90 sekundi. Pa se od toga odustalo. Onda su par godina nakon toga patentirali kamion za zamenu baterija koji dolazi kod tebe. Ali tu je najveći problem stanje baterija i zato je Tesla odustao od toga. O čemu se radi? Recimo ti moron kupiš novi Model S i kreneš iz Los Aranđelosa za Jelostoun na šetnju. Pošto ne možeš da stigneš u jednom „cugu“ primoran si da staneš i uradiš zamenu baterija.… Pročitaj više »

moron

Kinesko rešenje ne zvuli loše (ako rizik stanja baterija zaista nije na vlasniku vozila)

BB

Suština je da Kinezi vole da probaju stvari koje imaju elementarne logike, po principu: ako je kamen na putu, ne moraš da se spotakneš o njega, možeš ga zaobići, preskočiti, skloniti. Zato u jesu tu gdje jesu…

Bungi

Tamo gdje amerikanac diže ruke i proglašava nešto nemoguće Kinez vidi šansu za dalji razvoj i neostvareni potencijal.

BojanNeki

Ne znam šta da mislim kada vidim da sam spomenut u ovakvom kontekstu, ne znam da li je to pohvala ili uvreda. No kad sam već tu da dodam svoja „dva centa“. Tada kada se Tesla bavila idejom zamene baterija (2012-2013.) to je bilo u cilju zatvaranja usta ljudima koji nisu mogli da zamisle višesatno punjenje. Tek nešto kasnije je radom na razvoju baterija kompanija dobila „roadmap“ sliku odnosno projektovanu putanju razvoja i uvidela da će tako nešto u skoroj budućnosti biti potpuno nepotrebno. Jer čemu zamena kada se dođe do momenta da se baterije „do vrha“ pune za 5-10… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
moron

Ja u Tvojim postovima volim videti nove činjenice i informacije (često ih imaš „za ponuditi“), a ranije mi je malo znalo smetati što ih (nekada, ne tako često) izneseš na malo „ostrašćen“ način (možda je „ostrašćen“ pogrešna i pregruba reč, ne želim vredjati, ni najmanje). Desi ti se (povremeno)
U osnovi, zahvalan sam za svaki Tvoj komentar. A bio bih još više kada bi ta „ostraćšenost“ bila još redja. Ali, i ovako – može da prodje.

p.s. ne zameri za iskrenost.

BojanNeki

Hvala tebi na ovoj poruci, apsolutno razumem, ali ne vidim sebe kao nekog jako ostrašćenog. Možda je više nemogućnost odnosno manjak osećaja za izražavanje.
Nekada sam u poslu te nemam živaca da se raspravljam sa pećinskim ili suviše kratkovidim, na blisku budućnost mislim, ljudima pa bude kratak fitilj te se izvinjavam zbog toga.

Stari Dejan

Niti te kudim niti te hvalim, koliko god neko može da bude neutralan mislim da sam taj.
Jednostavno, ispalo je da se javljam na 3 uzastopna komentara da uslovno rečeno „branim“ EV a to je nekako uglavnom tvoj „reon“. Zato to i napisah.
Iskreno, koliko god se ti ljutio, ti i Don ste jednake krajnosti. On protiv EV a ti za. Ja se samo trudim da budem tu neka sredina, kao što napisah više puta mislim da su oni budućnost ali me nervira način na koji se guraju, baš onako nasilno i bez pardona.

BojanNeki

Zaboravio smajli da stavim posle „pohvala-uvreda“ rečenice. Možda to tako deluje kako si opisao ali moja malenkost je više protiv zatucanosti ljudi sa ovih prostora nego što je za sam EV. EV je samo jedna od milion tehnoloških stvari koje su naletele na otpor ovde. Među njima, da podsetim, je bila i sama struja, telefon, internet i sl. I u komentaru iznad navedoh da je slika o meni zbog mog nesavršenog načina pisanja i izražavanja, na kraju krajeva možda je to moj deo zatucanosti. A ako jeste onda sam i protiv toga. Da nastavim. Iako vozim Alfu i, pazi sad,… Pročitaj više »

Stari Dejan

A ako jeste onda sam i protiv toga.
Mnogo si bre nešto negativan danas. Čak mi reče I da razglabam 🙂 Nema veze, ništa ne shvatam loše. Šta više mislim da si dve krajnosti kao što ste ti i Don više nego korisne i potrebne. Bar ja lično volim da imam tako suprotna mišljenja u nekoj uslovno rečeno raspravi.

moron

Svako dobro. Obojici. Ma, svima nama ! 😊
Da, bojim se da se u konačnom sledu od struje ne može pobeći. Što ne znači da nema smisla od nje bežati … Kasnije će nas uhvatiti … 😊

S mile

Ne vidim ni jedan ekonomski razlog za izmenljive baterije. I misljenja sam da u svakom slucaju ispadnu skuplje od integrisanih baterija. Nista jeftinije ne moze da bude od kupovine baterije, i punjenja kuci, tj na naj jeftiniji nacin. Svaka druga opcija, moze biti samo skuplja. Kombi koji dolazi, placa amotrizaciju, placa radnike, i naravno punjenje. Radnici koji menjaju bateriju su svakako placeni. Pa sve ide ka tome da je usluga, bitno skuplja, zbog cene rada. Tako da svaka usluga, i rad, kostaju vise od posedovanja baterije, jer se njena cena ne menja. Dal je poseduje vlasnik ili firma, troskovi ce… Pročitaj više »

BB

A ja ne vidim ekonomski razlog za kupovinu automobila od 70k EUR od 2.5 t, pa svejedno se kupuje. A ova sprava na videu sama mijenja baterije i lokalno ih puni, a ne sprečava korisnika da puni u svojoj vili…

Peki

To moze da funkcionise smo u KIni! Iz principa ce ih sabotirati Evropljani i USA. Kinezi imaju neku njihovu logiku i disciplinovani su. Neko reci nista bolje i jeftinije od kucnog punjenja baterija, tacno, eventualno na brzaka ako je mreza punjaca dovoljno razvijena. Provedoh tri sedmice preko novogodisnjih praznika s jednim Hybridom Plug-in, iako sam se bas trudio da vozil na struju, napatio sam se k’o siroce. Pred kraj sam odustao, napunih rezervoar benzinom i „cepaj“… Po meni, u dogledno vreme 100 % elektricni automobili bice rezervisani za gradsku i prigradsku upotrebu, a za dalje distance brzi elektricni vozovi i… Pročitaj više »

moron

„uvedeneno je placanje taksi na tezinu, preko 1.800kg vlasnik mora da plati 10 evra za svaki kilogram vise.“

Dopada mi se … Samo naivci su mogli da misle da vlasnici EV-a neće biti „zaklani“ .. Kao i svi ostali.

A dobar je i taj austrijski model ( „takse po predenom kilometru“ ).

Mi u Srbiji treba da smo srećni … I da Boga molimo da se nikada sa vlasti ne povuče nosilac izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ … Jer, dok je njega nad nama, biće za sve nas ispod i blagostanja …

don

takse i kolji! sto bi bilo njima bolje neg nama? Kaze Fadil da su dilde samo za grad, pa jesu, za ostalo nemaju smisla. Koji grad? svaki poveci, megapolis posebno da im se „smanji“ zagadjenje, jer isto ima samo smisla u takvim gradovima (mada im je najveci problem prenapucenost, koji k imaju trpat tolike milione u grad?) ali isti nemaju infrastrukturu niti ce je ikad imati, van grada nikom ne smeta, tako da je njihova upotreba nepotrebna. Zasto onda nas teroriziraju s njima? zato sto je to dio plana unistenja svijeta kao i ova korona, a medije ionako imaju pod… Pročitaj više »

Branko

Možda u Srbiji uvedu takse i po km i po težini, bez obzira na vrstu goriva? 😁😁😁
Ups, ako me čuju u Hr, prepisat će pobjedničku formulu. 😬

moron

„Jebali smo ježa u ledja“ (što bi rekao Špiro Guberina u kultnom „Velom mistu“), svi, bez razlike, i Vi „tamo“, i mi „ovde“ 😊😊😊

Naći će naši gospodari već načina da nam maksimalno „ogule kožu“ i da nas (baš kratko) „ošišaju“.

don

„Provedoh tri sedmice preko novogodisnjih praznika s jednim Hybridom Plug-in, iako sam se bas trudio da vozil na struju, napatio sam se k’o siroce.“
mazohisto! 🙂 da si samo slusao sta ja pisem : ne piti iz flase od 1.5l dok vozis, ne voziti dilde itd…puno bi si muka ustedio, ali neverni Toma ovaj Fadil :)))). Zrtvovao se za ove jadne citatelje AR, pa mislim da oni to moraju da cijene.
Jos jednom za kraj i pouku koju ce izvuci samo pametni:
„iako sam se bas trudio da vozim na struju, napatio sam se k’o siroce.“

Peki

Pa sta je tu novo her gastarbajter 😂.
Ja ne prestavljam da ponavljam kako nema dovoljno javnih punjaca i da elektricni automobili nemaju svrhu ukoliko ne mozes da ih punis kod kuce, samo ti preskaces te pasuse…

don

nista, samo volim da ponavljam da ljudi upamte najvaznije. Ja kad kazem, dzaba sto istinu kazem, ne prihvaca se jer sam osvjedoceni hejter dilda. Ovako kad ponovim tvoje rijeci, nemre mi se prebacit. Zamisli da sam ja pravio dildo test, puj, puj, puj. Rekli bi, a sta drugo od njega ocekivati neg da ´vako pise, itd. Posto ide po nalogu afirmativna propaganda za dilde, moram da udaram kontru, pa ak spasimo jednog co’jka, dobro smo ucinili 😀
“iako sam se bas trudio da vozim na struju, napatio sam se k’o siroce.”

BojanNeki

@Peki
Čekamo test neke od 2021. Tesli, 3 ili Y. 😉