1. Home
  2. Održavanje
  3. ZF razvija sistem upravljanja na sve točkove za kamionete (VIDEO I GALERIJA)
ZF razvija sistem upravljanja na sve točkove za kamionete (VIDEO I GALERIJA)
0

ZF razvija sistem upravljanja na sve točkove za kamionete (VIDEO I GALERIJA)

166
0
Podelite sa prijateljima:

Bezbedniji i pruža lakše manevrisanje.

Svi znamo da upravljanje na sva četiri točka nije nova stvar u svetu automobila. Ideja da prednji i zadnji točkovi zajednički rade na pružanju stabilnosti, boljim performansama u krivinama i lakšem manevrisanju, nešto je što je prisutno kod visokoperformantnih automobila, luksuznih SUV-a i krosovera godinama.

Ako je to toliko značajan sistem kod navedenih tipova automobila, nameće se pitanje zašto ga nema kod kamioneta? ZF, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobilskih komponenti, pružio je uvid u najnoviji Ford F-150 prototip, opremljen ZF-ovim sistemom upravljanja na zadnje točkove.

Pored toga što proizvodi neke od najboljih menjača za peformantne modele, ZF takođe koketira s idejom da svoju ekspertizu u oblasti upravljanja na sva četiri točka primeni i na serijske kamionete.

Quadrasteer iz GM-a i Delphi su prvi krenuli u priču, međutim, dodatni hardver je značio da su kamioneti morali biti širi, što im narušava svrhu. Pored toga, bili su skupi. Ideja koju zastupa ZF podrazumeva da je sistem upravljanja neprimetno integrisan u zadnju osovinu, a ispostavilo se da je reč o modularnoj jedinici.

U priloženom videu se mogu videti prednosti ove tehnologije, koja obezbeđuje bezbednu vožnju pri velikim opterećenjima i brzinama prilikom izbegavanja zanošenja prikolice. Ostatak testa takođe demonstrira manji radijus zaokreta Forda F-150, kao i veća doza konttrole i preciznosti prilikom vožnje unazad sa zakačenom prikolicom.

Kao bonus, ZF nudi integrisani kontroler kočnice, koji pomaže kamionetu da drži pravac uprkos razlici u nivou prijanjanja pneumatika. Prednosti su sasvim jasne, tako da će, nadamo se, ova tehnologija ubrzo naći primenu u serijskim modelima.

Svi testovi u video klipu su interesantni, tako da preporučujemo da ga pogledate.

AutoRepublika

 

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments