1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. JD Power: Nema pouzdanijih vozila u Americi od onih koje sklopi grupacija Hyundai
JD Power: Nema pouzdanijih vozila u Americi od onih koje sklopi grupacija Hyundai

JD Power: Nema pouzdanijih vozila u Americi od onih koje sklopi grupacija Hyundai

3.77K
50
Podelite sa prijateljima:

Početak svake nove godine na američkom tržištu označava nekoliko bitnih detalja po pitanju automobilske industrije. Polako se pripremamo za početke mnogobrojnih sezona u profesionalnom auto-moto sportu, tu su i skupovi i saloni, a u ovo doba godine, veliki JD Power nam tradicionalno pripremi svoju analizu najpouzdanijih brendova.

Lista jeste uvek bila pomalo kontroverzna iz razloga što JD Power svrstava sve probleme u istu kategoriju, od onih sitnih koje ne zahtevaju veće popravke pa čak ni posetu servisu, pa sve do velikih gde će firma morati da pokrije velike troškove pod garancijom. Ali kada znamo da je Lexus dominirao listom dugo vremena, a na dnu se redovno nalazio Land Rover, JD Power se smatrao relativno realističnim.


I evo nas ponovo u februaru i nova lista je pred nama. I ovaj put sigurni smo da će se o njoj dugo pričati (barem „preko bare“) pošto su tri od prva četiri mesta zauzeli proizvođači iz Južne Koreje, dok je nekadašnji sinonim za pouzdanost, a to bi bio Lexus, pao tek na šestu poziciju.

Navikli smo da vidimo Kiju kako biva visoko plasirana na onim početnim, takozvanim „initial“ testovima, to jest onima u trajanju od prvih 90 dana nakon što automobil napusti izložbeno-prodajni salon, ali ovaj put se korejski brend popeo na lidersko mesto i po zadovoljstvu vlasnika posle tri godine.

JD Power kaže da je poslao sto hiljada pisama vlasnicima četvorotočkaša proizvedenih tokom 2019. godine. Odgovor je stigao od strane 29.487 njih i oni su ocenjivali svoje ljubimce ne samo po pitanju pouzdanosti mehanike, elektronike, završne izrade i sličnih detalja, već i o tome kako celokupni paket funkcioniše.

Kao što se očekivalo, malo ko se žalio na mehaniku, ali sve komplikovanija elektronika gde su sve komande na dodir dugmeta su ono šta zadaje vlasnicima glavobolje. Ovu vest je potvrdio i prvi čovek ove kompanije Dejvid Amodeo i izjavio da vlasnici najviše pritužbi iznose na kvalitet farbe, električna pomagala u vožnji, i naravno na sistemi koji kontrolišu muziku, navigaciju, povezivanje s mobilnim telefonima i još mnogo toga.

Vlasnici Kije su u proseku prijavili 145 problema na svakih sto prodatih automobila tokom tri godine vlasništva, što je dva problema manje nego drugoplasirani Buick dok je bronzana medalja pripala Hyundaiju. Nema sumnje da je grupacija Hyundai veliki pobednik, pošto je i Genesis zauzeo četvrtu poziciju, čime je najbolje plasirani brend među premijum proizvođačima.

Prošle godine ta čast je pripala Porsche, a ove godine nemački proizvođač vozila je pao tek na sedmo mesto. Doduše, Porsche ipak ima razloga da slavi pošto je njegov model 911 onaj na koji se najmanji broj Amerikanaca žalio. Spomenućemo da su rezultati grupe Hyundai pomalo iznenađujući pošto je gigant iz Južne Koreje pre samo dva dana objavio da povlači oko 485 hiljada vozila sa ulica zbog straha o požarima i najavio vlasnicima da ih ne parkiraju u garažu.

Prosek u pogledu broja problema je inače na nivou od 192 na spomenutih stotinu četvorotočkaša, a na listi se nalazi 32 brenda. Primetićete sigurno da fali Tesla čija prodaja tokom 2019. godine nije bila dovoljno velika da se „ubaci u  statistiku“ ili pak se nije dovoljan broj vlasnika  odazvao pozivu na ocenjivanje.

Većini automobilskih medija je iznenadila veoma visoka pozicija Minija, koji je završio kao jedanaesti, a u prošlosti se uglavnom borio sa Land Roverom za začelje. S druge strane, u negativnom smislu su iznenadili Honda i Acura koji su završili kao 24., odnosno 28., a obe kompanije su dugi niz godina, zajedno sa Toyotom i Lexusom, bile sinonim za pouzdanost.

Listu takođe ne treba uzeti „zdravo za gotovo“ pošto veliku ulogu igraju i sama očekivanja kupaca pa i godine vlasnika. Primera radi, drugoplasirani Buick uglavnom ima starije kupce koji voze „polagano“, redovno održavaju svoje četvorotočkaše i generalno nemaju visoka očekivanja, s izuzetkom udobnosti i komoditeta, dok se tako nešto ne može reći za one koji biraju automobile marke Alfa Romeo.

Takođe ne možemo da ne primetimo da mnogobrojni brendovi unutar iste korporacije bivaju „razbacani“ iako u većini slučajeva dele mnogo toga. Primera radi, Dodge se nalazi na veoma visokom osmom mestu, bratski Jeep je na granici prosečnosti, ali ostali brendovi korporacije kao što su Chrysler i Ram, jesu na začelju.

Tako da ćemo zaključiti da je lepo videti šta vlasnici misle o svojim ličnim automobilima, ali kao što rekošmo – ne shvatite listu kao „zdravo za gotovo“ jer „svaki Cigo hvali svoga konja“…

Neki to čine samo više od drugih.

AutoRepublika

(3767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

50 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Bravo

Bungi

To je odavno poznato i u Evropi.Jedino ovi naši stranački kadrovi sa kupljenom diplomom menadžmenta i polupraznom glavom uzimaju još VW Pasat kao mjerilo uspjeha u životu.

BB

Nekome je glava do pola prazna a nekome džep do pola pun 😉.

Joj, mogao sam pisati za Alan Forda 😂

Iznogud Časni

slogani za Grunfa 😀 Ne vjeruj zeni koja laze!

M M

Ovde je poznato od davnina da Kija Hju, treba izbegavati…. A ti izvoli pa kupi Koreanca, niko ti ne brani. Ali nemoj da vređaš druge koji drugačije misle.
Kad budeš video da neki automehaničar, ili sl branše kupi novog koreanca, javi se. Uopšte je poznato da su vlasnici koreja pa i japan vozila specifični i jako osetljivi na svog ljubimca, pa ga tako i cene. A Amerika je zemlja, u kojo bi trebalo pisati na WC šolji „Odavde se ne jede“. Toliko o njohovom duhu, pameti i pragmatičnosti.
U Srbiji je još uvek kupovina Koreja vozila, bacanje novca.

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Ne isplati se kupiti koreanca u Srbiji jer dunđeri kao ti nemaju sta da rade jer samo wageni imaju kvarove non stop. Amerikanci mu nisu pametni a vladaju svijetom a Srbija mu mjerilo onoga sto treba da se kupuje 🤣Evo otvorio sam prozor da glupost izađe. Kakav dunđer haha.

The Doc

M M Zbog cega izbegavati koreance? Koji je razlog? Samo zato sto nije iz Nemacke? Druze, ja sam licno do pre 7 godina vozio Accenta 2004 godiste, 1.5 CRDi, uzet auto sa 200 000km,prodat sa 280 000km,menjane neke sitnice, amortizeri, plocice itd… Ali prezadovoljan autom! Sada vozim Mazdu 3,i mogu ti reci da sam opet sto se tice odrzavanja bio zadovoljniji Hyundai-em! Tako da, samo zato sto si cuo da se delovi za Japanska vozila tesko nalaze, ili za Korejska da su nepouzdana, ili da BMW i Audi prave najbolje automobile, ocigledno si u mislima u 90-im godinama proslog veka… Pročitaj više »

M M

Eto baš iz tog razloga, što svi vlasnici Koreja/Japan automobila će reći da su menjali „samo neke sitnice“…..
I nemoj misliti da ja ne vozim Japan/Koreja automobile. Tu su mi svaki dan.
Problem je veći do korisnika tih automobila, jer obično ili ne znaju za bolje ili pričaju bajke, a po pravilu, u vozila se ne razumeju.

moron

Mogao bih da se složim sa tobom oko većine stvari koje pišeš u vezi Japanaca i mnogih njihovih vlasnika … Taman da se potpuno raspadaju, azijski mit mora biti očuvan … Poput mita da su evrpska vozila poput fiata, opela, renoa, pežoa i sl. smeće.

BB

A tek kad je neko vlasnik japanca i italijana, pa u njemu bi trebale dvije hemisfere mozga da se svađaju 🤣😂

Iznogud Časni

Heheheh

moron

To su totalno službeni ljudi, izgubljeni u vremenu i prostoru…

moron

pardon,ne „službeni“, već „sluđeni“ 😊😊😊

M M

Relano je tako trenutno stanje. Od uvek su vlasnici japanaca (osle se pojavila i Koreja), bili čuda fela, samo negde „iz tiha“. Sad su ubedljivo najbučniji. I što je još zanimljivije, nestalo je je onih „hvalisavaca“ i bukadžija, VW grupacije. Skoro da ih nema, a pri tom, broj VW grupacije vozila se samo povećao! A nije se moglo „živeti“ od njih jedno vreme.

Renault Terminator

Ni jedan Japanac i Korejanac ne može po kvalitetu,pouzdanosti,izdržljivosti da priđe Renaultu.Nisu mu ni do šrafova na točkovima.

Prazne price, meni sve jedno

Oce to sa polovnim delovima u novim automobilima…

Iznogud Časni

Kako Honda, drug?

moron

Otišla je malo „u planini“ …
Živa je i zdrava 😀

The Doc

Ne razumem? Ti bi da vozis jedan auto a za 80 000 km da ne zamenis 2-3 para plocica? Da mu radis redovan servis? I to ti je previse?Ako treba da se zameni akumulator? Mozda je ipak za tebe druze da vozis biciklu, posto nemas odrzavanja(tj. imas ali ono je minimalno, plus i mrsavis). Iskreno evo da ti kazem neku statistiku, u zadnjih 10 godina, 9/10 vlasnika automobila iz Koreje, govorimo o vlasnicima automobila 2000 godiste+, bi opet uzelo Korejski automobil. I naravno, meni nije svrha da te sada ubedjujem „e ovo je bolje“ ili „nemas ti pojma“, posto ti… Pročitaj više »

M M

Druže, na 80 000km se 2-3 puta menjale pločice na Jugu… Na normalnim vozillima i normalnim uslovima, trebale bi da traju min 60 pa do 120 000km. To je standard kod nemačkih i francuskih vozila, pa čak i kod talijanaca. Kod japanaca imaš slučeja da teško prebace 40 000…. Akumulator prva ugradnja, traje 5-6 godina takođe, bez ograničenja km. Korejski auto ne bi uzeo, sem da je poludžabe. Vozim se druže u njima. Sem što su realno problematični sa mnogo čime, to su automobili bez duše – najprostiji prevoz, bez šlifa, bez društvenog nivoa, bez vrednosti kao polovnjak. To i… Pročitaj više »

Yankee

Sa kojim se to japanskim autima sreces gde se plocice menjaju posle 40k km? 2015 Toyota Yaris, 2 puta sam ih menjao na ovih 270k km (zadnji put pre par meseci). 2016 Toyota RAV4 jos uvek originalni na 100k. 2006 Mitsubishi Eclipse GT je takodje imao originalne na 144k kada je slupan. 2017 Honda CR-V takodje jos uvek originalni na 110k. 2019 Mazda CX-5 originalni na 70k. Eto to su japanski auti koje imamo u blizoj i siroj familiji.

M M

Pa evo ti tvoj „kolega“ japaner, je definisao kao normalno da se menjaju pločice na japanerima i koreji 2-3 puta na 80 000. Pročitaj gornje komentare.
A što je najgore ima dosta japanera gde je taj postulat tačno definisan. Ima ih gde ne mogu diskovi da sastave 50 000.
Skoro se javljao jedan „delija“ koji je na Mazdi 6, te zahvate s zamenom diskova radio dva puta na 100 000, a kao navodno je prešao s njom (valjda) bi 600 000… A ovj drugi mu odgovara: „Težak auto pa mora“

Yankee

„Pre nego sto su japanski automobil stigli na svetska trzista, svi smo mislili da su kvarovi sastavni deo automobila i da je sasvim normalno da auto nece da upali svako jutro“ – Jeremy Clarkson.

Neki izgleda jos uvek misle to …

M M

Ovo je bilo prilično tačno…. Imli su japaneri svoju pozitivnu ulogu, tamo s kraja 80 i početka 90-tih….. Promenili su koncepciju motora, napajanje gorivom i paljenje, kao i oblik glave motora 16v. Kasnije su to svi počeli da primenjuju, a ja sam u to vreme bio japan fan, i rado vozao te primerke, posebno tadašnje Suzuki Swift 1,3 GTI, po neki malu Hondu CRX…. Bili su to neverovatno poželjni auti kod klinaca kao ja
I sad vi mene učite šta je to Japaner….

Yankee

I sta se desilo sa Japancima? Nije valjda je Toyota iz ’92. bolja od Toyote iz 2022.?

M M

Evropski automobili su mnogo više napredovali od Japanera, od tog vremena. Rekao sam ti šta je tad bio + japanaca, a sve ostalo je i onda bilo -.
Posebno kvalitet školjke, enterijeri, udobnost, ležanje, kočenje.
Lepo je to zapazio Jeremy Clarkson. Pogledaj tačno šta je napisao.

Priča sa motorciklima je još daleko izraženija. Tu su napravili revoluciju. A pogledaj danas. Već gube i tu korak.

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Da, tamo negde 1991 sam vozio par puta Swift 1,3 GTI. Na onu malu masu vozila sa 102 ks ono je (za mene) bila prava mala „džepna raketa“ (mislim da je imao ubrzanje 8,2 ). A tadašnja Honda CRX je u ono vreme već bila nešto nadzemaljsko 🙂

TheStig

Honda i dan danas ima nadzemaljske automobile. Ludi Milojko lupa gluposti i prica o nekakvom napretku evropljana a kad uzmes Civic type R vidis da moras uzeti nesto sa 500 i vise ks i zadnjom vucem da je pobjedis na stazi. Znaci Japanci i dalje mogu odrzati predavanje svima kako se to radi. Da ne idemo u krajnost imas Civica za mase sa 1.5 turbo i 182 ks. Taj automobil je ljepotica neopjevana kako se vozi i kako izgleda za tu cijenu. Svaka studija i anketa koju uzmes ima Japance u vrhu po zadovoljstvu i kvalitetu. Neke studije su manje… Pročitaj više »

M M

Konju Romanijski, ako nisi primetio, Megane RS je Cicvica Type R odro odavno. A ima „samo“ 1800 kubika. To je kad znaš da napraviš auto, a ne grdilo – rugobu da narod bega s trotoara. Štoće tebi 500 konja? Ti si konj sam sebi dovoljan 1 na 1

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Za nepovjerovati je koliko si glup za jednog covjeka koji zivi u 21. vijeku. Znamo svi, a kad kažem svi mislim na civilizovane ljude gdje ne spadaš svakako, da je Megane koji je pobijedio Type R ustvari limitirana serija kojih su proizveli samo jedva 300 komada (tj rekli su da ce proizvesti 300 i zavrsili na 150 i kusur) jer niko nije bio lud da da novac na Megana koni kosta 80 000 eur jer maltene nista vise nije imao zajednicko ni sa meganom rs. Objasnio sam ti vec jednom da si dunđer, samoprozvani strucnjak a ustvari si jedan pracovjek… Pročitaj više »

M M

Kad kažeš da imaš Civica „male“ mase sa turbom i 182 ks !? Evo ja imam Clia II bez turba i sa 172 ks, koji je lakši od tog tvog suvremenog Civica 300kg. I to „fabrički“ 172 bio nekad, a sad sa novom granom bez katalizatora, mogifikovanom glavom i novom mapom tačno 200 ks. I kraćenim prenosom sa šperom. Odi konjuu Romanijski da te provozam, da ti se go**** zaledi. Ti video Koreanca a maštaš Japanera…..
I nemoj da se vređamo više. Ti si „magistar“ ne stoji ti to…. Jes da si gluperda, ali trpi malo

TheStig

Pa sta ako je laksi?Ne mozes ti te konje staviti u upotrebu. Nemas šper diferencijal a i pitanje je koliko siroke gume mozes staviti na tog Clia (ne mozes vise od 17ki ako i to mozes) jer ne dozvoljavaju otvori a bez kocnica vecih opet nema ti koristi tolika snaga.

M M

Čoveče, automobil je vrh. Ne mogu da ti objašnjavam. Samo je menjač koštao 4000 evra. Kočnice nemožeš da kapiraš, šta je to. Kovani diskovi Akron karbon pločice, komplet 1000 evra. Amortizeri Olins.
Auto startuje ko raketa. Ima kraćenu 1 i drugu, i kompelt drugi prenosnik sa dif šperom sa lamelama (ne onaj prostački). Felne Soarko, sa slikovima – trenztno na njemu. Učukani lukovi.
Auto se koristi uglavnom za trening i zahebanciju.

TheStig

Haha pa ako je tako to je trkački automobil. I odlican je ako ima to sve. Ohlins su najbolji damperi na svijetu. I sa sperom to je vec van cestovnog automobila. To se ne moze porediti sa bilo cim putnickim. Ja sam pricao o Civicu i klasi koja nudi neke solidne performanse za ljude koji vole stisnuti gas tu i tamo a nisu nikakvi ni blizu poluprofesionalni trkaci. Francuzi su prestali praviti dobre hot hatcheve odavno. Zadnji im je bio onaj Clio sa v6 motorom pozadi sto je bio smjesten. Peugeot nije izmislio nista bolje od 205 gti. Megane rs… Pročitaj više »

M M

Nisi vozio 206 GTI. To best

M M

Nije taj Clio trkački. Registrovan je. Koristi se za uživanje i trenig za pisanje radara, itd. Ima sedišta, nema rol bar.

Yankee

Zaista deluje kao da je za ulicnu voznju hehe

comment image

Prazne price, meni sve jedno

Kupio sam jos davne 2009. i30 1.4 benzin, i jos uvek ga imam. Znas li zasto? Zato sto jednostavno radi i ne kvari se. Na 240 hiljada uradio veliki servis i teraj dalje. Kvacilo na 170 hiljada, kocnice komplet na 150 hiljada, Do sad promenio 2 akumulatora, auto mi je visestruko dosadio, i gledam stalno sta bih mogao novo da uzmem, a onda pogledam cene danas i jednostavno nemam potrebe da menjam, narocito sto otkad je pocela korona se bas malo vozim. Pri tom i zena ima manji auto, pa ga povremeno koristim i ja po gradu.

TheStig

JD Power se nikako ne bi smio uzeti kao izvor reprezantitivnih informacija. To odavno vise nije nezavisna i neprofitna organizacija koja sluzi proizvodjacima da boostuju svoje ratinge u stratosferu. Ako pogledate bilo kakve studije druge jasno je da nesto ovdje smrdi. Chevrolet u vrhu???Nepostojeca kontrola kvaliteta i bezbroj problema krase drugog najpopularnijeg proizvodjaca vec 20 i kusur godina. Ili pozicija Minija u prvoj polovini. Mini je jedna od najkvarljivijih evropskih marki sa najskupljim troskovima popravki kad se uzme vrijednost vozila. Pa i pozicija Kia/hyundai grupacije je obmana. Ne prave lose vozila, napreduju jako ali nisu sigurno pouzdaniji od Japanaca a… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

Jurkoviću, nije lijepo što si hakovao TheStig-a…
🤣😂🤣😂

TheStig

Jurkovicu se pokvario trkaci autobus rav4p. Ne ubrzava vise do stotke za 4 sek. U zalosti je 😂

BB

Zato više nije u vrhu liste Toyota već Kia 😜

TheStig

Ili mozda jer sam kupio jd power 😂

Iznogud Časni

🙂

Yankee

Ovde je rec o autima koji su iz 2019. godine i presli u proseku 36.000 milja (57.600 km). U tom periodu gotovo ni jedan auto se nece pokvariti tako da misliti „nema sanse da se Kia kvari manje nego Toyota“ u ovom slucaju ne vazi – jer se ni jedan ni drugi nece pokvariti. Ocene se vise odnose „koliko vremena treba da povezem mobilni telefon sa autom“ ili „zasto je ovo dugme koje stalno koristim postavljeno skroz na drugu stranu gde mi nije prakticno“.

moron

„Ja ti pisem pismo stari prijatelju moj daj mi reci sto ima novo“ sa našim Fiatom … 🙂
Nije uopšte na listi? Kao ni mnogi drugi 🙂
E, zajebi listu 🙂
Šalim se. Svaka čast za brendove čiji su vlasnici napisali dovoljan broj najboljih pisama …

TheStig

Samo 500 x se prodavao u 2021. Navode podatak da je prodato oko 2300 vozila u 2021. Npr u 2012 prodaja je iznosila 46 000 vozila.

Rikošet

Generalizovati stav oko kvaliteta automobila je kao generalizovati stav oko kvaliteta ćevapa, pa reći da su ćevapi najbolje jelo od mesa. Jesu, ali samo i isključivo ako je meso kvalitetno, a recept dobar i isproban. Međutim, ni tada nema garancije da će meso biti začinjeno i ispečeno kako treba, ako je majstor za roštiljom nemaran, pa iz pregori ili ne ispeče kako treba… Osim toga bez dobre lepinje i luka ni ćevap nije to što treba biti. Pa neko voli uz to i kajmak, ajvar… nebitno više stvari utiče da biste bili zadovoljni nekim automobilom, pardon ćevapom… Ono što možda… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet